2012. július 13., péntek

Kávézacc hasznosítása


7 tipp hogyan hasznosítsuk kertünkben
A kávézacc szinte minden családnál a szemétben végzi, pedig számtalan formában felhasználhatjuk kertünkben is!
Így lesz kék színű hortenziánk!
A hortenziák kék színe mesterségesen lehetséges, hiszen eredetileg a hortenzia fehér vagy rózsaszín virágokat hoz. Ám ha rendszeresen kávézaccot szórunk, a hortenzia köré megváltozik a föld PH értéke így a hortenzia virágai kék színtöltenek.
Növényvédelem kávézaccal!
A kávézacc kiváló növény védőszer, hiszen ha elszórjuk a zöldség ésvirágágyások köré távol tartja a nem kívánatos látogatókat kertünkből. De nem csak hogy megvédi növényeinket a kártevőktől, de ásványi anyaggal és más hasznos tápanyaggal is ellátja kertünk talaját, így a növényeket is.
A komposzt is szereti a kávézaccot!
Akinek van, a kertjében komposztáló az tudja, hogy a kávézacc is mehet ide! A filteres kávézaccot előtte bontsuk szét, nehogy káros anyag kerüljön a komposztba.
kávé
Vessünk magokat kávézaccal!
Sok növénynek olyan apró kis magvai vannak, hogy alig látni őket, főleg ha ezeket szeretnénk cserépbe vagy ládába vetni.  Ilyenkor csak össze kell keverni a magokat kávézaccal így a magok sokkal nagyobbnak hatnak majd és könnyebb lesz a vetésük is. Ha a magok mellé egy kis kávézacc is kerül, a cserépbe semmi gond még táplálja is majd a kis növényeket.
A kávézacc kiváló talajtakaró!
Bár furcsán hangzik, de a kávézacc, mint talajtakaró is megállja helyét. Terítsük szét az ágyások között a kávézaccot, amely szabályozza a nedvességet, és nem engedi nyáron kiszáradni a talajt, viszont a nagy esőzések után segít, hogy afelesleges víz el tudjon távozni kertünkben. Míg nyáron a kiszáradástól védi, kertünk talaját addig tavasszal a túl sok csapadékot szívja fel!
A kávézacc a növényeknek is jót tesz
Azáleák, hangák, rododendronok földjébe kávézaccot keverve kitűnő táptalajt biztosítunk virágainknak. De a csillagfürt, százszorszép, oroszlánszáj, büdöske virágoknak is jót tesz.
A szobanövények is imádják a zaccot!
A kávézaccot időnként terítsük szét a szobanövények földjén, így kitűnő trágyaként szolgál majd, és a talajt is lazítja. A növények szeretni fogják a kávézaccot!


HÁZI PRAKTIKÁK


Tisztítószerek készítése házilagBár sok tisztítószer-csoda kelleti magát a boltok polcain, mégis megéri otthon előállítani a saját verziónkat. Olcsó és környezetbarát megoldás, mi kell még?
Bár hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a teflonbevonatú serpenyők és tepsik halhatatlanok, mégis óvva intünk a gyötrésüktől. Annak érdekében, hogy jó sokáig a szolgálatodra legyenek, különös figyelmet kell fordítanod a tisztításukra. Hetente legalább egyszer forralj bennük kősót, ezt pedig a régi vágású vegyszerboltok mindegyikében beszerezheted. Olcsó és jó.


Ha hűtőszekrényedben már elviselhetetlenné válik a sok étel szagának a keveredése, akkor nem kell azonnal kipakolnod és drága vegyszerrel kitisztítanod. A legjobb megoldás a parafadugó, amelyet a hűtő polcaira helyezve a legjobb szagmentesítőt kapod.
A rézedények a legjobbak a konyhában, bár tisztításuk eléggé macerás.


tojás


Íme egy házi praktika: tégy egy nagyobb méretű tepsibe két kiló lisztet, majd kotorj bele egy mélyedést. Ebbe rakj tojásfehérjét, 3 evőkanál háztartási ecetet, 3 evőkanál citromlevet és két evőkanál durva szemcsés tengeri sót. Ezt keverd össze, mintha tészta dagasztanál. A massza kigyúrása után kend a masszát a tisztítandó rézfelületre, hagyd rajta egy órán keresztül. Langyos vízzel mosd majd le az edényekről a tésztabevonatot. Garantáltan nem fogsz hinni a szemednek.


Az ecet pedig az az univerzális csoda-folyadék, amelyből nem árt több liter otthon tartani. Jó a gáztűzhely tisztítására: az odaégett makacs foltokat itasd át ecettel, majd fél óra múlva egy puha pamutronggyal töröld le. Nyoma sem marad a förmedvénynek. A kőpadló felmosásakor egy kis pohár malátaecetet adj a felmosóvízhez, csillogóvá varázsolja a felületet.

