2011. március 3., csütörtök

MESKA

<div style="width:282px; padding-top:5px;"><center><a target="_blank" href="http://www.meska.hu/" style="font-weight: bold; color: #256528; text-decoration: underline; ">Meska: egyedi kézműves tárgyak, ajándékok</a><br /><br /><iframe ALLOWTRANSPARENCY="true" src="http://www.meska.hu/Kirakat/nezet?u=8233&row=4&col=2&productType=2&view=1&logo=2" style="width:282px; height:666px; border:0; background-color:transparent;display:inline;" scrolling="no" frameborder="0"></iframe><a target="_blank" href="http://Anyabagoly.meska.hu" style="font-weight: bold; color: #256528; ">Anyabagoly.meska.hu</a><br /><br /><a href="http://www.meska.hu/" target="_blank"><img src="http://meska.hu/img/meska_120_www.jpg" /></a></center></div>

2011. február 28., hétfő

KELE A GÓLYA

https://picasaweb.google.com/bagoly.ma/KELEAGOLYA?feat=directlink

Ma volt utoljára Orsi néni az angol tanárnő...fiam kérésére valami ajándékot kéne "készíteni"...Orsi néni 3. gyermekét hordja a szíve alatt a 2 kislány után egy trónörököst....éjjel 1 órára készen is lettem...ez lett belőle.

Varrogató

Varrogató

varrómadár

Hol él a varrómadár? És miért hívják így?


Az Indiában honos Varrómadár (Orthotomus Ruficeps) nevét arról kapta, hogy csőrével leveleket ölt (varr) össze fészkének építése közben.
A rovarokkal táplálkozó madár megtalálhó továbbá Indokína területén is.

2011. február 27., vasárnap

DIA MŰHELYE

http://networkedblogs.com/9YXIO

Veres Bea

http://beaoldala.blogspot.com/2008/12/mgis.html

Bardócz Évi

http://bardoczeva.blogspot.com/2009/08/sifoner.html

Nem csak menyasszonyoknak

Menyasszonyi ruhák mosása    /DIA  tette köz kinccsé/

Ezt lehet mosni otthon is.
Mindig kérdezd meg a menyasszonyi ruhád eladójától, készítőjétől,  hogy mit tanácsol mosás és vasalás ügyében! Ha nem kapsz segítséget, akkor leírom, hogy én hogy szoktam csinálni.

 Én először is megnézem, hogy van-e olyan kiegészítő, dísz a ruhán, ami biztosan nem fogja kibírni, ha kimosom. Például ilyenek a nagy szirmokból álló virágdíszek, csattok, gyöngyklipszek, ezeket a mosás előtt leszedem a ruháról. Óvatosan lefejtegetem az öltéseket, és jól megjegyzem, hogy honnan szedtem le (vagy akár vázlatot is rajzolok, amin bejelölöm a díszeket), így biztosan oda fogom visszavarrni, ahol eredetileg is voltak.
A ragasztott díszek a mosást nem bírják ki, biztos, hogy le fognak jönni. (Ez a díszítés egyébként az olcsó, külföldről érkezett ruhákra jellemző, egy a  munkájáért felelősséget érző készítő ilyen díszítést soha nem használ).

Utána alaposan megnézem, hogy milyen anyagból van a ruha. Ha szaténból, düseszből, organzából áll, akkor ezek kibírják, ha mosógépbe teszem őket 30-40 fokos kímélő programra.
A tüllnél előfordulhat, hogy megnyúlik vagy elveszíti a keménységét. Ha az organza szoknyaréteg keresztben van szabva, akkor az is megnyúlhat. Ha ez előfordul, akkor nem kell kétségbeesni, a megnyúlt felesleges részeket egy varrónővel fel kell hajtatni.

Tüzetesen átvizsgálom, hogy van-e valamilyen paca, vörösbor-folt, rúzsnyom, alapozó-púder lenyomat, stb. a ruhán.
Ha találok ilyet, akkor nem kockáztatok, ráfújok a Pre-Wash spray-vel (Amway-es) vagy valamilyen más folteltávolítóval a foltra, és csak utána teszem be a mosógépbe szépen, lazán összehajtva a ruhát.

Olyan mosószert használok, ami az ennyire hideg vízben is tisztára mos.
Az öblítőszernél fontosnak tartom, hogy ne legyen drasztikus, ne roncsolja a ruhát, és enyhe, de kellemes illata legyen. Egy menyasszonyi ruhának nem szabad olyan erős öblítőillatot árasztania, ami a hétköznapi ruhánál elfogadott.

