2012. szeptember 5., szerda

Itt van az ősz...itt van újra...

Becsengettek...az új és régi diákoknak megkezdődött a tanév.
Annyi év után is még minden szeptembert úgy kezdek, mintha elsős kisdiák lennék...azzal az izgalommal, mint amikor a Nővérem elvitt az első tanítási napra, amikor már ott hagyott az idegen Tanító nénivel.../ Mindenki LILIK TANÍTÓ NÉNIE/ aki egy életen át az életem meghatározója lett...
Talán ezek az idők rótták bele a lelkembe a szeptember szeretetét, az iskola különleges varázsát...


Mende község az 50-es években...Az Óvoda Klári óvó nénivel,... Tanácsháza, ...a falu látképe...és az "országút...

A 10 évvel későbbi változás...új iskola építése Pusztaszentistvánon...és megépült a mindenki Kultura...


Az én gyerekeim is már felnőttek, de mégis van mindég valami esemény amivel készülhetek egy újabb TANÉV KEZDÉSHEZ.

Az elsősök osztályterme Dóri /http://www.facebook.com/vass.dorottya/  ötletével, segítségével is őszbe fordult...

A kérésre ezt tudtam kihozni MAGAMBÓL...




              és a képek önmaguké beszélnek...megbeszélésünk alapján...barátságos ABLAKVARÁZS készült...

                                                                                                                        /Köszönöm Dóri a fotókat/



Helyére került "meseházikó"...


....és az ősz színei kint és bent...

Kedves kisdiákok...Ti akiknek most nyílnak ki a tudás felé azok a kis kapucskák...kívánom érezzétek magatokat nagyon jól e kedves iskolában...szerezzetek minél több tudást, szüleiteknek, nevelőiteknek sok örömöt.














...

BABA-MAMA PÁRNA



Stella ** Szoptatós, (baba-mama) párna

Szoptatós párna *** Stella *** Többfunkciós baba-mama párna, mely nem csak a szoptatást teszi kényelmesebbé, hanem a várandóság ideje alatt is nagy segítségünkre lehet *** Könnyen fomálható, így kényelmes testhelyzetet alakíthatnak ki, a kismamák maguknak *** A szoptatós párna oldalról alátámasztja a hasat, így a kismama oldalfekvésben is kényelmesen is pihenhet, ezáltal csökken a kismama fizikai megterhelése *** A kismama a baba-mama párnát "U" alakban a teste köré tekeri, így a legkényelmesebb pózban szoptathatja, az újszülötett *** A szoptatós párna két végét összekötve, kényelmes fekhelyet alakíthatunk ki, a babának *** A szoptatós párna külső huzata, 100%-os pamutból készül *** Tölteléke, víztaszító polisztirol gyöngy.


 


Stella ** Szoptatós párna-huzat, vászon

Baba-mama párna - huzat, vászon ** Stella




Stella ** Szoptatós párna-huzat, frottir

Baba-mama párna-huzat, frottir ** Stella




Stella ** Szoptatós párna-huzat, plüss

Baba-mama párna-huzat, plüss ** Stella




Stella ** Baba párna

Baba párna ** Stella




Stella ** Baba nyakpárna

Baba nyakpárna ** Stella


2012. szeptember 2., vasárnap

Nagyon jó süti receptek EDITTŐL

http://margit2.hu/kiprobaltrecik/editkonyha.htm

Baglyos naptár

http://www.myowlbarn.com/p/owl-lover-2012-calendar.html

Paradicsm leggyakoribb betegségei



MINDEN ÉVES FÉLELMEM
....a szárazság,
,... a túl sok eső,
...a rosszul végzett locsolás, 
...a felgyújtott karók,
...mind okozhat kárt...a kiskertemben.

A kertészek egyik legnagyobb öröme a friss paradicsom termesztése.
 Viszont a paradicsom nagyon kényes zöldség, ezért hamar elkap mindenféle betegséget, 
illetve a kártevők is előszeretettel támadják.

A paradicsom leggyakoribb betegségei


paradicsom termesztésével járó gondok leggyakrabban az időjárásnak tulajdoníthatóak, és ez ellen nem tehetünk semmit.
Ha tudatában vagyunk, hogy vidékünkön gyakoribbak egyes betegségek, olyan paradicsom-fajtákat keressünk, amelyek ellenállnak ezeknek a fertőzéseknek.
Ha megfelelően járunk el, a zöldséget megtámadó kórokozók nagyon ritka esetben pusztítják el terméseinket. Fontos, hogy időben felfedezzük ezeket a fertőzéseket, mielőtt átterjednének a még egészséges paradicsom-palántákra, vagy az azonos családba tartozó többi zöldségre, pl. a padlizsánra, a krumplira vagy a paprikára.
Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakrabban előforduló paradicsom betegségeket, ezeknek jeleit, illetve kezelési módszereit:

A paradicsom betegségei – lombozat betegségek


Korai ragyásodás


korai ragyásodás a paradicsom leveleit, szárát és termését károsítja.
  • Tünetek: sötét körkörös foltok jelennek meg a leveleken, először az idősebb levelek felületén fedezhetjük fel őket. A levél többi része gyakran megsárgul. A beteg levelek korán elszáradnak, aminek következtében a terméseket túl sok napfény érheti és eléghetnek.
  • Kezelése: korai ragyásodást egy olyan gomba okozza, amely az elszáradt növényeken vagy a talajban telel át. Olykor pedig a máshonnan átültetett zöldségtövekkel kerül be a veteményeskertbe. A gomba megfékezése érdekében távolítsuk el a fertőzött növényeket, és az esetleges száraz maradványaikat. A csapadékos időjárás kedvező körülményeket biztosít a gomba kialakulásához. A gombásodás elkerüléséhez használjunk réz vagy kén alapú permetezőszereket.

korai-ragyasodas
Korai ragyásodás

Szürke levélfoltosság


szürke levélfoltosság kizárólag a paradicsomleveleket támadja meg, először az idős leveleknél jelentkezik.
  • Tünetek: a leveleken apró, sötét pöttyök jelennek meg, amelyek a levél mindkét oldalán láthatóak. Idővel ezek a pöttyök megnőnek,  színűk pedig szürkésbarnára változik, majd a foltok megrepedeznek, és leesnek, lyukakat hagyva a levelekben, aminek következtében a levél többi része is megsárgul, és elszárad. A betegség gátolja a termésnövekedést.
  • Kezelése: a meleg és nedves időjárás megnöveli a szürke levélfoltok kialakulásának esélyét. A fertőzés továbbterjedése érdekében távolítsunk el minden fertőzött növényt, illetve az ezekről lehullott növényhulladékot is. Egy másik lehetőség: olyan paradicsomfajták kiválasztása, amelyek ellenállnak a fertőzéseknek.
szurke-levelfoltossag
Szürke levélfoltosság

Paradicsomvész


paradicsomvész (néha kései ragyásodásnak is nevezik) nem csak a leveleket, de a termést is károsítja. A gomba nagyon gyorsan terjed. Ha úgy gondoljuk veteményesünket ez a gomba fertőzte meg, akkor gyorsan hívjunk egy szakkertészt a kórokozó azonosítása végett.
  • Tünetek: a leveleken zsíros hatású szabálytalan foltok jelentkeznek. Olykor a foltokat fehérpenész veszi körül, a penész kimondottan akkor alakul ki, ha magas a csapadékmennyiség. Idővel a foltok kiszáradnak és elvékonyodnak (papírszerűvé vállnak). A szárakon elfeketedés is jelentkezhet. A levelekhez hasonlóan a terméseken is jelentkeznek a szürke zsíros foltok.
  • Kezelése: a késői hervadást okozó gomba a fagymentes térségekben telel. Mivel a kórokozó a krumplit is megtámadja, gyakran telel krumpli maradványokban. A gomba leginkább a hűvös és nedves időjárást kedveli, ilyenkor jelentős fejlődésnek indul.

paradicsomvesz
Paradicsomvész

A szeptóriás levélfoltosság


szeptóriás levélfoltosságot olykor összetéveszthetjük a paradicsomvésszel.
  • Tünete: a szeptóriás levélfoltosság során a leveleken található papírszerű, elvékonyodott foltokban apró, fekete pöttyök jelentkeznek. Ebben az esetben is a gomba először az idősebb leveleket támadja meg.
  • Kezelése: a réz alapú permetezőszerek segíthetnek a fertőzés visszaszorításában.

septoria-levelfoltossag
Szeptóriás levélfoltosság

Sclerotium rolfsii okozta penész

  • Tünetek: ez a penészgomba a szár és a talaj találkozásánál jelentkezik. A szár alsó részén sötét kerek foltok alakulnak ki, aminek következtében mind a külső, mind a belső szár kifakul. Agomba a paradicsomtő szárát támadja meg, megakadályozva  a növény tápanyagforgalmát. A fiatal palánták gyakran elszáradnak.
  • Kezelése: az eddigi tapasztalatok szerint a tövek átültetése nagy segítségünkre lehet, de arra is volt már példa, hogy a kalcium, és a különböző ammónia tartalmú trágyák is némi védelmet nyújtottak a gomba ellen.
sclerotium-penesz
Sclerotium rolfsii okozta penész

Következő oldal >>


Nagyon jó szószok, lekvárok. PARADICOM, CUKKINI, PADLIZYSÁN

http://www.edenkert.hu/elet-mod/megeheztel-/befott-gyumolcs-zoldseg-fozes/2239/

RÉGEN KERESTEM RECEPTEK



Készítsünk bazsalikomos paradicsomszószt!


Befőző paradicsom a piacokon olcsón kapható, de akinek ráadásul még a kertjében is van - és még nem tette el az idei szósz adagját -, könnyen készíthet bazsalikomos paradicsom szószt. A paradicsomokat kellő mosás után aprítsuk fel, tegyük egy nagy fazékba, adjunk hozzá egy-két nagy csokor friss bazsalikomlevelet, tegyünk bele pár kanál tengeri sót, majd kezdjük el főzni. Ha már forr, akkor kevergetve főzzük 10-15 percig. Ezután a fazékból vegyük ki a bazsalikomlevelet és passzírozzuk át a paradicsomot (például egy kiselejtezett nylon függönyön, amelynek a szövése egy szúnyoghálóéhoz hasonlít): így egy viszonylag híg szószt kapunk - ami arra nem alkalmas, hogy például paradicsomos spagettit csináljunk belőle.

Tündér a spájzban


Én várni szoktam egy-két percet, amíg a felesleges lé kicsorog, majd a sűrű szószt beleszedem egy nagy befőttes üvegbe, amibe előtte egy-két levél bazsalikomot is teszek. Jól lezárom, majd egy nagy lábasba állítom, amit felöntök hideg vízzel, hogy az üveget körülbelül a háromnegyedéig ellepje, és az egészet felteszem forrni. Jól letakarom, így dunsztolom 5-10 percig. A szószt végül hagyom egy kicsit a lábasban kihűlni, majd szépen bepakolom a kamrába. Tartósítószer nélkül készül, évekig eltartható! Készíthetjük zellerlevéllel és erős paprikával is.




Szárítsunk paradicsomot!


Az egyik legősibb gyümölcs- és zöldségtartósító módszer a víztartalom csökkentése. Az aszalt - vagy ahogyan az olaszok nevezik: a napon szárított - paradicsomokhoz legjobb a szilva alakú, úgynevezett lukullusz paradicsomot választani. A paradicsomokat vágjuk hosszában kétfelé, és tegyük őket egy papírral borított sütőlapra, a vágásfelületükkel felfelé. Szórjuk meg egy kis tengeri sóval, majd morzsoljunk rájuk oregánót, kakukkfüvet és majoránnát. Daráljunk rájuk borsot, és csorgassuk meg egy kis olívaolajjal. A paradicsomokat eztán tegyük száraz, huzatos, napos helyre, majd pár nap elteltével, amikor már a felükre összeaszalódtak, tegyük befőttes üvegekbe. (Aszalhatjuk sütőben vagy radiátoron is: 60 fokon 8-10 óra alatt elkészülnek.) Tűzzünk melléjük egy-egy ág rozmaringot, kakukkfüvet és fokhagymát. Az üvegeket öntsük fel olívaolajjal, és zárjuk le jól. A szárított paradicsomot sajnos le kell fagyasztani, mert dunsztolás nélkül megpenészedik a tetejük. Felhasználáskor csak ki kell kapni a mélyhűtőből amennyi kell, a maradék pedig visszatehető. A szárított paradicsom nagyon finom ízesítője a tonhalas és paradicsomos tésztáknak, de különféle salátákra vágva is finom, ráadásul a pácoló olaja is felhasználható.

Cukkiniből lekvárt!


cukkiniből készíthetünk például lekvárt, citrommal ízesítve, hiszen ennek a zöldségnek a semleges íze jól párosítható az édes lekváréval. A citromos cukkini lekvár vajjal megkent péksüteményekre, palacsintába töltve és fagyira csorgatva is remek, de kiflis zacskóba csomagolva, és rafiával átkötve rafinált karácsonyi ajándék lehet belőle.A citromos cukkíni lekvárhoz egy káposztareszelőn vagy egy tökgyalun reszeljünk le másfél kiló cukkínit. Ügyeljünk arra, hogy ne hosszú csíkokra sikerüljön! A reszeléket tegyük egy nagy lábasba, és keverjünk el benne egy zacskó Dr. Oetker Befőzőcukor Extrát. (Részemről a 2:1 arányú Dr. Oetker Befőzőcukor Extrát kedvelem, így a cukkínihez csak fél kilónyi cukrot kell adni.) A keverékbe reszeljük még bele két citrom héját is, valamint adjunk hozzá kétdiónyi reszelt, friss gyömbért. Ha fejre fordítod öt percre, nem kell tartósítószert használnod! Ezután négy-öt szem citrom héját éles késsel vágjuk le úgy, hogy a fehér részt is távolítsuk el. A gyümölcsöket vágjuk négyfelé, a magokat távolítsuk el. Kockázzuk fel a citromot, majd tegyük hozzá a cukkínihez. Az egyveleget állandó kevergetés mellett forraljuk fel, és ha rotyog, öntsük hozzá a cukrot, így forraljuk még két percig. A szószt töltsük befőttes üvegekbe, zárjuk le őket, majd állítsuk a fejükre öt percig - és máris mehetnek az éléskamránkba.


Tündér a spájzban


A cukkini krémlevesnek is jó!


Ha szeretnénk télen is olcsón cukkini krémlevest enni, pakoljuk tele a fagyasztóládánkat cukkinivel. Ehhez nem kell mást tenni, csak felkarikázni a cukkínit, beledobni forrósban lévő vízbe, majd egy perc után a karikákat hideg vízzel teli edénybe kiszedni. A megpárolt zöldséget alapos csepegtetés után zacskózzuk be, és fagyasszuk le - ebből télen remek cukkini krémlevest lehet csinálni. Azt a fajta cukkínit, amely elbújt a levelek alatt, és méretesre megnőtt, hámozzuk meg, a magjait evőkanállal szedjük ki, majd tökgyaluval gyaluljuk le. Egy kilogrammonként tegyük zacskóba. Mehet is a jégszekrénybe - ebből finom főzelék készíthető. Kaprot is eltehetünk, de azt mellé, kis zacskókban tároljuk! Ha majd mákkal, cukorral és mazsolával keverjük össze a legyalult cukkinit, akkor finom tökös-mákos rétes alapunk lesz télire (abba például nem illik a kapor).




Paradicsomos pizzaszósz


Paradicsom
ból készíthetünk pizzaszószt is: nagy öröm lesz, amikor csak elő kell venni az elrakott üveget, és ráönteni a kinyújtott tésztára. A kész pizzaszószt felhasználva, pillanatok alatt összeüthetünk egy gyors vacsorát. A paradicsomokat vágjuk kockára. (Ha zavar minket a héja, akkor a paradicsomokat dobjuk a szeletelés előtt forrásban lévő vízbe, majd egy perc múlva szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe - így a bőrük szinte egy mozdulattal lehúzható.) Forró vízbe dobva bőre könnyedén lehúzható! A felkockázott paradicsomot tegyük egy nagy lábasba, adjunk hozzá lereszelt fokhagymát (ne sajnáljuk, mert ettől lesz igazán jó ízű!), egy kis oregánó- illetve bazsalikomlevelet, és tehetünk bele, csokorba kötött kakukkfüvet is, de ez utóbbit majd szedjük ki, mielőtt a szószt az üvegekbe töltjük! Az egyveleget ízesítsük sóval, majd főzzük körülbelül 15-20 percig. Ezután a szószt hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be egy kicsit, forraljuk jól ki, majd tisztára mosott, három deciliteres üvegekbe töltsük bele a még forrásban lévő mártást (ekkora mennyiségű szósz kell egy nagy pizzára). Az üvegeket azonnal zárjuk le, és fordítsuk a fejükre egy pár percre - ezzel az egyszerű módszerrel tudjuk tartósítószer nélkül tartósítani a pizzaszószt. Hűvös helyen évekig eláll.


cukkini-lekvár-pizzaszósz






Padlizsán: tojásgyümölcs vagy törökparadicsom


padlizsán a mediterrán konyha kedvenc zöldségféléje, igen tápláló, ezért a fogyókúrázók étrendjének az egyik kedvenc eleme. A padlizsánnak több fajtája ismert, színe szerint lehet fehér, sárga, lila, fekete, az alakja pedig gömb vagy hosszúkás formájú. Vásárláskor a fiatal, 5-8 centiméter átmérőjű, kemény húsú, sima héjú, és zöld kocsányú darabokat válasszuk. A padlizsánból érdemes télire elraktározni, mert a hideg hónapokban drága ez a zöldség. Amíg nyár - vagy ősz - van, addig viszont használjuk ki a kerti grillsütőt! Vásároljuk egy nagy szatyornyi padlizsánt, majd alapos mosás után szurkáljuk meg a zöldségeket villával. Tegyük őket a grillsütő parázsára, és süssük meg. Még finomabb, ha a parázsra rádobunk egy nagy kéve rozmaringszárat, ettől a padlizsán aromásan füstízű lesz. Ha a bőre már kezd szenesedni, és a húsa belül megpuhult, akkor vegyük le a parázsról. Szabadítsuk meg a héjától, és a belsejét tegyük kis műanyag edénykékbe. Ezeket jól zárjuk le, és tegyük a mélyhűtőbe. Télen, felengedés után, konyhai mixer segítségével, olívaolaj, mustár, fokhagyma, pirított vöröshagyma és bors hozzáadásával finom, pirítósra kenhető krémet készíthetünk belőle.Ha a nyers padlizsánt egycentis darabokra szeleteljük, megkenjük olívaolajjal, majd úgy sütjük meg, akkor jó alapot kapunk télire a rakott padlizsánhoz. A szeletek közé paradicsomot, mozarellát tegyünk, az egészet öntsük nyakon házi készítésű pizzaszósszal, szórjuk meg reszelt sajttal, és a sütőben pillanatok alatt készre sül.Szilvából is sok termett idén a szüleim kertjében: kaptam egy szakajtónyit. Feldarabolás után, fahéjdarabokkal együtt főzök belőle lekvárt. Lehet, hogy a rumot sem fogom sajnálni belőle.


Tündér a spájzban