2013. február 22., péntek

Fahéj

Jó hatással van az egészségre a fahéjE-mail

Írta: Virágné Fejes Éva   
2012. október 02. kedd
fahej3A jóízű, finom illatú fűszernövény régóta ismert, nagyon gyakran használt konyhafűszer, melyet a háztartásokban és a vendéglátóiparban is használnak.
Három fajtáját ismerjük. A legjobb minőségű a ceyloni, majd a kínai és végül a malabári fahéj. A két főbb variáns íze is különböző. Az amerikai konyhában népszerű kínai (cassia) fahéjban a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni (zeylanicum) fajta enyhébb, finomabb ízű. Őrletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető, a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai kb. 1 mm vastag és fás.
Kétféle formában kerül forgalomba, őrölt és egész állapotban. Őrölten mézeskalács, almáslepény, rétes, diós piskótatészta, zsírban sült fánk, rizsételek , tejes ételek, míg egészben befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, mártások, forralt borok és egyéb italok készítésére használjuk. Előszeretettel alkalmazza az illatszeripar is.
Árban a ceyloni jóval drágább, mégis, ha tehetjük Ceylonból származó fahéjat használjunk, mivel több gyógyító anyagot tartalmaz mint a Kínából származó. Nem árt, ha tudjuk, hogy mint sok mást is, a fahéjat is hamisíthatják. Ezért tanácsos eredeti származási országból származó csomagolást választani.
Mindezek mellett azonban tudni kell róla, hogy az egészségre is jó hatással van. Vizsgálatokkal is igazolták például, hogy hozzájárulhat a szervezet szénhidrát/cukor egyensúlyának fenntartásához. Emellett emésztésjavító, étvágyserkentő és gyomorerősítő hatása is ismert.
fahejj1A kanadai World News hetilapban megjelent írás a következő betegségeket említi, melyeket sikeresen gyógyíthat a méz és a fahéj keveréke.
Szívbetegség

