2013. június 16., vasárnap

GYÓGYNÖVÉNYES RECEPTEK

Gyógynövényes receptek | bezárás
Kakukkfű felhasználása
Kakukkfüves méz tisztítja a légutakat és a tüdőt.
Zöld kakukkfüves túróslepény
Hozzávalók:
1 kg házi túró
6 tojás
20 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 dl tej
1 dkg élesztő
zsír

liszt
kakukkfű
Először a túrót kell elkészíteni. 1 kg jó házi túrót törjünk össze 5 tojássárgájával, 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, pici sóval, 2 csapott evőkanál liszttel, ha kész adjunk hozzá 1 evőkanál zöld kakukkfüvet. Verjük fel az 5 tojás fehérjét gőz fölött, majd adjuk a túróhoz. Tegyük félre. 2 dl langyos tejben futtassunk fel egy kávéskanálnyi élesztőt, ha feljött tegyünk bele 1 tojást, 2 evőkanál zsírt, sót , pici cukrot, és annyi lisztet, hogy ne ragadjon, ha összegyúrtuk. Nyújtsuk ki a tepsi méretére a tésztát, majd tegyük rá a túrókrémet, így kelesszük egy órán át langyos helyen. Közepes lángon jó félóráig süssük. 4-6 személynek kell utána megnyalni az ujját olyan finom.
Kakukkfű szirup
Daraboljuk össze a finom, friss kakukkfüvet, mert így kellő sűrű lesz a szirupunk és a méz tartósítja is. Hagyjuk állni legalább 2 hétig, hogy jól összeérjenek az ízek. Akinek virágpor allergiája  használjon akácmézet a vegyes virágméz helyett. Szörpnek, öntetnek nagyon jó. A kakukkfű légúttisztító, kiváló gyógynövény.

Borsmenta felhasználása
Borsmenta tea
A borsmenta tea természetes hatóanyagai segítségével frissíti a szervezetet.
1 l vizet forraljunk fel , tegyünk bele 1 kávéskanál mentát,  s hagyjuk 10 percig állni majd langyosan fogyasszuk. Ízesítés nélkül is kiváló frissítőt kapunk. Nyugtató szereket szedőknek, kismamáknak ellenjavallott az alkalmazása.
Borsmenta likőr
Áztassunk 2 dkg mentát 2 hétig 1 liter 50 %-os szeszben, majd szűrjük le és adjunk hozzá mézet. Csodálatos aromájú, hozzáadott szerektől mentes édes italt kapunk.
Borsmentás gyümölcsleves Nyári hőség idején ízesíthetjük gyümölcsleveseinket friss mentalevelekkel. 2 l leveshez 5-6 levelet tegyünk, amikor forr a leves, majd zárjuk le, hagyjuk kihűlni. Tányéron díszíthetjük tejszínhabbal, melynek tetejére hajtásvéget csípünk.
Borsmentás csoki öntet süteményre, fagylaltraA friss mentaleveleket összetörve keverjük a csokiba, amelyet gőz fölött elfolyósítunk. A csokoládéba felnőtteknek csempészhetünk kevés borsmenta likőrt, melytől kellemesen pikáns aromát kap az öntet.
Borsmenta fürdő
Főzzünk meg egy összemaroknyi mentát, s öntsük a fürdővízbe. Ne használjunk mellette más illatosított tusfürdőket, szappanokat, ellenben gondoskodjunk diszkrét félhomályról. 20-30 percnyi csendes fürdő után felfrissülve kezdhetünk neki esti programunknak.
Bormentás mangalicaszappan 
Ökogazdaságunkban kapható ez a különleges tisztálkodó szer.  Aromáját a borsmenta gyógynövény biztosítja. Ez az összeállítás gondoskodik a természetes szépségű bőrről, illetve a problémás, allergénekre érzékeny bőr ápolásáról. A fáradt arcbőrt élénkíti, szép tónust ad az arcnak.
Borsmentás  fürdő 
Viszketésre 1 l vízhez 1 teáskanálnyi szárított, vagy két szál friss borsmentát használunk fel. Forró vízbe tesszük, kb. 10 percet állni hagyjuk. Frissen el is rágogathatjuk.

Zsálya vagyis szalvia felhasználása
A zsályát húsokhoz, köretekhez használjuk fűszernövényként. 1-2 levél elegendő, hogy kifejtse áldásos hatását. Daganatok megelőzésére alkalmazható, kellemes, nyugtató hatású, segíti az ellazulást, elősegíti a nyugodt alvást.
Zsálya tea
1l vízhez 5 levél zsályát adjunk, forralás után hagyjuk állni 10 percig, utána fogyasztható.
Zsálya likőr
1l szeszhez 20 db zsályalevelet tegyünk, s áztassuk 2 hétig. Leszűrés után tegyünk hozzá mézet és kész a likőr.

Körömvirág felhasználása
A gyomor nyugtatására kiváló, krémje sebekre nagyon jó, kisbabáknak popsikrémként ideális, allergiások is bátran alkalmazhatják gyulladáscsökkentő hatása miatt. Ehető virág.
Körömvirág tea
1l vízhez 2 szál körömvirágot tegyünk, forrás után hagyjuk állni.
Sült körömvirág
Körömvirág mangalicazsírban sütve, kihűtés után kenyérre kenve nagyon finom. A kenyérre szórjunk a virág szirmaiból díszítésként.
Körömvirág dekoráció
Szinte minden ételhez használható, különösen fejes salátához, sültekhez, tejfölös, sajtos ételekhez.
Körömvirágos uborkasaláta
Készítsük el az uborkasalátát családunk hagyományai szerint, ki natúr salátaként, cukros-ecetes vízben, ki fokhagymás-tejfölösen, majd tépdessük a saláta közé és már fogyasztható is.
Körömvirágos, túrós palacsinta
A palacsintatésztába keverve és a túróba vegyítve is használhatjuk ezeket a szép, élénksárga színű virágokat.
Körömvirág likőr 
Gyomorerősítőként használjuk.  1l szeszhez tegyünk 20 db körömvirágot, s hagyjuk 2-3 hétig ázni, majd szűrjük le, s ízesítsük vaníliával és mézzel.
Körömvirágkrém 
Elkészítés: 1/2 liter mangalicazsírban, jó maréknyi körömvirágot kell kisütni, majd egy éjjelre úgy hagyni. Reggel fölmelegítés után, ha leszűrtük, tégelyekbe tölthetjük.

Citromfű felhasználása
Citromfű tea
Álmatlanságra, idegeskedésre 1 l forró vízbe 1 teáskanál száraz vagy két szál friss citromfüvet teszünk. Nem kell főzni, csak állni hagyni 15 percig. Kortyolgatva fogyasztjuk, télen selyemkóró mézzel édesítve remek meghűlés elleni szer.

Galagonyabogyó felhasználása
Galagonyatea
Gyakori szívdobogásra használható szívnyugtató hatású gyógynövény. Forró vízbe 1 evőkanál bogyót tegyünk, majd 1 órán át hagyjuk állni, és úgy fogyasztható.
Szeszes galagonya
½ kg megmosott galagonya bogyóra ráöntünk 3 l igazi körtepálinkát. Min. 52 fokos legyen, legalább 2 hónapon át hagyjuk rajta. Konyak színű, csodálatos ízű szíverősítőt kapunk, melyet mértékkel fogyasszunk! Napi 0,5 dl maximum.

Cickafark felhasználása
Bélgörcsre kisbabáknak, női bajokra teának. 1 l forró vízbe 1 teáskanálnyi cickafark virágot, levelével tegyünk bele. Álljon 10-15 percet majd szűrjük le, úgy kortyolgassuk.
Cickafark fürdő
Fürdőnek nagyobb adagot főzzünk. A nők legjobb gyógyítója a cickafark, melyet alkalmazhatunk felfázásra, ivarszervi problémákra, gyulladásos állapotok enyhítésére.
Szeszágyon cickafark propolisszal 
Elkészítés: Minél erősebb pálinkába tesszük a cickafarkot, annál hasznosabb lesz. Amennyiben 70 fokos törkölyben állni hagyjuk 3 hétig, majd propoliszos mézzel elkeverjük, és reggelente egy kávéskanállal fogyasztunk, mindenféle női bajunk elmúlik. A növények szárát használjuk még teának és fürdővizekbe.

