2014. október 14., kedd

DUGULÁSELHÁRÍTÁS

Amikor úgy látod, hogy lassabban csordogál le a víz a lefolyón, mint kellene, ne húzd az időt a végsőkig, mert sokba kerülhet! Nyilván a legjobb az, ha megpróbálod tisztán tartani a lefolyót, például körültekintő használattal és folyamatos karbantartással. De mit jelent a körültekintő használat és a folyamatos karbantartás, ha egy lefolyóról beszélünk?
Duguláselhárítás, tiszta lefolyó | Fotó: 123rf.comDuguláselhárítás, tiszta lefolyó | Fotó: 123rf.com

Fontos a lefolyó karbantartása!

Először is ügyelj arra, hogy ne borogass bele mindenfélét, és ne hagyj benne ételmaradékokat! Az olaj, a zsíros lerakódások, a sok morzsa és zöldségdarabka, a fürdőszobában pedig a haj és a szappan törmelék, nem a lefolyóba való dolog, mind-mind okozhat dugulást. Ügyelj arra, hogy ezekből minél kevesebb kerüljön oda!
Használj kis szűrőt a lefolyóhoz, ha biztosra akarsz menni, ezek viszonylag olcsón kaphatóak, műanyag és fém változatban is. (A lényeg, hogy ezekbe se maradjon ott semmi.) Zsíros edényeket forró vízzel moss, ha pedig a fáradt olajtól és az ételmaradékoktól a wc-be borítva búcsúzol, akkor mindenképpen hígítsd forró vízzel, és adj hozzá zsíroldót is (mosogatószert)!
Havonta egyszer végezhetsz egy kis fertőtlenítést: ez lehet ecetes vagy valamilyen fertőtlenítőszeres, ami neked bevált. Mi a természetes dolgokra szavazunk, teljesen elégséges az ecetes öblítés is.
Ezt így végezd: önts kb. 2-3 dl ecetet a mosogatóba, majd forrázd le 1-2 liter vízzel, majd ismét 2 dl ecet, s a végén engedj rá simán a csapból meleg vizet, majd hideget. Ez egyébként segít megszüntetni a kellemetlen szagokat is. (Igaz, rövid távon ecetszagba burkolózik majd a konyha.)
Ha már a természetes lefolyó karbantartásnál tartunk, sokan a kávézaccra esküsznek. Ugyanis a kávézacc szinte leradírozza a lerakódott zsírt és más szennyeződéseket a lefolyóról. Ha folyamatosan ügyelsz arra, hogy ne legyen dugulás, és tökéletesen lefolyik a víz, akkor nincs is ezzel gond. Nyugodtan ürítsd a kávézaccot a mosogatóba. Viszont, ha problémáid vannak, és már eldugult a cső, akkor ne ezzel a szerrel ess neki. Teszteld inkább a következő módszereket!

Természetes duguláselhárítás

Nos, az ecetet ne tedd messze! És a szódabikarbónát vedd elő hozzá! A mikrotisztításnál és amosógépnél már bevált, miért ne használna a lefolyónak is? Kipróbálhatsz bármit, a lehető leghatékonyabb az a módszer lesz, amit a nagymamától lestünk el!
  1. Dugulás ide vagy oda, várj, amíg lefolyik a víz. Esetleg segíts egy pumpával.
  2. Adagolj szódabikarbónát a lefolyóba, kb. egy csészényivel, majd önts rá kb. 3 dl ecetet!
  3. Várj pár percet! (Ezalatt enyhülni fog a habzás.)
  4. Önts a lefolyóba egy nagy lábos forró vizet!
  5. Amíg folyik a víz, pumpáld, ha szükséges.
  6. Öblítsd ki a lefolyót hideg vízzel.
  7. Ha megszűnt a dugulás, akkor tartsd be a fent említett szabályokat, és szép tiszta lesz a lefolyód!

A végső pumpálás

Ha viszont a fent említett házi módszer nem segített, akkor valószínűleg a boltban kapható drága duguláselhárító szerek sem fognak. Ezek kombinációja pedig végképp rossz ötlet, a különböző hatóanyagok csak fokoznák a dugulás mértékét. Spórold meg ezeknek az árát, és fordulj inkább szakemberhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése