2013. július 6., szombat

Bagoly CsaLád

origami 3D

          https://picasaweb.google.com/115244984347200474333/Origami3D?feat=content_notification

origami 3D

   Ezek azhttps://picasaweb.google.com/115244984347200474333/Origami3D?feat=content_notification én BARÁTNŐM munkái

Levendulás ANYÓ

Anya, Apa, Gyerekek / Te rajzolsz, én varrok/

    Nagyon kedves ismerősöm kért...készítsek párnát egy ismerős kislánynak...a cél az volt, hogy a saját rajza legyen a képen...Azt hiszem a család jól sikerült...igyekeztem visszaadni a rajz hűségét is, és kiemelni a kedves gyermekrajz teljes báját...

2013. július 3., szerda

ZAKUSZKA

Ti raktatok már el Zakuszkát? Én idén biztosan kipróbálom…állítólag mennyei finom!
Hozzávalók:
• 1 kg sült padlizsán
• 1 kg pritamin paprika
• 1,5 dl paradicsomlé
• 200 gr vöröshagyma ledarálva
• 2 dl napraforgóolaj
• 4 tk. asztali só
• 1 babérlevél

A paprikákat alaposan megmossuk, kettévágjuk, majd kicsumázzuk, és a magokat eltávolítjuk. A padlizsánt szintén megmossuk, a zöldjét levágjuk és elfelezzük hosszában. A zöldségeket előmelegített sütőbe rakjuk, és sütés közben egyszer fordítva mindkét oldalukat megsütjük.

A paprika és a padlizsán héját távolítsuk el. Közben a vöröshagymát dinszteljük meg az olajon. A sült padlizsánt és a paprikát daráljuk le, vagy botmixerrel turmixoljuk darabosra. Öntsük rá a dinsztelt hagymára, tegyük bele a babérlevelet és a sót.
Az egészet főzzük össze az első forrásig, majd adjuk hozzá a paradicsomlevet és főzzük sűrűre.
Amikor kihűlt, töltsük tisztára mosott üvegekbe és légmentesen csavaros tetővel zárjuk le. Dunsztoljuk. (Így nem kell tartósító sem)
10 db 220ml üveged lesz ezzel a mennyiséggel.
Forrás: http://www.enportal.hu/zakuszka-recept.html
Kép: bukarest.vilagnezo.hu

Vitamin télire

Vidéki asszonyok receptjei télire a jégszekrény előtti időkbőlE-mail
Írta: Jánossy Alíz   
2013. július 02. kedd

A télire eltett savanyúság a hideg napokon is eszünkbe juttatja a nyarat,
 a kertészkedést, és ráadásként kellemes ízeket is kölcsönöz az étkezés során.
savanyu1 copy
Amikor még nem létezett hűtőszekrény és fagyasztó, és a konzervgyárak nem ontották
 ipari mennyiségben olcsó és kétes minőségű termékeiket, a háziasszonyok akkor is
igyekeztek minél több zöldséget-gyümölcsöt raktározni a kamrába, hogy a
zimankós téli napokon a befőttesüvegből elővarázsolt nyári ízekkel édesítsék napjaikat.
Jól bevált receptjeikben közös vonás a változatosság, a leleményesség és az 
elkészítési módozat egyszerűsége. Az alábbiakban a gyergyószentmiklósi Kisné Portik Irén
 néprajzkutató Gyergyó vidéki háziasszonyoktól gyűjtött, befőzéssel kapcsolatos
receptjeit tesszük közzé.
Vitaminsavanyúság
Hozzávalók
: 2 kg sárgarépa, 1 kg hagyma, 1 kg piros paradicsompaprika,
 5 szál torma, 5 db csípős paprika, 5 dkg só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 35 dkg cukor,
 2 dl ecet, 1 kiskanál szalicil.
Elkészítése: a sárgarépát, a hagymát és a tormát megreszeljük, a paradicsompaprikát
keskeny csíkokra vágjuk, a csípőst pedig karikára aprítjuk. A felaprított zöldséghez
hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól összekeverjük, majd üvegekbe gyömöszölve,
 celofánnal lekötözve rakhatjuk a kamrába.
Vitaminsavanyúság másképpen
Hozzávalók:
 2 kg sárgarépa, 1 kg paradicsompaprika, 1 kg hagyma, 2 fej fokhagyma,
5 db csípős paprika, 5 szál torma, 3 dl ecet, só ízlés szerint, 30 dkg cukor,
1 kiskanál szalicil.
Elkészítése: a zöldségeket húsdarálón ledaráljuk, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk
 a cukrot, ecetet és a szalicilt, majd jól összekeverjük és üvegekbe rakjuk.
 Hűvös helyen tároljuk.
Uborkasavanyúság
Hozzávalók:
 tetszés szerinti mennyiségű uborka, fehérhagyma és piros kápia paprika,
 1 liter vízhez 1 liter ecet, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál só, 3 liternyi salátaléhez
1 mokkáskanál szalicil.
savanyu2 copyElkészítése:





 az uborkát megmossuk, majd egészben megsózzuk és másnapig állni hagyjuk hűvös helyen.
 Ekkor héjastól meggyaluljuk és ízlés szerint megsózzuk. A hagymát és a paprikát
külön-külön laskára vágjuk, majd szintén megsózzuk. Az így előkészített
zöldségeket tiszta befőttesüvegekbe lazán rétegeljük úgy, hogy egy sor uborkát
hagyma követ, majd piros paprika. Ezt addig folytatjuk, míg minden üveg megtelik
a rétegelt piros-fehér-zöld zöldségekkel. Közben felforraljuk a salátalevet, és
amikor teljesen kihűlt, az üvegekben lévő zöldségekre töltjük. Hűvös helyen tároljuk.
Erős Pista házilag
Hozzávalók:
 5 kg paradicsom, 30 dkg fokhagyma, 30 dkg csípős paprika, 30 dkg só,
 késhegynyi szalicil.
Elkészítése: a paradicsomot, fokhagymát és a csípős paprikát húsőrlőn ledaráljuk,
hozzáadjuk a sót és a szalicilt, összekavarjuk, majd egy napig állni hagyjuk.
 Közben többször is kavargassuk meg, hogy az ízek jól öszszeálljanak. Üvegekbe rakjuk,
 lekötjük és hűvös helyen tároljuk.
Zöldségsaláta
Hozzávalók: 
1 kg zöldparadicsom, 1 kg sárgarépa, 1 kg paprika,
1 kg paradicsompaprika, 1 kg fehérhagyma, 0,5 l ecet, 5 kanál só, 25 dkg cukor,
 0,5 kg mustár, 0,5 l olaj.
Elkészítése: a zöldparadicsomot és a sárgarépát a nagy lyukú reszelőn lereszeljük,
 a paprikákat és a hagymát apróra vágjuk. A felaprított zöldségeket az ecettel,
 a sóval és a cukorral puhára főzzük, majd leszűrjük és estétől reggelig hagyjuk,
hogy a leve lecsepegjen. (A levet tartsuk meg, és tároljuk hűtőben, mert igen
 ízletes ecetet nyerünk belőle, ami kiváló különféle ételek savanyítására.)
A fél kiló mustárból és fél liter olajból majonézhez hasonló mártást keverünk,
és ezt keverjük bele a leszűrt zöldségbe. Hidegen üvegekbe rakjuk, egy
kis szalicillel tartósítjuk, ledugaszoljuk és hűvös helyen tároljuk. Héjában főtt
krumplival vegyítve kiváló köretet készíthetünk belőle, de zsíros vagy vajas
 kenyérre kenve is finom ízesítő.
Csípőspaprika-savanyúság
Hozzávalók
: tetszés szerinti mennyiségű cseresznyepaprika vagy csípős paprika,
cukor és ecet.
savanyu3 copy
Elkészítése
: a cseresznyepaprikát vagy csípős paprikát megmossuk, megtisztítjuk, majd
üvegekbe rakjuk. Az üvegeket egyharmadáig feltöltjük cukorral, majd tovább –
 míg a paprikákat ellepi – ecettel. Lekötjük és hűvös helyen tároljuk. Amikor a
 cukor teljesen elolvadt, a savanyúság fogyasztható.
Ételízesítő
Hozzávalók: 
1 kg sárgarépa, 1 kg petrezselyem, 1 kg paradicsompaprika, 40 dkg zeller,
 25 dkg karalábé, 20 dkg vöröshagyma, 20 dkg paradicsom, 20 dkg karfiol,
2 fej fokhagyma, 0,5 kg só, kiskanál szalicil.
Elkészítése: az összes zöldséget húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a sót
és a szalicilt, majd jól összekeverjük. Üvegekbe rakva, hűvös helyen tároljuk,
levesek ízesítéséhez használjuk.
Forrás: kronika.ro