Diszlexia


Buta a gyerek, vagy csupán legaszténiás?


Nehezükre esik nemcsak a helyes-, hanem a szép írás is. 

Világszerte az emberek négy-öt százaléka küzd olvasási és helyesírási problémákkal, úgynevezett legaszténiával. Mivel a gond egyfajta neurobiológiai zavar miatt alakul ki, az illetőt élete végéig elkíséri, ha nem tesznek ellene következetesen. A terápiás módszerek és az iskolai tréningek nagyon sok időt emésztenek fel.
Az érintetteknek nehezükre esik nemcsak a helyes-, hanem a szép írás is, és az idegen nyelvekkel is nehezen boldogulnak. Rossz jegyeket szereznek már az alapoktatásban is, és még nehezebben jutnak tovább a felsőoktatásba.
A tanárok a legritkább esetben mutatkoznak megértőnek a legaszténiásokkal, akik között nemritkán feltűnően magas intelligenciaszintű is akad. A szakemberek szerint az ilyen gyerekek hetven százalékánál téves értékelést adnak a pedagógusok, és megsértik a gyerekek méltóságát. Németországban már van olyan tartomány, ahol figyelembe veszik a legaszténiások eltérő adottságait, és „hátránykiegyenlítésben" részesítik őket. Ez azt jelenti, hogy a vizsgakörülményeik eltérőek, például számítógépet vagy nagyobb méretű írószereket használhatnak. Olyan hely is akad, ahol anélkül fejezhetik be az iskolát, hogy a helyesírási képességeiket értékelték volna.
Több toleranciát jelen pillanatban nem várhatnak a társadalomtól. Feltételezések szerint a legaszténiás embereknél az agy információ-feldolgozó munkája szenvedett zavart. Esetükben nem működnek megfelelően az agynak azok a területei, amelyek a betűk és a számok feldolgozásáért, a nyelv és a beszédhangok megkülönböztetéséért felelősek. A szindróma kialakulásáért gyakran több tényező is felelős.
A gyerekeknél az esetek többségében genetikailag meghatározott hajlam figyelhető meg, így például a súlyos legaszténiában szenvedőknél nemritkán okolható egy bizonyos gén megváltozása. Az egyelőre nem tisztázott, hogyan járul hozzá a gén változása a legaszténia kialakulásához.
Feltételezések szerint további tényezőkként szóba jöhetnek még a terhesség vagy a szülés alatt fellépő sérülések. Ezzel szemben a zavar kiváltásában a szülői ház és a gyerek környezete kisebb jelentőséggel bír.



, Magyar Hírlap, 2010-06-01

Világfazék: Cukkinis Sárgabarack torta

Világfazék: Cukkinis Sárgabarack torta: Hozzávalók 8 személyre: 150 gr fehér liszt 75 gr teljes kiőrlésű liszt 150 gr barna cukor 2 tojás 4 evőkanál tej 125 gr reszelt cukk...

2012. július 12., csütörtök

ÉLELMISZEREK FAGYASZTÁSA....

http://www.mindmegette.hu/fagyasztasi-kisokos-46789

Te rajzolsz , én varrok....

Ilyen címmel indult egy nagyon kicsi közösség több hónappal ezelőtt...meghívtak engem is...és természetesen jöttem...és időmtől telhetően csatlakozom munkákhoz, beszámolók olvasásához, az oldalak terjesztéséhez...
Nagyon kedves , időnként megható pillanatokban van részem.
Az első PÁLYÁZAT kiírása után beérkező rajzoknál, kezdődött ...

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.287810744647270.66527.130866670341679&type=3



Itt láthatjátok Ti is...a munkám kezdetét és végét...

....a köszönet mindennel fölér....


Kedves Szervezők, kedves Alkotók!

Nagyon szépen köszönjük, megérkezett a csomag. Nagy meglepetés volt a gyerekeknek, és nekünk is. (Én el is pityeregtem magam, amint megláttam a készlényeket J )
Nagyon köszönjük a Bohócot és a Tündért, de különösen a kedvességeteket és azt a szeretetet, amivel készítettétek! Azóta ezek az új alvós játékok.

Szeretettel küldöm Nektek a meglepetés és az öröm képeit.

Köszönettel:     Horváth Dávid és Zsófi
                        Horváth Anikó


ÉRDEKES, JÓ ÉRZÉS MIKOR AZ EMBER LÁNYA A SAJÁT SZAVAIT HALLJA VISSZA !