2013. április 23., kedd

Meg kéne próbálni

http://melzamelo.blogspot.hu/2010/04/bolsinha-japonesa-japanese-purse.html
Sew - Japán ösztöndíj

Házi fehér kenyér


Házi fehér kenyér 

Hozzávalók

 
 
 kenyérre:

A tésztához:

A kenéshez:

Elkészítés

1
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. Az élesztőt egy pohárban kevés, a langyosnál picit melegebb vízben elkeverjük, hogy feloldódjon.
2
Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk maradék langyos vizet és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az anyagokat és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvehet még 10-12 dkg lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc), egyenletes lesz, nincsenek benne csomók, cipót formázunk belőle
3
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyre tesszük keleszteni. 2 órán át hagyjuk kelni. 2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából.
4
És ismét visszatesszük 1 órát kelni a tésztát. Ha ez megvan, ismét leeresztjük és formára igazítjuk.
5
A formára igazított cipót a sütőlap közepére tesszük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, de most csak 30 percig kelesszük.
6
Amíg kel, addig felverjük a tojást a kenéshez és begyújtjuk a sütőt, hadd melegedjen elő. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, aki szereti megszórhatja magokkal, (szezámmag, napraforgó, lenmag) majd éles késsel kicsit bevágjuk.
7
180 C fokon 50 perc alatt készre sül. Ha a felénél úgy érezzük gyorsabban sül a teteje, egy alufóliával takarjuk le. Akkor jó ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha elkészült rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is.

Kovászos házi kenyér recept / Feltöltötte zuborandi/

Kovászos házi kenyér


Hozzávalók

 
 
 kg-ra:

A kovászhoz:

A tésztához:

Elkészítés

1
A kovász hozzávalóit egy tálba mérem.
2
Összegyúrom és letakarom. 1 éjszakára otthagyom a konyhapulton.
3
Másnap a kovászra rámérem a tészta hozzávalóit.
4
Kb. 10 percig dagasztom. A liszt minőségétől függően egy kevés vizet tehetünk még hozzá ha szükséges.
5
Letakarom és megkelesztem. Kb.1 óra.
6
Ha megkelt, átgyúrom és gömbölyűre formázom. 10 percig pihentetem.
7
Megfordítom a tésztát és kicsit ellapítom.
8
Kb. a feléig behajtom a tésztát.
9
Még egyet hajtok rajta. Tenyeremmel jól lenyomkodom, összezárom a tésztát. Így lesz hosszúkás alakja a kenyérnek.
10
Sütőtepsibe teszem és kb. 1 óra hosszát kelesztem.
11
Ha megkelt, ecsettel átkenem a kenyér felületét vízzel. Éles késsel 0,5 cm mélyen bevágdosom.
12
200 fokon kb. 70 percig sütöm gőzös légtérben. Ezt úgy szoktam csinálni,hogy amikor bekapcsolom a sütőt beteszek a sütő aljába egy üres tepsit. Ez felforrósodik. Amikor beteszem a kenyeret sülni beleöntök 5 dl vizet az üres tepsibe. Óvatosan kell, mert a gőz egyből felcsap.
13
Ha kisült lekenem a forró kenyér felületét vízzel. Így lesz szép "cserepes" a héja.

Kovászos-magos házikenyér


Kovászos-magos házikenyér recept


Hozzávalók



 db kenyérre:

Kovászhoz:

Kenyérhez:

  • 15 dkg búzaliszt (BL55)
  • 45 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 1.25 dkg élesztő (friss)
  • 3 dl víz
  • 2.5 dkg só - tengeri
  • 1 marék olajos magok vegyesen
  • Elkészítés

    1
    A kenyérsütést megelőző este elkészítjük a kovászt. 
    Abba az edénybe, amiben majd dagasztani fogunk, kimérjük a kovász hozzávalóit, 
    hozzáöntjük a langyos vizet, összekeverjük. Ennek időigényét nem tüntettem fel, 
    mert ijesztő lenne! Kb. 1 perc alatt összekeverhető, a többire csak várni kell!
     Ezután az edényt bekötjük egy műanyag szatyorba, és meleg helyre tesszük. 
    Azért kell bekötni, hogy ne száradjon meg a teteje. Minimálisan szükséges idő 8 óra.
    2
    A kovászt tartalmazó edénybe tesszük a kenyér összes többi hozzávalóját,
     kivéve a magokat (ha azt is akarunk bele, azt később tesszük hozzá). Először
    egy fakanállal összekeverjük, majd a robotgép dagasztóspiráljával 
    15 percig dagasztjuk.
    3
    Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, cipót formázunk belőle. Tiszta ruhával bélelt kosárba/edénybe tesszük, letakarjuk. 25-27 C fokos helyen kb. másfél órát kelesztjük.
    4
    Ha magos kenyeret szeretnénk, tehetünk bele, tökmagot, diót, szezámot, lenmagot, ízlés szerint kb. 1 maréknyit. Én a tökmagot előtte kicsit megpirítom.
    5
    A megkelt tésztát deszkára borítjuk, kilapogatjuk és rászórjuk a magokat. Szépen összegyúrjuk, kenyérformára igazítjuk, tepsire tesszük. Átlósan 4-5 ször bevágjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 45 percig újra megkelesztjük.
    6
    A sütőt bekapcsoljuk 240 C fokra. Ha a kenyér szépen megkelt, lespricceljük vízzel a tetejét, és a forró sütőbe tesszük.
    7
    25 perc sütés után 220 C fokra mérsékeljük a hőmérsékletet. Ha lejárt a sütés ideje (összesen 50 perc) kivesszük a sütőből, és újra megspricceljük vízzel. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Kár hogy a sütés közben keletkező illatokat nem tudom idevarázsolni!