2012. augusztus 24., péntek

PELENKA INFÓ

Újra kell tanulnom a 3 nagy gyerekem után a pelenkázás "örömeit"...
Pár évvel ezelőtt a KÉZMŰVES LÁNYOKTÓL már hallottam ezekről az "új" találmányokról, akkor kezdtem gyűjteni az infókat, raktározni a jegyzeteket agyban, és gépen...Ide gyűjtök mindent, mert itt találjuk  meg a legkönnyebben.../jó ez a világháló/...nagy segítség...



Mosható pelenkák
A modern anya tudatos választása
Mi az a mosható pelenka?
A mosható pelenka rendszer olyan, különösen Nyugat-Európában egyre népszerűbb pelenkázási megoldás, amely ötvözi a hagyományos, ám kényelmetlen és nehezen használható textilpelenkák, valamint a praktikusan használható, ámde költséges és nem eléggé környezetbarát eldobható nadrágpelenkák előnyeit.
Legnagyobb előnye, hogy a pelenkára fordított kiadások drasztikusan lecsökkennekA mosható pelenkával havi 7500-9000 Ft-ot lehet spórolni.
Hogyan néz ki és hogyan működik?
Biztosan sokan emlékeznek a "csehszlovák" pelenkára, illetve a "gumibugyi"-ra, amelyet a mai szülők pelenkázására használtak évtizedekkel ezelőtt. Ez egészen más, nem szabad a kettőt összetéveszteni!
A mosható pelenka alapvetően egy külső és egy belsőrészből áll. 
A külső rész az eldobható nadrágpelenkára emlékeztet, de valójában természetes, bőrbarát anyagból készült, strapabíró, letörölhető, mosható pelenka. Légáteresztő, de nedvzáró, nem fülled be a baba popsija, mint a gumibugyi esetében. Antiallergén anyagból készült, OEKO Standard 100 bababarát minősítéssel rendelkezik.
A belső része csak első pillantásra olyan, mint egy textilpelenka. Ez ugyanis több rétegből áll, belsejében az első mosásnál aktiválódó nedvszívó mag található. Ez anedvszívó mag 100%-os pamut, semmilyen vegyi anyagot, "kocsonyát" nem tartalmaz. A belső pontosan beleillik a külső részbe.
Kiegészítésképpen (de nem feltétlenül) használható hozzá egy nagyon vékony, a természetben lebomló polipropilénfátyolbetét. A fátyolbetét átereszti a nedvességet a pamutbetét irányába, de vissza nem engedi a baba popsija felé (ún. egyirányú rendszer). Segítségével könnyen eltávolítható a pelenka tartalma.
Milyen előnyei vannak?
mosható pelenka már egy gyerek esetén isgazdaságosabb lehet, mint az eldobható pelenka, még azzal együtt is, hogy a mosás is valamiféle költséggel jár. A pelenkarendszer eltehető a következő gyermek számára, így a második, harmadik gyerek számára már nem kell pelenkát vásárolni.
Bár ma még kevesen tartják ezt fontosnak, jóval kisebb akörnyezeti terhelése, mint ha eldobható pelenkát használnánk, még akkor is, ha tudjuk, hogy a mosás energia, víz, és mosószer felhasználásával jár. A mi pelenka külsőnk sem bomlik le hamarabb, mint egy eldobható pelenka, de belátható, hogy jóval kevesebb kerül belőle a szeméttelepekre, hiszen egy-egy darabot nagyon sokáig használunk. Még többet tehetünk a környezetünkért azzal, hogy a mosható pelenkát mosószódával mossuk.
Egyes tapasztalatok azt mutatják, hogy a mosható pelenka rendszer ösztönzi a gyermeket a korábbi szobatisztaságra. A babák ugyanis korábban észlelik a teli pelenka kellemetlenségeit, mint a nedvességet szinte teljes egészében elnyelő pelenkákat használó társaik.
Ha azt a lefolyórendszer megengedi (kérjük ezt előtte ellenőrizze), a fátyolbetét segítségével a pelenka tartalma könnyen a lefolyóba önthető, nem okozva kellemetlen szagokat a szemetes környékén.
Milyen hátrányai lehetnek?
A mosható pelenkát mosni kell. Akik ódzkodnak ettől, és ez az első gyermekük, azoknak most szólunk, hogy biztos, hogy enélkül is rengeteget fognak mosni. Tapasztalataink szerint az, hogy még a pelenkát is mosni kell, már igazán nem szokott számítani.
Hogyan, mennyit kell vásárolni belőle?
Az, hogy a mosható pelenkából méretenként hány külsőre és belsőre van szüksége, az nagymértékben attól függ, hogy milyen gyakran mos, illetve hogy mik a baba szükségletei. Egy méretből minimálisan 2 külsőt, és 12-18 belsőt érdemes vásárolni. Ha ritkábban szeretne mosni, akkor ennek dupláját javasoljuk beszerezni, még így is kb. 7000 Ft-ot tud megtakarítani havonta.
A fátyolbetét nem szükséges eleme a rendszernek, csak praktikus kiegészítő. Költsége minimális


mosható pelenka külső mosható pelenka belső
Mosható pelenka
Mosható pelenka
Így rakjuk egybe
Mosható pelenka
És kész...!
© 2005-2009 Maternelle kismamaruha. Minden jog fenntartva. Web: Prohost


http://bezzeganya.postr.hu/moshato-pelenkak-heti-ket-mosassal-tobb

http://moshatopelus.blogspot.hu/2008/04/ami-mg-moshat-pelenkkrl-eszembe-jut.html


http://tiptopbaba.hu/


http://tarka-barka.hu/?gclid=CLvtkezrgbICFUkYzQodj3sA7A


http://moshatopelus.blogspot.hu/


http://bambio.hu/


http://babablog.wordpress.com/2009/11/25/moshato-pelenka-elso-tapasztalatok/