2013. január 28., hétfő

Szoptatás alatt ajánlott és kerülendő ételek


Szoptatás alatt ajánlott és kerülendő ételek!
SzoptatásAz újszülött látogatás alkalmával a legtöbbször az elsők között szerepel a kérdés, hogy mit ehet egy szoptató kismama. Általában mindenkitől mást hallunk, és a kórházakban is már az első napok étrendjén ott szerepel a paradicsomos káposzta, vagy a borsófőzelék. Akkor most mi az igazság? 



A szoptatás még a várandósságnál is nagyobb energia-bevitelt igényel! 
A szülést követően általában két héten belül 8-10 kg – beleértve a babát is – súlyvesztéssel számolhatunk, továbbá a szülés során bekövetkező vérveszteség a vasraktárak tartalékaira is befolyással van. A szoptatás pedig még több energia-bevitelt igényel, mint a várandósság.

A bevitt tápanyag a baba – eleinte még éretlen – emésztésére is hatással van. Tehát többszörösen szükség van az odafigyelésre, a minőségi étrend kialakítására.


Fogyókúrázni nem szabad, de fontos az odafigyelés! 
Fontos tudni azt is, hogy szoptatás alatt nem szabad fogyókúrázni. Helyette érdemes és célszerű is mértéket tartani, és a 3. hónaptól pedig már lehet tornázni is. Tudom, hogy ebben az időszakban nem esik nehezünkre fél perc alatt megenni egy zacskó kekszet, vagy egy tábla csokit, ez természetes, de nagyon oda kell figyelni, hogy ez ne forduljon elő gyakran, hiszen a babának nem feltétlen a csokoládé összetevőire van elsősorban szüksége, sőt. Ha ránk tör az éhség, inkább igyunk mézes teát, együnk egy kis gyümölcsöt, egy joghurtot, vagy bármilyen kalóriaszegény ropogtatnivalót.

Minimum napi 3-szor, de inkább 5-ször együnk egy nap! 
Az egyik legfontosabb és egyben a legnehezebb is megvalósítani, hogy szánjunk időt az étkezésre. Ideális lenne öt alkalommal, de ha háromszor sikerül ülve ennünk és nem csak kutyafuttában eszünk valamit, hogy el ne ájuljunk az éhségtől, az már jó. Ebben diszkréten nagyon sokat tudnak segíteni a nagymamák, és az apukák. A másik fontos dolog pedig, a változatosság.


MIT TARTALMAZZON AZ ÉTREND? 
Az étrend elsősorban legyen fehérjedús, tartalmazzon sok friss zöldséget és gyümölcsöt, és omega-3 zsírsavat. Ne felejtsük el a legalább 2-3 liter folyadék napi fogyasztását sem.

- Fehérjedús ételek: 
húsok (elsősorban szárnyas), hal, tojás, kemény sajtok, natúr joghurtok, túró, olajos magvak, egyes hüvelyesek (pl. zöldbab)

- Zöldségek-gyümölcsök: 
répa, zeller, cukkini, tök, cékla, sütőtök, saláta, spenót, sóska, alma, banán, mandarin, körte, szilva, szőlő

- Omega-3 zsírsavak: 
lenmagolaj, repceolaj, halfélék


AMIT ÓVATOSAN EGYÜNK: 
Brokkoli, borsó, karalábé, karfiol, kelbimbó, paprika, paradicsom, retek, tej, kivi, narancs, csokoládé
Az óvatosság azt jelenti, hogy ha például, készítesz egy rakott tésztát, amiben van valamennyi brokkoli, az nem gond. Vagy egy borsós csirkeragulevesből csak kevés borsót eszel, viszont a borsófőzeléket nem ajánlom. Vagy, ha a húsleves zöldségei között szerepel a karalábé, és eszel belőle egy darabot, semmi gond nem lesz tőle.

Ha hasfájós a baba, akkor ne igyál tejet! 
Hivatalosan fél liter tej a napi ajánlott mennyiség. Mivel sajnos a hasfájásban igen jelentős szerepe van, azt szoktam mondani a kismamáknak, hogy a reggeli tejeskávéhoz, vagy müzlihez természetesen még belefér. Egy masszívan hasfájós babánál viszont mellőzni kell.


KERÜLENDŐ ÉTELEK ÉS ITALOK A SZOPTATÁS ALATT 
Amit mindenképpen érdemes kerülni: gomba, újhagyma, fokhagyma, káposzta, bab, lencse, kukorica, szénsavas italok, erősen fűszeres, zsíros, füstölt ételek
A kerülendő és az óvatosságra intő ételeket a hasfájós időszak után szépen óvatosan nyugodtan próbáljátok meg bevezetni az étrendbe.




Homor Márta
Védőnő
www.vedonoblog.hu 


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Ha nem elég az anyatej >>
Igény szerinti szoptatás >>
A helyes mellrehelyezés a siker kulcsa >>

Összes cikk SZOPTATÁS témában >> 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése