2012. december 19., szerda

LUCÁZÁS

http://www.fertopart.hu/rovataink/unnepek,_unnepnapok/213-karacsonyi_hagyomanyok,_nepszokasok.html

2012. december 17., hétfő

Gyümölcskenyér másképp. mint ahogy én csinálom...


Gyümölcskenyér Recept

Feltöltötte varga
2012.12.16
Készítette: varga

Teljes elkészülési idő: 

5
Értékelés

Hozzávalók

 
 
 rúdra:
  • 40 g csokoládé - ét
  • 175 g kandírozott gyümölcs
  • 5 g mazsola
  • 170 g búzaliszt (BL55)
  • 5 g szódabikarbóna
  • 50 g dió (darált)
  • 1 db citrom héja
  • 1 db narancs héja
  • 160 g vaj
  • 75 g porcukor 
  • 6 db tojássárgája
  • 150 g kristálycukor 
  • 6 db tojásfehérje

Leírás

Ez egy zseniális gyümölcskenyér recept! A legfinomabb, amit valaha kóstoltam! 

Finom sütike

http://www.receptlap.hu/recept/tekercs_szelet_8360


Főoldal » Tekercs szelet

felvitel dátuma: 2012-10-27 15:32:32       mai nézettség: 206       nézettség: 22117
  
részletes recept
Hozzávalók 10 személyre:
HozzávalókPiskóta tekercshez: 6 dbtojás, 6 kanálcukor, 6 kanál liszt, 1 cs. sütőporegy pici étolaj.sütő papir.
barna tészta hozzávalói: 6 tojás, 15 dkg kristálycucukor, 2 evőkanál víz,4 evőkanálrétes liszt,félcsomag sütőpor,15 dkgdarált dió, 2 evőkanálkakaó.
Tetejérecsoki máz.
Krém: 6 dl. tej, 2 cs. vanilia puding, 20 dkgráma, 15 dkgcukor.
   
Előkészületi idő: 30 perc

Elkészítés:
Elkészítés: 3 tojás ságáját 3 evőkanál cukorral kikeverjükhozzáadunk egy csöpp étolajat, 3 kanál lisztetés a tojásokkemény habját óvatosan bele keverjükSütőpapírral bélelt 25x 35 cm -es tepsiben megsütjükVízes konyharuhával kétoldalról tekerjük fel, mint a rádió tekercsetEzt még egyszer megismételjükígy két tekercsünk lesz.   Vízes konyha ruhávalfeltekerjük kétoldalrólés hűlni hagyjuk. Ha kihültmegkenjük barack lekvárralKözépen ketté vágjukígy 4 tekercsünk lesz.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tekercseketmajd elkészítjük a barna tésztát..6 tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, atöbbi hozzávalóval együtt jól kikavarjuk. a végén a tojások kemény habja következik. A piskóta tekercsk közé egyenletesenelosztjuk úgy hogy a tetejére is maradjon egy kevésElőmelegített sütőben sütjük tűpróbáig.
Krém: 6 dl. tejben 2 cs. vanilia pudingot felfőzünkés hűlni tesszük. 20 dkgmargarint, 15 dkg cukorral kikeverünkés akihűlt krémmel jól össze dolgozzuk. Ha a tésztánk kihült, a krémet a tetejére kenjükés egyenletesen elsimítjukCsoki mázkerül a tetejéreÉn a Dr. Oetker ét csoki mázt használtamcsak tasakostól fórró vízbe kell tenniés a sarkát kivágni atasaknakés rácsorgatni a krém tetejéremajd elkenni.
Szakács: Anna

2012. december 16., vasárnap

Újrahasznosítás





Karácsonyi finomságok "másképpen"










http://www.facebook.com/photo.php?fbid=308589535923944&set=pb.202443736538525.-2207520000.1355683425&type=3&theater


  kalács

 linzer díszítése...





AJÁNDÉK

Gasztroajándékok karácsonyraE-mail

Írta: H. Orsi   
2012. december 16. vasárnap
aszaltalmaAz egyre nagyobb mértékben felgyülemlő tárgyak helyett váltsunk gasztroajándékra, melynek egyik nagy előnye éppen az, hogy többszörösen örömet szerez.
Felnőttek, megállapodott emberek ajándékozása esetén előbb-utóbb felmerül a probléma, hogy már „mindenük van”. Lakás berendezve, konyha teljesen felszerelve, kedvenc zenéi, könyvei már ott sorakoznak polcon, a kozmetikumok, divatcikkek terén megvan az egyéni ízlése, amit vagy ismerünk vagy nem... Minden évben számos olyan ajándékot adunk (és kapunk), amely aztán csak keresi a helyét a lakásban, használni nem igazán tudjuk, elajándékozni nem merjük, szükségünk nincs rá.
Gasztroajándékot öröm készíteni, öröm adni, kapni, és öröm, amikor elfogy, nem kell feleslegesen ide-oda rakosgatni. Ez bármilyen élelmiszer vagy italféle lehet. Egy rúd Pick szalámi szaloncukornak álcázva a szerény ösztöndíjból élő egyetemistának, a nagypapa kedvenc süteménye, aminek amúgy nem szoktunk nekiállni, mert túl bonyolult, de akár egy nagy adag spenót is, karácsony tiszteletére csillag alakú tükörtojással díszítve.
Persze a karácsonyhoz mégiscsak az édességek tartoznak leginkább. Még nem késő, hogy nekiálljunk, és elkészítsünk néhány csemegét, amelyet aztán csinos csomagolásban átadva nyugodtan bezsebelhetjük a dicséreteket.
Aszalt alma
Évek óta a család kedvence, ezért általában már október közepén elkezdem gyártani. Ráadásul szinte ingyen van, mert a felszeletelt almákat egyszerűen csak a radiátorra teszem száradni. Három-négy nap alatt már el is készül, mehet a gyűjtődobozba. Ünnep előtt aztán szépen szétporciózom kisebb zacskókba.
Csokis dió
A tortabevonó étcsokit egy mélytányérban, mikróban nagyjából megolvasztom, majd a mikróból kivéve elkeverem benne a még fel nem olvadt darabokat is. Ezután beleteszem a darabos diót – minél épebbek a gerezdek, annál jobb. Kanállal addig keverem, amíg minden diódarab csokibevonatot kap. A csokis diót zsírpapírra teszem darabonként, vagy az apraját kis kupacokban, és hagyom megkeményedni rajta a bevonatot.
aszaltkandiscukorKandírozott gyömbér
10 dkg gyömbért megtisztítok, kb. 1 centis kockákra vagdosom, majd 10 dkg cukorból és 1,5 dl vízből főzött szirupban, időnként kevergetve, 1-2 órán át üvegesre főzöm. Ha kész, a gyömbért leszűröm, kristálycukorba forgatom, és sütőpapíron szétteregetve egy napig szárítom. Önmagában is nagyon finom, süteménybe remek ízesítő. A megmaradt sziruppal bolondítsuk meg a délutáni teánkat!
Kandiscukor
A sok egészséges csemege mellett karácsonykor igazán megengedhetünk magunknak egy kis kilengést is, főleg, ha ilyen mutatós. Készítsünk tömény cukorszirupot, és öntsük befőttes üvegekbe. Fessük meg a szirupokat egy-két csepp ételfestékkel, majd lógassunk az üvegekbe hurkapálcikákat vagy fonalat, amelynek a végére egy gyöngyöt kötöttünk nehezékül. Tegyük félre az üvegeket egy olyan helyre, ahol kb. egy hétig nem lesznek útban. Az oldatban lévő cukor szépen rákristályosodik a pálcákra vagy fonalakra. Ha elég nagynak találjuk, vegyük ki, és pár perc száradás után csomagoljuk egyenként celofánpapírba. Ünnepi teázásnál a tarka kandiscukor rudak jól mutatnak egy szép pohárban feltálalva.
Forrás: natursziget.hu

Áldás

edves Társaim! 


Szeretettel ajánlom figyelmetekbe ezt a tanmesét, minden szava igaz...smiley 


"Apa és fia sétálnak az erdőben. Hirtelen a 
fiú megbotlik, és éles fájdalmat érezve felkiált: 
- Áúúúúúúúúú. 
Meglepetésére hangot hall a hegy 
gyomrából: "Áúúúúúúúúú". . . Kíváncsiságtól fűtve a hang irányába kiált: 
- Ki vagy te? 
De az egyetlen válasz, ami érkezik: "ki vagy te?" 
Méregbe gurul a fiú, és ezt kiáltja: 
- Gyáva vagy! És a hang visszaszól: "Gyáva vagy!" 
A fiú ránéz az apjára és megkérdezi: - Apa, mi folyik itt? 
- Fiam - válaszolja az ember, - figyelj csak! 
- majd elkiáltja magát: - Csodállak! 
A hang felel: "Csodállak". Apja azt kiáltja: - Csodálatos vagy! 
A hang pedig válaszol: "Csodálatos vagy!" 
Majd az apja elmagyarázza: 
- Az emberek ezt VISSZHANGNAK nevezik, 
pedig ez valójában maga az ÉLET! 
Az élet mindig azt adja vissza neked, amit te kifelé nyújtasz! Az élet tükröt tart cselekedeteidnek. Ha több szeretetre vágysz, adj több szeretetet! 
Ha megértésre vágysz, te is érts meg és tisztelj másokat. 
Ha azt akarod, hogy az emberek 
türelmesek és tisztelettudóak legyenek veled, 
te is légy türelmes és mutass tiszteletet! 
A természet eme törvénye életünk minden területére érvényes. 
Az élet mindig azt adja vissza neked, amit te másoknak nyújtasz. 
Az élet nem véletlenek sorozata, hanem tetteidet tükrözi." 

Áldás!