2013. augusztus 1., csütörtök

ASZALT GYÜMÖLCS




Hogyan készítsünk házilag aszalt gyümölcsöt?

Az aszalás, vagyis a napsugarak felhasználása a gyümölcs szárítására ősi tartósítási módszer, melynek eredménye a tápanyag dús és finom aszalt gyümölcs.

aszalgyum1Az aszalásnak is megvan a megfelelő időszaka (legalább 30 fok és száraz idő), így nem árt nézi az időjárás-jelentést, mielőtt belekezdünk.

Nézzük a munkafolyamatot!
Készíts elő egy aszaló tálcát, vagy használhatunk lazán szőtt textilt is jó erősen egy fakeretre tűzve.

Akkor gyűjtsük be a gyümölcsöket, amikor már majdnem túlérettek. Hibátlan gyümölcsöket használjunk.

Ha meleg a naptól, hagyd lehűlni, majd mosd meg, magozd ki és hámozd meg (ha szükséges), majd vágd vékony szeletekre. A vékonyra vágott gyümölcs gyorsabban aszalódik. Próbáljuk meg egységes vastagságúra vágni, hogy egyformán aszalódjanak.

Előzd meg a gyümölcs barnulását az alábbi technikákkal!
Merítsd a gyümölcsöket sós vízbe. 3 liter vízhez használj 5 evőkanál fimon szemcséjű sót, majd vedd ki és szárítsd meg a gyümölcsöket.
Az almát és a sárgabarackot fehérítheted, ha a szeleteket 5 percig gőzölöd, majd jéghideg vízbe teszed.
Az is segít a barnulás ellen, ha az őszibarackot, ananászt vagy a banánt egy bögre cukor, 3 bögre víz és 1 bögre méz keverékébe mártogatod.
Mártsd a gyümölcsdarabokat meleg víz, ananászlé és citromlé keverékébe.
Keverj össze 2 evőkanál aszkorbinsavat (C-vitamint) 4 bögre vízzel – ez bármely gyümölcs esetén használható.

aszaltgy2A gyümölcsdarabokat úgy helyezd el az aszalótálcán, hogy azok ne érintkezzenek.
Tegyél egy üveglapot a tálcára. Így intenzívebb lehet a napsugárzás hatása. Arról azonban győződjünk meg, hogy elég-e a légmozgás a gyümölcsök számára.

Kettő-négy napra hagyjuk a napon a tálcát. A tényleges idő a gyümölcstől és a körülményektől nagyban függ.

Ha esik, vidd be a tálcát, illetve esténként is, hogy megelőzd, hogy pára gyűljön a gyümölcsökre.

Egyenlítsük ki az aszalt gyümölcsöket a szárítást követően. Néhány darab szárazabb, mások nedvesebbek maradnak az aszalást követően. Ezt azonban kiegyenlíthetjük úgy, ha összekeverjük őket, és néhány napra papírzacskóba tesszük, és kiakasztjuk a szárítókötélre. Napi egy-két alkalommal rázzuk meg a zacskó tartalmát.

Az aszalt gyümölcsöket tegyük olyan tárolóedénybe, amit szorosra tudunk zárni. Ha sötét, hűvös helyen tároljuk, legalább 6 hónapig biztosan jó marad.

Az első hetekben rendszeresen ellenőrizd, nincs-e benne penészedő darabka, s ha igen, azt távolítsd el.

Kis adagokban tároljuk, így ha egy adag tönkre is megy, nem az egész veszik kárba.

Ne aszaljunk olyan helyen gyümölcsöt, ahol nagy a légszennyezettség.

Forrás: hogyankell.hu

Fotó: lifepress.hu




Mi..CSODA ARCOK...

Ezt tanulni kell!!!

https://www.facebook.com/leporetaguchi/photos_stream








2013. július 28., vasárnap

muñecas

CIPŐK KÉSZÍTÉSE

Megtalált labda készítéshttp://www.kreativ-kezimunka.com/gyerekeknek/jatekok/515-tarka-barka-labda.html

Ezt a csupán kézzel varrott labdáscskát már kétszer is megvarrtam, két különféle leírás után, két méretben, most másokkal is megosztom az elkészítését lépésről lépésre fotókkal gazdagon illusztrálva.
Találkozni a leírásával Eszternél is meg a folt-varrás.hu-n is.
Szükséges anyagok és kellékek: sok-sok anyagmaradék, töltéshez vatelin hulladék varrótű és cérna, papír és ceruza a soblonok készítéséhez, olló.
Elkészítését képekben  fogom illusztrálni lépésről lépésre.
A sablon tetszés szerint nagyítható illetve kicsinyíthető. A 17 cm-es egyenes oldalú nagyfélkört használva  egy elég nagy labdát kapsz majd, javaslom kicsit kisebb sablont használj ha egész pici babócának szánod.

reszek-mini
A sablon mindkét eleméből kiszabunk 12-12 darabot

ketresz-ossze-mini
A sablonok egy-egy elemét színt színre fordítva így összevarrjuk
baba-labda/egy-egyseg-varrva-mini

Majd a kicsi sablon másik oldalát is hosszávarrjuk a félkörhöz, majd  egy részen a félkör egyenes oldalait is összevarrjuk, rést hagyva a kifordításhoz












egy-egyseg-kiforditva-mini
Kifordítjuk az így elkészült darabot
kiforditott-egysegek-mini
Elkészítjük így mind a 12 darabot

egyseg-tomese-mini
Megtömjük vatelinnel
egyseg-befejezes-mini
Apró öltésekkel bevarrjuk a  rést
egysegek-mini
Így elkészítjük a többit is
ket-egyseg-osszevarrasa-mini
Így varrjunk össze két-két darabot  apró öltésekkel
harom-egyseg-osszevarrasa-min
És egy harmadikat is hozzájuk varrunk
negy-negyed-mini
Így kell kapjunk 4 3-3 darabból álló részt amiket szintén egymáshoz varrunk
baba-labda-kesz-mini
És már kész is a baba labdánk :o)