2013. június 6., csütörtök

FŐZHETŐ GYURMA recept

http://szinesotletek.blog.hu/2013/04/11/az_orok_ervenyu_fozheto_gyurma_receptje?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook&utm_campaign=blhshare


Az örök érvényű főzhető gyurma receptje

2013.04.11. 10:03 kreablogger

Már régóta közkinccsé szerettem volna tenni ezt a receptet, mert amióta először kipróbáltuk, csak ilyet készítünk. Rengeteg érvet tudok felsorakoztatni mellette: először is olcsó, sőt lényegesen olcsóbb, mint bármelyik bolti változat. Nem hagy maradandó nyomot, ruhából kimosható, szőnyegről (megszáradva) simán felporszívózható. Nagyon jó buli a készítése is, és a picurok besegíthetnek, főleg a színezését élvezik majd. Bármilyen színt kikeverhettek, nem kell megmaradni a boltban fellelhető árnyalatoknál. Nem mérgező (maximum rossz az íze), és semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. Hűtőben sokáig eltartható. Sikerült kedvet csinálnom? 
kaleyann_playdough_09.jpg
A RECEPT
  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál citromsav vagy borkősav (hogy ne penészedjen meg)
  • 3 dl víz
kaleyann_playdough_05.jpg
Egy lábasban elkezdjük melegíteni a vizet. Mi ilyenkor szoktuk megszínezni. Mikor mivel, ami éppen akad. Húsvét után megmaradt tojásfestékkel, máskor temperával vagy sima ételfestékkel. Ezután beletesszük az összes hozzávalót, és folytonos kavargatás főzzük (kb. 15 perc). Eleinte ragacsos és darabos, de nem kell megijedni, a végére szépen összeáll az egész.
kaleyann_playdough_07.jpg
A végén már elég nehéz keverni, innen is lehet tudni, hogy már jó. Ha kihűlt, jól átgyúrjuk és indulhat a móka.
kaleyann_playdough_010.jpg
Fóliába csomagolva, vagy légmentes dobozba zárva hűtőben sokáig eláll (bár nálunk sosem tart túl sokáig).
kaleyann_playdough_011.jpg
A képek forrása: MPMK
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg az ismerőseiddel!
Csatlakozz te is a Színes Ötletek Facebook-közösségéhezhogy első kézből értesülj a legfrissebb színes ötletekről! Ha még több kreatív ötletere szomjazol, kövess a Pinteresten is.

2013. június 2., vasárnap

Flakonból készült BABAFOTEL

https://picasaweb.google.com/106685106590343358836/FlakonbolKeszult?feat=email













 







Bodza finomságok, /amiket már én is készítettem/

http://eletszepitok.hu/bodzabol-dzsemet-szorpot-edesseget/#.Uawi8tLt_Sk



Bodzából dzsemet, szörpöt, édességet!

Bodzából dzsemet, szörpöt, édességet!
Egy-két héten belül elvirágzik a fekete bodza, érdemes a hátralévő időt kihasználni és begyűjteni a bodzavirágokat. Fontos, hogy autóforgalomtól távoli helyről szedjük, illetve olyan helyen szüreteljünk, ahol nincs gyár vagy egyéb szennyező! A bodzaszörp receptjét már ismertettük – nagyon egyszerűen elkészíthető üdítő. (Mentaleveleket is tehetünk a bodza mellé, nagyon jó ízt ad neki.)
Mentás bodza
Mentás bodzaszörp

Bodzadzsem receptje, Katbo-Réka konyhájából

Hozzávalók:

30-40 fej bodzavirág, 4 db citrom, 50 dkg cukor, 6 db alma, 2 tasak dzsemfix (3:1), 1 liter víz

Elkészítése:

A bodzavirágot a felkarikázott citromokkal rétegesen lerakjuk, az 1 liter vízzel felöntjük. Egy éjszakát hűvös helyen pihentetjük. Másnap leszűrjük, a cukorral elkevert dzsemfix-szel és a lereszelt almákkal felforraljuk. Forrástól számított 5 percig bugyogtatjuk, majd üvegekbe öntjük. Pár percig fejre állítjuk, majd száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom!

Bodzapalacsinta

Érdemes kipróbálni a bodzapalacsintát, nem okoz csalódást! A palacsintatésztába keverjünk maréknyi bodzavirágot, és süssük ki! Ízesíthetjük lekvárral, túróval, vagy egyszerűen szórjuk meg porcukorral (esetleg fahéjas porcukorral), így a bodza íze jobban érvényesül.
bodzapalacsinta
Fotók: Babicz Rita

Bundás bodza

Bundás bodzavirág
Bundás bodzavirág
A bodzavirágokból finom édesség készíthető, nem újdonság ez, régi magyar étel. Csupán palacsintatésztát kell készíteni, sűrűbbet, mintha palacsintát sütnénk (kevés narancs ízű szénsavas üdítőt keverhetünk a tésztához). A masszában megforgatjuk a bogernyőt (bodzavirág szárastól) és forró olajban aranybarnára sütjük. Porcukorral, fahéjas porcukorral, savanykás lekvárral, vagy szörppel meglocsolva tálalhatjuk – ízletes desszert! A régi szakácskönyvekben is fellelhető a bundás bodza receptje.

Rántott bodzavirág (Forrás: Gazdasszony teendői, 1863)

Végy 18–20 bodzavirágfürtöt, rázd le, hogy a bogarak kirepüljenek belőle, tedd tálba, hintsd be czukorral és onts rá egy pohár jó bort, s 2 óráig hagyd ázni. Ezután végy kevés lisztet, habard össze 3 tojás sárgájával, czukorral és fehér borral, ebbe mártsd belé a fürtöket és forró vajban rántsd ki; rakd tálra, czukrozd meg bőven, és narancsvirágvizzel megöntözve add fel.

Rézi néni receptje (Forrás: Szegedi szakácskönyv, 1901) 

Tégy egy mély tálba fél liter finomlisztet, önts folytonos keverés mellett fél liter fehér bort és 1 pléhkanályni forró meleg finom olajat és keverd egy késhegynyi sóval sima tésztává. Ha ez megtörtént, 4 tojásfehérjének a havát könnyedén belekeverjük; mártsd a bodzavirágot nehányszor hideg vízbe és tedd az abroszra, hogy a víz leszikkadhasson, azután a virágot szárukig a tésztába mártjuk és forró zsírban kirántjuk; ha világos barna színt nyertek, a habszedő kanállal kiszedjük és rakjuk magasan egy tálra, mire czukorral bőven behintjük.

Összeállította: Mesterházy Mónika, Szentimrey-Valentovics Réka / Katbo
Fotók: Babicz Rita, Mesterházy Mónika, Rózsa Melinda, Szentimrey-Valentovics Réka

Gomb keksz /ezt el kell készíteni/


http://eletszepitok.hu/edes-ajandek-sussunk-gombkekszet/#.UawfdtLt_Sk

Édes ajándék: süssünk gombkekszet!

Édes ajándék: süssünk gombkekszet!
Tavaly a Pinteresten fedeztem fel a színes gombkekszeket, azóta többször megsütöttem családtagoknak, barátoknak, édes ajándékkísérőnek. Mindig nagy sikere van! Nemcsak azért, mert a kekszek mutatósak, az íze is nagyon jó. Elkészítése nem ördöngösség – klasszikus keksz alaprecept, egy kicsit feltuningolva. A gyerekeket is bevonhatjuk a készítési folyamatba! 
Elkészítés: 20 perc Sütés: 15 perc Adag: 40 db

Hozzávalók

3/4 csésze lágy vaj, 1 csésze porcukor, 1 tojás, 1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 1 tasak vaníliás cukor), 2,5 csésze finomliszt, 1/4 teáskanál só, 1/4 teáskanál őrölt kardamom. A kardamom, vagy közismertebb nevén kardamon helyettesíthető őrölt gyömbérrel, mézes fűszerrel is. Ha színes gombkekszeket szeretnénk, tetszőleges színű ételszínezékkel – a csomagoláson feltüntetett adagolás szerint – színezhetjük a tésztát.

Elkészítése

Tegyük egy nagy tálba a vajat és a cukrot; konyhai mixerrel, vagy kézi habverővel keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliát. A lisztet szitáljuk egy másik edénybe, hozzáadva a sót, a fűszert, majd apránként a fűszeres-sós lisztet keverjük hozzá a tojásos-vajas részhez. Addig keverjük, amíg sima, fényes nem lesz a tészta. Ha kész, a tésztát folpackba csomagolva tegyük 1-2 órára hűtőbe, mert csak hidegen jól kezelhető.
Hűtés után alaposan lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát nagyjából fél centi vékonyra, és nagyobb gombméretű kerek sütemény kiszúróval (vagy pálinkás pohárral) szúrjuk ki a gombformákat, és helyezzük a zsírpapírral bélelt sütőlapra. A sütiket szegélyezzük egy kisebb kiszúróval (üdítős palack szája tökéletesen megfelelő), a gomblyukakat pedig hurkapálcával alakítsuk ki.
gombkeksz
A tésztát 200 Celsius-fokon 12-15 percig kell sütni, amíg a gombkekszek szélei kicsit megpirulnak. Vegyük ki a sütőből, de a kekszekhez csak akkor nyúljunk, ha már kihűltek, mert melegen könnyen deformálódnak, törnek. Csokimázzal is bevonható – mutatós teasütemény. Ha ajándéknak szánjuk, a gombkekszeket fűzzük össze egy szép szalaggal vagy raffiával!
mesterhazymonika_profilIzgalmas falatkalandokat kívánok!