Ha olyan anyagokból áll a ruha, aminek az összetételét nem ismerem fel, vagy kényes csipkék, gyöngyök vannak rajta, akkor kézmeleg (langyos ) vízben, a kádban mosom ki a menyasszonyi ruhát.
Minden foltot befújok előtte Pre-Wash-al, és beáztatom finommosószeres (pl. SA8 Delicate Folyékony finommosószeres ) vízbe. Óvatosan átnyomkodom az egész ruhát. Amikor enyhe nyomkodással kijönnek a foltok, és szemmel láthatóan tiszta lesz a ruha, akkor leeresztem róla a koszos vizet, és tiszta vizet engedek rá. Ezt is leeresztem, kinyomkodom a vizet belőle, amennyire tudom és óvatosan kiemelem a ruhát a kádból.Széles, legömbölyített vállfára teszem, és hagyom lecsöpögni. Ha jól kicsöpögte magát, akkor kiteszem a friss levegőre (de nem a tűző napra!) száradni.

Vasalás: 
Nem kell csörögére szárítani, mert akkor nehéz lesz vasalni. Vannak olyan anyagok, amiket nem kell, vagy nem szabad vasalni (néhány tüll, selyem,  csipkeszövet, csipke, stb. ) .
Mindig a ruha visszáját (tehát kifordítva) vasaljuk, és egy lepedővászon darabkán keresztül. Így elkerülhetjük azt, hogy sérüljön a ruha kényes anyaga, ha a vasaló talpán valami apró, láthatatlan sérülés, vagy olvadék van.  
A vasalást mindig alacsony hőfokon kezdjük, és ha nem történik semmi, akkor apránként emeljük a hőmérsékletet, nehogy kárt tegyünk a ruhában. 

Ha így sem történik semmi, akkor a vasalórongyot bevizezzük, és azon keresztül vasalunk. 
Ha nem ismerem az anyagot, amit vasalok, mindig olyan helyen kezdem a vasalást, ami nem látható helyen van, pl. a ruha belsejében a varrások találkozásánál a többletanyagnál.

Ha a mieder nagyon sok rétegből áll, merev, kemény, azt sem tudod átvasalni, ráadásul össze is gyűrheted a hajtogatott rétegeket.   
Ha a ruhán kidudorodó gyöngyözés van, akkor van egy nagyon hasznos trükkje a vasalásnak:
hajtogass össze puha törölközőket, legalább 5-6 cm vastagra. Fektesd rá gyöngyökkel lefelé az anyagot, így vasaláskor a gyöngyök belenyomódnak a törölközőkbe, és az anyagot simára lehet vasalni. Persze a vasalórongyot itt sem szabad kihagyni!

Tudni kell, hogyha a vasaló hozzáér a gyöngyökhöz, azok megolvadhatnak, ha műanyagból vannak. Úgyhogy ezt semmiképpen se tedd!

Ezt a szoknyát nagyon nehéz szépen vasalni.
A leírásom ellenére, ha a menyasszonyi ruha több tüll, vagy organzarétegből áll, habos-babos, vagy sok kényes csipke és gyöngy vagy színes díszek (ezek összefoghatják az egész ruhát és foltos lesz) van rajta, akkor inkább egy megbízható (!) tisztítóba vidd a ruhát.
Nagyon nehéz vasalni azokat a ruhákat, amik szoknyarétegén felhúzkodott habok, vagy fodrok vannak, vagy sok-sok rétegből állnak, úgyhogy ezzel is csak gyakorlottak próbálkozzanak:-)




Mindettől függetlenül ,  amiket leírtam, az a saját tapasztalatom, tehát nem vállalok felelősséget , ha tönkreteszed a ruhád, úgyhogy csakis akkor vágj bele, ha biztos vagy a dolgodban, és magadban !

Ha kérdésed merülne fel, nyugodtan kommentelj, ha tudok, szívesen segítek!

szép IDÉZETEK

" Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad....."
                                                                                 /Hipokrates/

" Aki mosolyog--mindig erősebb annál, aki haragszik....."

" Dolgozni csak pontosan, és szépen, Ahogy a csillag megy az égen, Úgy érdemes ! "

"Próbálj meg úgy élni,hogy ne vegyék észre ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél ! "
( Victor Hugo )

AHOL MEGTALÁLTOK

https://sites.google.com/site/varrogatobagolymarihonlapja/
http://hu.netlog.com/mariabagoly/fans/action=becomeFan&userid=86738233&token=f12261f2b9f86beb6c952d6ba46272a7

http://picasaweb.google.com/home



http://www.facebook.com/profile.php?id=100000978978715
http://fercmuvek.blogspot.com/
http://lovizervirag.blogspot.com/?psinvite=ALRopfUQzFz_8KHTdnDiFIKmvoYr7ajzvWvsa2pmRL2T1oA7Al5wDnyq85JqBPVto1uhPhToXPC4CwQs79zEUxQLEhZ4NoNGPg
http://lovizervirag.blogspot.com/?psinvite=ALRopfUQzFz_8KHTdnDiFIKmvoYr7ajzvWvsa2pmRL2T1oA7Al5wDnyq85JqBPVto1uhPhToXPC4CwQs79zEUxQLEhZ4NoNGPg


Virág blogja