Az összekevert mézet és fahéjat, lekvár vagy dzsem helyett,  kenyérre kenve fogyasszák reggelente. Csökkenti a koleszterin szintet a szívben és az erekben, véd az szívinfarktustól. Akik már átestek rajta, a rendszeres fogyasztásával megelőzhetik a következőt. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát, megkönnyebbülést nyújt légszomjnál és felerősíti a szívverést.
Ízületi gyulladás
Akik ebben a betegségben szenvednek naponta – reggel és este – egy pohár meleg vízben keverjenek el 2 kanál mézet és 1 kiskanál fahéjat. Ha rendszeresen fogyasztják ezt az italt akár a krónikus arthritis-től is megszabadulhatnak. A Copenhaven-i egyetemen végzett kísérletekben részt vett 200 betegből 73-nál teljesen megszűntek a fájdalmak. Egy hónapon belül azok a betegek, akik képtelenek voltak mozogni, fájdalom nélkül tudtak járni.
Húgyhólyag gyulladás
Oldjanak fel egy pohár langyos vízben 2 kanál mézet és 1 kanál fahéjat. Az ital fogyasztásával megszüntethető a húgyhólyag és a húgyvezetékek gyulladása.
Felpuffadás
Indiában és Japánban folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy a méz és fahéj megakadályozza a gázok kialakulását az emésztés folyamatában.
Immunrendszer
A méz és a fahéj mindennapi fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi az emberi szervezetet a vírusok és a baktériumok ellen, megakadályozza a vírusos fertőzést. A méznek magas a vas és a vitamin tartalma, rendszeres fogyasztása erősíti a fehérvérsejteket a vírusok és a baktériumok elleni harcukban.
fahej2Koleszterin
Magas koleszterin szint csökkenését – két óra alatt 10%-ot – értek el betegeknél, akikkel 2 dl meleg vízben feloldott 2 kanál mézet és 3 teás kanál fahéjat itattak meg. Ennek a módszernek a napi háromszoros alkalmazásával meggyógyul a krónikusan magas koleszterin szinttel rendelkező beteg is. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy az eredeti mézmagában fogyasztva is – napi rendszerességgel – megakadályozza a koleszterin szint növekedését.
Fogfájás
Egy rész fahéj és 5 rész méz keverékét kell háromszor a fájós fogra tenni és a fájás megszűnik.
Bőrbetegségek
A méz és a fahéj minden fajta bőrgyulladásra alkalmazható. Továbbá ekcémára és övsömörre is. A sérült bőrre kenjük a masszát.
Megfázás
Akiknél gyakori a megfázás naponta 3x kéne fogyasztaniuk 1 kanál langyos mézben elkevert 1/4 kanál fahéjat három napon keresztül. Ezzel gyógyítható a meghűlés,  krónikus köhögés és a légcsövet, a hörgőket is kitisztítja.
Gyomor
A méz és a fahéj elűzi a gyomor bántalmakat és megvéd a gyomorfekély kialakulásától. Egy kanál fahéj és 2 kanál méz fogyasztása étkezés előtt megakadályozza a túlzott gyomorsav keletkezését a nehezebb ételek után is.
Fogyás
Minden reggel 1/2 órával a reggeli előtt (éhgyomorra) és este lefekvés előtt igyanak meg egy kis csésze fahéjas mézet. Rendszeres fogyasztásával súlycsökkenés érhető el.
Influenza
Spanyol tudósok kimutatták, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, melyek elpusztítják az influenza törzseket.
fahej4Fekély
Három kanál mézeben egy kanál fahéjat kell elkeverni. A keletkezett masszát, lefekvéskor a fekélyre kell kenni, reggel pedig meleg vízzel lemosni. Egy hetes kúra után a fekély eltűnik.
Hosszú élet
Csökkenthetők az öregkorral járó nehézségek a mézből és fahéjból készült tea rendszeres fogyasztásával. 4 kanál mézet és 1 kanál fahéjat kell megfőzni 3 pohár vízben. Ajánlott 3x naponta 1/4 pohárral elfogyasztani ebből a teából.
Rákos megbetegedések
A közelmúltban Japánban és Ausztráliában végzett kutatások kimutatták, hogy eredményesen kezelhetőek a csontok, gyomor és belek rákos megbetegedései. Ezekben a betegségekben szenvedőknek egy hónapon keresztül, naponta három alkalommal egy kanál mézet és egy kanál fahéjat kéne fogyasztaniuk.
Krónikus fáradtság
A cukor, mely a mézben található segíti a fizikai erőnlét megtartását. Az idősebb korosztály betegei, akik 1:1 arányban fogyasztottak mézet és fahéjat mozgékonyabbak és fürgébbek voltak. Dr. Milton, aki ezeket a kutatásokat végezte, azt állítja, hogy egy kanál méz és egy kiskanál fahéj elkeverve vízben, és fogyasztva naponta többször, de főként délután 3 órakor (ekkor kezd a testi erő csökkenni) egy héten belül megújítja a test vitalitását.
Szájszag
A kellemetlen lehelet megakadályozható, ha reggelente a  szájüreget öblögetjük meleg vízben elkevert mézzel és fahéjjal. Egész napra friss leheletet biztosít.

2013. február 21., csütörtök

2013. február 20., szerda

Bazsarózsa


Bazsarózsa a gyógyászatban

Bazsarózsa tömörített virága teákhoz.
A bazsarózsa virágából nagyon finom tea is készíthető, de ez csak mértékkel fogyasztható.
A bazsarózsa csodaszép: élénkpiros virágai mámorító illatot árasztanak. A bazsarózsát azonban nem csak a szépsége miatt szeretjük. Bár viszonylag ismeretlen, de az emberek atüske nélküli rózsa gyógyhatásában is bíznak. A bazsarózsa erejét már évszázadok óta használják a gyógyászatban.
A bazsarózsa gyógyszerként való alkalmazása egészen az ókorig vezethető vissza, és nem csak az európai népi gyógyászatban. Az ázsiaiak is bíztak a gyógyhatásában. Ahagyományos kínai gyógyászatban a bazsarózsa különböző fajtáit még ma is alkalmazzák gyógynövényként számos panaszra. Dioszkuridész görög orvos női panaszokra és hólyag-, valamint vesefájdalmakra ajánlotta. Még a középkorban is használták erre, továbbá a köszvény hatékony szerének is számított. A gyökerét már akkoriban is alkalmazták epilepszia ellen, egészen a 19. századig.
A bazsarózsának mind a virága, mind a gyökere felhasználható. A kínai növénygyógyászatban két bazsarózsafaj gyökerét használják terápiás célokra:
  • paeonia rubrae radix gyökerét pl. nőgyógyászati zavarokra, hasi fájdalmakra, hasi daganatokra stb. alkalmazzák.
  • paeonia lactiflorae radix alkalmazási területe a menstruációs fájdalmak és fejfájás enyhítése, a végtaggörcsök oldása, ezen kívül magas vérnyomás ellen jó, és gyulladásgátló hatása van.
virágszirmok manapság teakeverékek díszítésére és köhögés elleni szirupok színezéséreszolgálnak. A kerti bazsarózsa általános nyugtató és görcsoldó hatással rendelkezik. A gyökeréből korábban kúpot állítottak elő, amelyet bélrendszeri görcsöknél alkalmaztak. Ma a virágokat és a gyökeret homeopátiás készítményekhez használják fel. A bazsarózsa virágát nyálkahártya- és bőrbetegségeknél, aranyér repedéseinél, köszvénynél, reumánál, valamint a légutak betegségeinél és panaszainál alkalmazzák. A bazsarózsa gyökerét különféle görcsöknél, az emésztőrendszer, valamint a szív- és érrendszer panaszainál, migrénnél, allergiás betegségeknél és általános erősítő szerként használják.

2013. február 18., hétfő

Sörkifli

Tökéletes sörkifli




Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dl olaj
  • olvasztott vaj
  • A tetejére:
  • szezámmag
  • köménymag
  • sajt

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet és a tejfölt elkeverjük, együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.

A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat, jól bedagasztjuk. Rugalmas, könnyű tésztát kapunk. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. 1 órán át kelesztjük.

Átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, ezeket kb. 0,5 cm vastag kerek lappá nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk (lehet többre is, ha kisebb kifliket szeretnénk). Megkenjük olvasztott vajjal, majd a szélesebb vége felől feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 10-15 percet kelesztjük még. Megkenjük a felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmal, sajttal, stb.. 200 fokon aranybarnára sütjük.

KÖMÉNYMAGOS SÓSKIFLI
Köménymagos sós kifli 2.
  • előkészület: 
  • sütés: 
hozzávalók 4 főre
  • 500 g liszt
  • 0,25 l tej
  • 25 g élesztő
  • 1 tojás
  • 2 tk só
  • 1,5 tk kristálycukor
  • 0,03 l étolaj
Tetejére:




     

Sörkifli receptje, elkészítése

Langyos, cukros vízben megfuttatjuk az élesztőt. Ha kész, hozzáönjtük a liszthez, belekeverjük a zsírt, és ízlés szerint sózzuk. Letakarjuk és fél órát kelesztjük. Ezután a tésztát 8 cipóra osztjuk, a cipókat egyesével kör alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, 8 részre vágjuk és kifli alakúra feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, és reszelt sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben sütjük. (200 fokon 20-25 percig)

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
  
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 120 dkg liszt
  • dl víz
  • dkg élesztő
  • dkg cukor
  • 12 dkg zsír
  • izlés szerint só
  • 30 dkg margarin
  • db tojás
  • izlés szerint reszelt sajt

Sörkifli receptje, elkészítése

Langyos, cukros vízben megfuttatjuk az élesztőt. Ha kész, hozzáönjtük a liszthez, belekeverjük a zsírt, és ízlés szerint sózzuk. Letakarjuk és fél órát kelesztjük. Ezután a tésztát 8 cipóra osztjuk, a cipókat egyesével kör alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, 8 részre vágjuk és kifli alakúra feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, és reszelt sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben sütjük. (200 fokon 20-25 percig)

Hány fő részére készüljön a recept?

Adagok (újraszámítható)
  
Adagok - Súgó megjelenítése

Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek

  • 120 dkg liszt
  • dl víz
  • dkg élesztő
  • dkg cukor
  • 12 dkg zsír

















  • izlés