2012. október 19., péntek

Szagtalanítás




Karácsonyi sütés-főzés, kellemetlen szag a lakásban és a kezeden

Így tüntesd el a kezedről a főzéssel járó kellemetlen illatokat….

  • hagyma szagát nagyon erős illóolajai okozzák, ezek isszák be magukat pucolás és szeletelés közben a bőrödbe, vagyis ezeket kell semlegesítened. A legjobb megoldás erre az alkohol, az alábbi keverékkel: tölts egy üvegbe egy rész gyógyszertári alkoholt és egy rész vizet, majd szórj bele egy csokor apróra vágott petrezselymet. A friss fűszernövényt a száj felfrissítésére is gyakran használják, és a hagymaellen is jól bevethető. Rázd fel alaposan a házi kéztisztítót, majd tartsd sötét, hűvös helyen. Néhány hétig eláll, így hagymavágás után bármikor előveheted, hogy felfrissítsd a kezedet. Ha még finomabb illatot szeretnél, tehetsz bele mentaleveleket vagy citromhéjat is, illetőleg illóolajokat is csepegtethetsz bele.
  • Halszag ellen… Zöldség- vagy halpucolás előtt és után mosd meg a kezed ecetes vagy citromos vízben  Ha frissen facsart citromlével mosod a kezedet, egy kevés sót is keverhetsz a gyümölcslébe, így még erősebbé teszed a citrom szagtalanító  tulajdonságát, ráadásul a bőrradírozást is egy csapásra megoldod. Ne felejts el utána sheavajat használni, mert a citromban lévő savak a halszagot ugyan megszüntetik, de a bőrödet is kiszáríthatják. Képtelen vagy megszüntetni a műanyag edények halszagát? Megoldhatod a problémát, ha éjszakára egy szelet ecetbe áztatott fehér kenyeret teszel az edénybe.
  • Egy másik jól bevált trükk a halszag ellen a nedves szódabikarbóna. Kevés víz hozzáadásával készíthetsz belőle kézmosó pasztát, de ha van egy kis időd, önts egy kis szódabikarbónát egy-másfél liter vízhez, és áztasd benne legalább 20 percig a kezeidet. A szódabikarbóna így nemcsak a halszagot szünteti meg a kezeden, de a körmeidet is kifehéríti.
  • Zsír- és olajszag ellen: a házi praktikák nagyágyúja, az ecet ilyenkor is segíthet. Keverj el két deciliternyi mennyiséget körülbelül fél liter vízzel, majd adj hozzá három evőkanál sót. Dörzsöld át ezzel a tisztítószerrel alaposan a kezedet. A só semlegesíti a szagokat, az ecet pedig leoldja a zsírt. Végül öblítsd le hideg vízzel a kezedet – a szagok teljesen megszűnnek.

Így tüntesd el a lakásból az ételszagot…

  • Alaposan odaégetted a sült húst? Ne ess kétségbe! A szag erősségétől függően egy vagy több tálkát tölts fel ecettel, és tedd a konyha vagy a lakás különböző pontjaira. A szagok hamarosan elillannak. Leégett étel maradványait eltüntetheted, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralsz. Ha kihűlt, könnyen kitisztítható a lábas.
  • Káposzta- vagy halszag ellen készíts a konyhába természetes illatosítót! Keverj el fél pohár ecetet egy pohár vízben, forrald addig, amíg a folyadék el nem párolog, és közben élvezd, ahogy a szagok is végleg eltűnnek.
  • Töltsd meg a konyhádat friss citrusillattal! Egy alumíniumserpenyőben néhány órán át lassú tűzön forralj két pohár vizet, benne narancs és citrom héjával. A héjak mellé tehetsz fahéjat, szegfűszeget és almahéjat is, így még bódítóbb illatot nyersz.
  • hűtőd szaga is kellemetlen az ételek szagától? Pakold ki a tartalmát, majd egy kis szódabikarbónával megszórt szivaccsal súrold át a hűtő polcait és a dobozait, majd töröld át azokat egy tiszta, nedves ronggyal. Végül a hosszan tartó friss illat megőrzése érdekében rakj egy egész zacskó szódabikarbónát (vagy kávézaccot) a hűtődbe.
  • Helyezz a porszívó porzsákjába egy pamut vattapamacsot, melyre előzőleg néhány csepp illóolajat (fahéj, narancs, citrom) tettél. Mire végzel a porszívózással, a lakás nem csak tiszta, de illatos is lesz.
  • Adagolj a felmosóvízhez illóolajat. Egyes illóolajok nemcsak a gombákat és a baktériumokat, de a vírusokat is megölik 1-2 óra alatt. Az egyik legjobb fertőtlenítő a teafaolaj, de nagyon jó a levendula- és a citromolaj is, így ha csepegtetsz illóolajakot a felmosóvizedbe, garantált a baktériumok és az ételszag pusztulása.:)
  • Használj aromamécsest, illetőleg az illóolajat cseppentheted szőnyegre, függönyre is. Mire a vendégek megérkeznek, az ételszagnak garantáltan nyoma sem marad.

A név kötelez...szoktam mondani

http://foltbolt.hu/ujrahasznositas-2/bagyoly-muanyag-palackbol/




Miből lesz a bagoly:
1 db 2L-es Coca-Cola-s palack. Ez itt nem a reklám helye, de ennek jó a formája ! :)
Egy kis akril festék és a kézügyességed kell hozzá, semmi más !
Áztasd le a címkét. Vágd szét a palackot a megjelölt helyeken.
A “body” és a head” vagyis a test és a fej részeket fogod csak használni ehhez a bagolyhoz.
Ennyi az egész ! Illeszd össze a 2 darabot. Rögzítheted egy kis ragasztással,
majd jöhet a festés. Készíthetsz egész családokat. Jó munkát!