Más gyógynövények felhasználásával receptek
Diólevél, fokhagyma, majoránna felhasználása
Feledékenységre, keringésjavítónak a fokhagymát és a majorannát legjobb ételben elfogyasztani. A diólevélből pedig teát készítsünk. 1 l vízhez 2-3 levél szükséges. Leforrázzuk, 10 percig hagyjuk állni, majd fogyaszthatjuk.
Vöröshagyma  -  Nátha ellen, köptetőszernek
Vöröshagymahéj tea, hársfavirág, vagy ökörfark kóró alkalmazható meghűléses időszakban. A gyógynövényeket arányosan keverve is használhatjuk, de önmagukban is kitűnő népi gyógyszerek.
Torma - Fejfájásra
Tormaborogatást készítünk a tarkóra, melyhez a tormát lereszeljük és dunsztba kötjük. Erős illata a náthát is kiűzi.
Liliomos pálinka - Ízületi bántalmakra
2 dl 52 fokos pálinkában 2 hétig áztatunk 2 db fehérliliomot, majd elkészülte után, ezzel a tinktúrával kenegessük fájós testrészünket.
Csalán, Bodza – Méregtelenítés gyógynövényekkel
Fogyasszunk csalánteát, vagy bodzaitalt. Csalánt kesztyűben szedjünk, frissen főzeléket készíthetünk belőle, hasonló lesz majd a spenóthoz. Teaként szárítva is alkalmazható, vízhajtó, vértisztító hatása miatt szoptatós kismamák számára nem ajánlott. Hajmosáshoz a teánál kétszer hígabb főzetet készítünk, ezzel öblítve hajunkat erős és egészséges lesz, nem zsírosodik.
Bodzaitalt a virágtányérok begyűjtésével készíthetünk. Egy nagy uborkásüveg aljára teszünk 1 nagyobb (2-3 kisebb) virágernyőt, rámérünk 3-5 evőkanál citromlevet (esetleg használhatunk citrompótlót, teaízesítőt is fél – 1 dobozzal) majd felöntjük vízzel. Minimum 1, maximum 5 nap áztatás után a levet leszűrjük. Egy üveg aljára 2-3 evőkanál cukrot teszünk, erre rámerjük a bodzalevet. Hűtőben tároljuk. Ízesíthető mézzel is.
Papsajtmályva - Légúti betegségekre
Papsajtból, mályvából készítsünk teát. Virága, levele és szára használható fel erre a célra. A papsajtot elsősorban a gyulladt nyálkahártyák lobjának lehúzására alkalmazzuk, tea formájában. Krónikus hörghurut és bronchitis, köhögés, berekedés esetén különösen ajánlott, és akut gége- vagy mandulagyulladás, valamint szájszárazság ellen is alkalmazhatjuk. Használható még gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélrendszer problémáira is. Kisbabáknak, gyermekeknek a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél van jelentősége. Hogy a nyálkaanyag ne menjen tönkre, áztassuk éjszakára hideg vízbe. Naponta minimum három csészével igyunk meg a teából, éjszakára használjuk meleg borogatásként a mellkasra. Gyermekeknél gyakori az éjszakai könnyezés, mely reggelre beszárad, erre is jó a papsajtmályva tea, borogassuk, törölgessük át nekik a szemzugukat.
Pusztai salátaLegelhetünk is, azaz már a mezőn is elfogyaszthatjuk a pitypangot, tyúkhúrt, purcsit, de tálban is jól mutat kézzel széttépkedve, mézzel ízesítve. Jó a bélműködésre és olcsó!
HomoktövisA homoktövis, mint természetes immunrendszert erősítő élelem került be receptjeink közé. Fokozza az anyagcserét, zsíroldó hatása is nagy, segíti az optimális súly megtartását. Kedvező hatású gyomor és nyombélfekélyre, védi a májat. Értékét növeli a benne lévő béta karotin, a B12 és E, F vitamin tartalma is. Olaja kiváló az allergia ellen. A boltokban főleg italokat, lekvárokat lehet kapni. A Rendek Ökocentrum Kft fagyasztott bogyókat is árusít. A termék a gazdaságban is kapható. 
DiólikőrJúnius végéig leszedünk 20 db zöld diót, tűvel megszurkáljuk és leöntjük 3 l, minimum 52 fokos házi pálinkával, majd 3 hétig hagyjuk a napon érni.  Addigra már jó fekete színű lesz. Leszűrjük, és ízlés szerint mézzel keverjük. Érett lesz karácsonyra. Gyomorerősítő hatását a disznótor után ki is próbálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése