2013. július 27., szombat

kenyér jénaiban

Jénaiban sült házi kenyér

Mivel fedő alatt kell sütni, olyan lesz az állaga, mintha kemencében, gőzben készült volna.

Hozzávalók:

45 dkg liszt
1 ek. só
4,2 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. olaj

+ a jénai kikenéséhez mogyorónyi vaj, a szóráshoz kevés liszt

Így készítettem:

1. Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálban alaposan összedolgoztam. Lágy tésztát kaptam, de nem kell több lisztet adni hozzá, akkor sem, ha ragad!
Néhány (6-8) órán keresztül letakarva kelesztettem. Célszerű este bekeverni a tésztát, így másnap reggel már süthetjük is.
3. A jénait kivajaztam, megszórtam liszttel. Beleöntöttem a megkelt tésztát, rátettem a jénai tetejét, végül 220 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem.
Amikor már körben szépen elkezdett pirosodni, levettem a tetőt, és 3-4 percig pirítottam.
Kiborítottam az edényből, langyosan szeleteltem.
Jó étvágyat Mindenkinek!



(forrás: Hasznos és kreatív ötletek)
Fénykép: Jénaiban sült házi kenyér

Mivel fedő alatt kell sütni, olyan lesz az állaga, mintha kemencében, gőzben készült volna.

Hozzávalók:

45 dkg liszt
1 ek. só
4,2 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. olaj

+ a jénai kikenéséhez mogyorónyi vaj, a szóráshoz kevés liszt

Így készítettem:

1. Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálban alaposan összedolgoztam. Lágy tésztát kaptam, de nem kell több lisztet adni hozzá, akkor sem, ha ragad!
Néhány (6-8) órán keresztül letakarva kelesztettem. Célszerű este bekeverni a tésztát, így másnap reggel már süthetjük is.
3. A jénait kivajaztam, megszórtam liszttel. Beleöntöttem a megkelt tésztát, rátettem a jénai tetejét, végül 220 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem.
Amikor már körben szépen elkezdett pirosodni, levettem a tetőt, és 3-4 percig pirítottam.
Kiborítottam az edényből, langyosan szeleteltem.
Jó étvágyat Mindenkinek!



(forrás: Hasznos és kreatív ötletek)

10 tipp a sütőporos praktikákra

Erre is jó a sütőpor! – 10 tipp takarításhoz


Nők Lapja Cafe   
2013. 06. 24. - 10:06 
Bevethetjük kellemetlen szagok, zsírfoltok ellen, nagyszerű súroláshoz, mosáshoz, felmosáshoz, és az eldugult lefolyóval is elbánik. Nem bántja sem a szemünket, sem a bőrünket, és nagy kiszerelésben olcsón beszerezhetjük.
A legtöbb konyha polcán ott pihen egy sokoldalú csodaszer, amit általában csak arra használunk, hogy a sütemények szép magasra emelkedjenek fel tőle. Pedig ezen túl is rengeteg dologra, például súrolásra, a szagok semlegesítésére, folttisztításra szintén kiváló.

Mivel nem szabadulnak fel belőle káros anyagok, még az érzékenyebb bőrűek is dolgozhatnak vele, akik allergiásak a bolti tisztítószerekre, és nem hagy maga után szagot, mint az ecet. Ha nagy mennyiségre van szükségünk, akkor ne kis tasakokban vegyünk, hanem szerezzünk be belőle nagyobb kiszerelésben, nem fogjuk megbánni. Egy kiló sütőporhoz így 500 és 1000 forint között hozzájuthatunk.

Erre is jó a sütőpor! - 10 tipp takarításhoz


1. A sütőpor tökéletes fegyver a szagok semlegesítésére. Öntsünk ki belőle egy kis tálkába, és tegyük be a hűtőbe, hogy elvegye a kellemetlen aromákat. Ugyanígy rakhatunk belőle a ruhásszekrénybe is, csak cserélgessük havonta. Sőt a bebüdösödött, beizzadt cipőkön is segít, ha szórunk beléjük.

2. Felmosáshoz sincs szükségünk durva vegyszerekre, ha van kéznél egy kis sütőpor. Csak öntsünk 15 dekát a felmosóvödörbe, engedjük fel meleg vízzel, és ezzel menjünk végig a padlón. Utána töröljünk még fel egyszer tiszta vízzel is.

3. Felfrissíthetjük vele a szőnyeget is, csak szórjunk rá a porból, majd utána porszívózzuk ki. Még a legmakacsabb állatszag sem áll ellen ennek a kezelésnek.

4. A mosásnál is hasznát vehetjük, ha törölközők, ágyneműk, függönyök kerülnek sorra, akkor a mosóporhoz adjunk 15 deka sütőport.

5. Ha bebüdösödött a mosogatószivacs, akkor azon is segít a sütőpor. Adjunk két evőkanállal fél liter meleg vízhez, és abba áztassuk be, majd öblítsük ki.

6. Megmenthetjük az odakozmált lábosokat, ha sütőport szúrunk az aljukra, felöntjük meleg vízzel, majd másnap reggel állunk neki eltávolítani az odaszenesedett ételmaradványokat.

Erre is jó a sütőpor! - 10 tipp takarításhoz

7. A konyhai felületek tisztítására is kiváló anyag a sütőpor, szórjunk belőle a nedves törlőkendőre vagy szivacsra, és azzal essünk neki a pecsétekkel és morzsákkal borított pultnak.

8.
 Ha csúnya ásványi lerakódások éktelenkednek a mosdónkon, a vécén vagy más felületen, akkor keverjünk ki krémesre három rész sütőport és egy rész vizet, vigyük fel a problémás felületre, hagyjuk dolgozni, majd súroljuk át egy kefével.

9. Ezzel a keverékkel a ruhákból is kihozhatjuk a zsírfoltokat. Csak dörzsöljük be a foltba, majd dobjuk be a többi ruha közé a gépbe.

10. Ha eldugult a lefolyó a kádban vagy a mosogatóban, azon is segít egy kis sütőpor ecettel kombinálva. Öntsük tíz dekát a lefolyóba, majd mehet rá egy deci ecet, és hagyjuk hatni 15 percig. Közben melegítsünk vizet, és ha felforrt, öntsük le vele a feloldódott koszokat.

Praktikák

http://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110805-igy-lesznek-vakitoan-feherek-es-illatosak-a-ruhak-feherito-nelkul.html

Így lesznek vakítóan fehérek és illatosak a ruhák fehérítő nélkül!

2011. 10. 01., 11:55Fessler Emma
Ez a cikk 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Vakítóan fehér ruhák nem csak a reklámokban léteznek, és nem csak a drága, vegyszerekkel teletöltött, agyonreklámozott termékeknek köszönhetőek. Házi praktikákkal olcsóbban és környezetkímélőbben is fehérré varázsolhatod a ruháidat.
Thinkstock
Így használd az ecetet!
Az ecet kiváló fertőtlenítő szer, ezért azoknak a ruháknak a tisztításánál is bevetheted, melyek a szokásosnál piszkosabbak - mint amilyenek a pelenkák, a gyerekruhák, vagy a konyhai törölgetőruhák. Ha ezeket mosod, önts egy pohár ecetet a mosógép dobjába, és a szokásos módon indítsd el a gépet.

A reménytelen állapotú, valaha fehér zoknikat is megtisztíthatod, ha egy jó fazéknyi forró vízhez egy pohár ecetet öntesz, és ebben áztatod őket egy éjszakán át. Másnap mosógépben mosd ki őket. A penészfoltos ruhákat ecet és szódabikarbóna keverékébe áztasd néhány órára, utána mosd ki, és máris megszabadultál a foltoktól.

Így segít a citrom
A rozsdafoltos, szürkült ruhákon a citromlé is segíthet: egy pohárnyit tegyél a szokásos mosáshoz a gépbe. A citromlevet keverheted szódabikarbónával, és az ebben áztatott ruhák ismét fehérek és foltmentesek lehetnek. Az izzadtságfoltos, kellemetlen szagú vagy dezodornyomos ruhák megfelelő részét pedig só és citromlé keverékével dörzsöld be, és nemcsak a foltoknak, hanem a szagoknak is búcsút inthetsz. A lavórt is megtöltheted forró vízzel, melybe szeletelj pár citromot, így kiváló áztató, fehérítő keveréket kapsz.

Só az elsárgult, elszürkült ruhákhoz
A ruhák, de főleg a függönyök, a cigarettafüsttől is besárgulhatnak. Ez esetben a sós vízben áztatás a legjobb módszer arra, hogy ismét fehérek legyenek, az áztatás után azonban mindenképpen mosd ki mosógépben az anyagokat. Azoknak, akik szeretik a bio megoldásokat, jó hír, hogy a mosódiót is forgalmazó bio áruházakban környezetkímélő folttisztító-fehérítő sót is lehet kapni a fehér ruhákhoz.
Thinkstock
A szódabikarbóna jótékony hatásai
A szóda ereje kivételesen nem csak reklámfogás: a fogaid mellett a ruháid is fehérebbek lehetnek a használatával. A már kissé megszürkült ruhák vagy függönyök fehérítéséhez engedj a kádba körülbelül 10 liter vizet, ebbe szórj fél kilogramm szódabikarbónát, és a keverékben áztasd néhány órát a nagyobb anyagokat. Utána öblítsd át, és kész is. Ha megteheted, a napon szárítsd a fehérített anyagokat, mert az erősíti a hatást.

Enyhébb szennyeződéseknél csak szórj a mosóporhoz egy kis szódabikarbónát, és moss a megszokott módon. Ha éppen nem találsz a konyhában, néhány zacskó sütőpor is megteszi. A szódabikarbóna egyébként a szőnyeget is szagtalanítja, és a kissé besárgult körmöknek is jót tesz a szódabikarbónás áztatás.

Meglepő megoldások
Néhány szem aszpirin a mosógép vízzel feltöltött dobjába dobva csodát művel az izzadtságfoltos fehér ruhával: dobj egy-kettőt a dobba, majd csukd vissza a gép ajtaját, és mosd ki a fehér ruhát a szokásos módon.
A tányérjaid mellett pedig a ruhákat is tisztíthatod, fehérítheted, ha meleg, mosóporos vízhez egy kevés mosogatógéptisztítót adsz, és ebben mosod ki az anyagot.

TORTA RECEPT




Kedveld ezt az oldalt · csütörtök 

Közkívánatra a recept:
Csokoládés, áfonyás rolád torta

A torta egy narancsos és egy csokoládés piskótából áll.
A narancsos piskóta áfonya lekvárral van töltve.
A fehér krém pedig egy vaníliás tejszínhab krém.

Narancs piskóta
4 db tojás sárgája
2 dkg cukor
2 ek frissen facsart narancslé
1 egész narancs héja reszelve

4 db tojás fehérje
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
7 dkg vaj, olvasztva

A sárgájákat keverjük ki a 2 dkg cukorral, és adjuk hozzá a narancs levét és héját.
A fehérjét verjük habbá a 10 dkg porcukor hozzáadásával, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, keverjük bele a lisztet, majd az olvasztott vajat.
Öntsük zsírpapírral bélelt 40 x 25 cm-es tepsibe, és 170°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt (tűpróba) süssük meg.
Hagyjuk kicsit kihűlni és a sütés közben keletkező felső kérget vágjuk le róla a további használat előtt.
Vágjuk 6 cm széles csíkokra, és kenjük meg áfonya lekvárral. Tekerjük fel spirálformára!

Csokoládés piskóta
4 db tojás sárgája
2 dkg porcukor

4 db tojás fehérje
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
1 ek kakaópor
7 dkg olvasztott vaj

Az előző piskótához hasonló módon készítsük el a csokoládés piskóta tésztáját.
Zsírpapírral bélelt 20 cm átmérőjű kerek tortaformában süssük ki, előmelegített 170°C hőmérsékletű sütőben 20 perc alatt (tűpróba).
Hagyjuk kihűlni, majd, mint az előző tésztánál, erről is vágjuk le vékonyan a kérget, és vágjuk félbe!


Tejszínhab krém
2 ek zselatin
4 ek víz
½ l tejszín
1/2 csésze porcukor
1 tk vanília esszencia

Keverjük össze a zselatint a vízzel és kis lángon melegítsük olvadásig. Erre nem kell sokat várni, mert a zselatin olvadáspontja 35°C fok. Egy kicsit hűtsük ki.
Kapcsoljuk a habverőt közepes fokozatra és az előtte jól behűtött tejszínt verjük habbá, közben apránként adagolva hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot, majd a zselatint is. Kemény, stabil tejszínhab krémet fogunk kapni.

Állítsuk össze a tortát:
-egy réteg csokoládés piskóta
-egy réteg habkrém
-narancsos piskóta spirál (lekvárral töltve)
-egy réteg habkrém
-egy réteg csokoládés piskóta
Végül pedig az egész tortát vonjuk be a maradék krémmel, és díszítsük.

Forrás, lépésről-lépésre fotókkal:
http://www.azlitamasammanis.com/2011/12/chocolate-bluberry-roulade-torte.html

Ui.: a narancsos tészta csíkokra vágásának kapcsán történt módosítás a receptben!
A narancsos lap felvágott csíkjai szabályozzák a torta magasságát is.
Ezért úgy variáljunk, hogy elég széles legyen a torta magassága miatt.
De ha túl szélesre vágjuk, akkor nem lesz meg az átmérője mikor feltekerjük lekvárral (aminek a 20 centis csokis laphoz kell igazodnia) !