2013. január 27., vasárnap

Segítség Katától


Téli babahordozós ruhák Anyának, Apának és a Babának

A babahordozás örömeit egyre több Anyuka próbálja ki, hiszen nemcsak a szülő-gyerek kapcsolatra van pozitív hatással, hanem sokkal egyszerűbb közlekedési forma így télen is a babakocsi helyett. Jó időben könnyű eldönteni, hogy az amúgy is melegítő anyai vagy apai test és a hordozó mellett mennyi ruhát adjatok a kicsire. Ez azonban télen sem okoz problémát, hiszen számos lehetőség kínálkozik arra, hogy a hidegben se okozzon problémát a babahordozás!

Téli hordozós ruhák a szülőknek

A téli hordozós ruháknak az az előnyük, hogy babát a lakásban, az otthoninál egy réteggel vastagabb ruhában kell a meglévő hordozóban magatokra kötnötök és arra fölvennetek a téli hordozáshoz még pluszban használt ruhadarabot.
Erre a célra készülnek speciális hordozós kabátok, mellények, poncsók, hordozótakarók is. Ha szeretnétek télre vagy a hűvösebb kora tavaszi-késő őszi időre valamelyiket megvásárolni, akkor a következő szempontokra figyeljetek:
- elől, csípőn és háton hordozásra is alkalmas legyen
- egyedül, segítség nélkül is könnyen fel és levehető legyen (még úgyis, ha a baba már alszik)
- mennyi hideg levegő tud bejutni a ruhadarab alá, főleg a baba nyaka, válla környékén 

Hordozós kabát



Hordozós mellény


Hordozós poncsó
Source: ravelry.com via www.mammba.hu on Pinterest


Hordozós takaró


Meglévő ruhatár felhasználása a téli hordozáshoz
Ha nem akartok erre költeni, akkor megfelel egy bő téli kabát is, vagy egy nagyobb vastag kardigán, pulóver. Érdemes a nagyszülők, szülők szekrényében, használt ruhás boltokban körülnézni, vagy megkérni a kötni tudó ismerősöket, hogy készítsenek egy Nálatok legalább két számmal nagyobb hordozós pulcsit.

Mit vegyetek föl Ti a téli hordozáshoz?

Ha speciális téli hordozós ruhát viseltek, akkor elég az otthoni viselet rajtatok:

Trikó/póló, pulóver, harisnya, nadrág erre a hordozóban lévő bébi és úgy a hordozós kabát. Ha mellényt vagy poncsót vásároltok, akkor szükséges még egy vastag pulóver is rátok.

Ha a meglévő kabátokat, pulóvereket használjátok:

Érdemes rétegesen öltözködni, így egy klasszikus kötött pulóver is meleget fog nyújtani a téli időben.Trikó/póló, pulóver, vastagabb pulcsi vagy mellény, erre mehet a baba hordozóstul és a hordozósnak szánt ruhadarab.
Mit adjatok a babára a téli hordozáskor?

Akár vásároltok téli hordozós ruhákat, akár a meglévő ruhatáratok darabjait használjátok föl, a baba öltöztetésére figyeljetek oda, hiszen hordozáshoz is könnyű túlöltöztetni, nemcsak a babakocsis téli sétákhoz.

Ha rajtatok hordozós kabát, mellény, poncsó van és a baba azon belül van:

Adjatok rá hosszú ujjú body-t, harisnyát/rugdalózót, erre mehet egy vastagabb pulóver és alulra egy vastagabb nadrág vagy vastag lábszármelegítő és zokni, valamint a fejére egy téli sapka így mehet a hordozóba majd vegyétek föle erre a saját hordozós téli ruhátokat.

Ha a babát hordozóstul a saját téli ruhátokra kötitek:

A hosszú ujjú body-ra adjatok harisnyát/rugdalózót, erre mehet egy vastag pulóver, alulra egy lábszármelegítő, zokni, vastag nadrág, csizma, felülre pedig kabát, kesztyű, és a fejére egy téli sapka.Csúszós anyagból készült kabátot, overallt nem érdemes ráadni, mert nehéz a gyerek magatokra kötése, hiszen csúszkálni fog; olyan kabát vagy overall a praktikus ilyenkor, ami polár anyagból készül. 
A lábszár plusz védelmére  - pl. harisnyára a lábszármelegítő – azért van szükség, mert a bébi lábai közvetlenül nem érintkeznek a szülő testével, ezért hamarabb át is hűlnek.

5 tipp, hogy mire figyeljetek oda, ha télen hordoztok!

1. Gyakoroljátok a baba magatokra rögzítését egyedül, a téli ruhadarabokban is!
2. Ahhoz, hogy minél kevesebb hideg levegő jusson a babának a téli hordozós ruháitokon át, vegyetek magatokra többféle réteget – pulóvert, mellényt – vagy legyen Nálatok egy nagy sál, ami bármikor jó szolgálatot tehet, ha be kell még takarni a babát!
3. A babát ne öltöztessétek túl, mert a testetek melege is “fűteni” fogja!
4. Ha ügyet intézni, vásárolni mentek, készüljetek föl, hogy ezeken a helyeken nagyon meleg van, ezért Ti magatok se öltözzetek túl a hordozó alá!
5. Nagyon fontos, hogy csúszós, latyakos úton milyen csizmát vesztek föl! Mindig figyeljetek arra, hogy lapos, érdes talpú téli lábbelit viseljetek, ha hordoztok, nehogy babástul csússzatok meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése