2014. április 9., szerda

A mi BRIGINK

Tanár néni a húsvétról mesél | Baksa Brigitta: Fürtös bárány meséi

Dátum: 2012. május 8. kedd Szerző: 
0

Az interjú eredetileg 2011. április 9-én jelent meg az olvassbele.hu-n.
2011. április elején vehetjük kézbe Baksa Brigitta legújabb mesekönyvét, a Fürtös bárány meséit. Az előző kötethez (A karácsonyi asztal meséi) hasonlóan most is a múlthoz, a népi szokásokhoz, az egyszerű falusi élet mindennapjaihoz nyúl vissza a szerző. Megismerkedhetünk a tavaszi, nyári ünnepekkel, szokásokkal, a pásztorélet nehézségeivel és örömeivel.
Fürtös bárány meséi - borító„Múzeumi tárlók, könyvek, filmek együttesen sem adhatják meg a néprajzi ismereteknek azt a biztos maradandó élményét, amit az ő mesekönyvei… Hatalmas ismeretanyagot közvetít játékos könnyedséggel, a gyermeki fantáziát megmozgatva. Lebilincselő kedvességgel, meleg családszeretettel, szép magyar beszéddel szól a mindenkor kíváncsi gyermekhez – ajánlotta a kiadó figyelmébe a kötetet dr. Tátrai Zsuzsanna néprajztudós. – Hogyan fogadják a kisiskolások? Tanárként nem jelent-e nehéz feladatot a múlt ismereteinek átadása?
A gyerekek számára a néprajzi ismeretek tanulása olyan, mintha időutazáson vennének részt. Betekinthetnek nagyszüleik, dédszüleik gyermekkorának mindennapjaiba. Egy izgalmas, új világ ez számukra, amit nagy érdeklődéssel fogadnak. Felfedezőknek érezhetik magukat, és örömmel tesznek meg minden lépést ebben a sok tekintetben ismeretlen közegben. A 6–10 éves korosztályt alig kell motiválni az ismeretanyag befogadására, mert rendkívül nyitottak, érdeklődők. Ha pedig az első perctől része a tanulási folyamatnak a néphagyományokkal való ismerkedés, akkor ez később is természetes lesz számukra. Az alsó tagozatosoknak szánt ismeretanyagban a sok játék, ének, mondóka ragadja magával a gyerekeket. A felsősök pedig a komoly, ugyanakkor érdekes ismereteket fogadják érdeklődéssel. A tananyag mindig az életkori sajátosságaikhoz igazodik. Így nem érzem a feladat nehézségét, viszont tapasztalom számtalan hozadékát.
Mi adta a késztetést az íráshoz?
A mendei Géza Fejedelem Általános Iskolában már évekkel azelőtt tanítottunk néprajzi ismereteket, hogy ez a Nemzeti Alaptanterv Hon- és népismeret moduljaként megjelent volna. Az alaptanterv (NAT) által megfogalmazott követelmények sarkalltak arra, hogy az évek során kialakított tananyagot a központi elvárásokhoz igazítsam. Kezdetben csak a saját gyerekeinknek szerettem volna könyvet írni, hogy könnyebben át tudják tekinteni a sokféle ismeretet. Aztán a sors úgy hozta, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadónak is megtetszett ez az anyag, és általuk más iskolák tanulói is használhatják ezeket a könyveket.
Sok-sok tankönyv után munkásságodat érdemes tankönyvíró titulussal díjazták. Ugyanakkor immár a második mesekönyved jelenik meg. Burkolt vagy valódi műfajváltás?
Azt hiszem, hogy ez nem jelent igazi műfajváltást. Mesék írását akkor határoztam el, amikor láttam, hogy a gyerekek számára, bármennyire nyitottak is az ismeretek iránt, bizonyos munkafolyamatok, szokások, életmódbeli elemek nehezen érthetőek. Arra gondoltam, hogy egy történet szereplői mellé szegődve könnyebben részesévé tudnak válni a hagyományos paraszti életmód számtalan elemének. Így ez már nem tananyag, hanem élmény.
Fürtös bárány meséi - illusztráció a könyvből
Sokszor elővett téma, hogy a mai fiatalok, gyerekek nem olvasnak eleget, szívesebben ülnek a számítógép, az internet előtt. Színvonalas, érdekes könyvekkel megfordítható ez a folyamat?
A számítógépek útján elérhető gyors információszerzésnek valóban nagyobb esélye van az időigényes olvasással szemben. Mégis hiszem, hogy a könyv varázsa sosem múlik el. Egészen másfajta élmény az elménkben megformálni egy tájat, egy épületet, egy szereplőt, mint készen kapni azt, amit mások képzeltek el helyettünk. Bár a gyerekek egyre kevesebbet olvasnak, de ha megérinti őket egy történet, akkor a könyv képes lesz magával ragadni az olvasóját. Nem csak színvonalas, érdekes művekre van szükség, mert úgy vélem, ezekből nincs hiány. De pedagógusok és szülők közös felelőssége, hogy kellőképpen tálalják az értékes könyveket. Talán már lejárt a kötelező olvasmányok ideje. Mi sem rajongtunk a ránk erőltetett olvasmányokért, még akkor sem, ha valódi értéket képviseltek. Viszont felkelthetjük a gyerekek figyelmét egy-egy érdekes feladattal a kiválasztott könyv iránt. Ha a gyermek belekóstol, utána már feltehetően nem kell biztatni az olvasására.
Segített-e a meseírásban, hogy gyakorló tanár vagy?
Mindenképpen, hiszen jól ismerem mindegyik korosztály érdeklődését, befogadó készségét. Több mint két évtizede gyerekek között vagyok nap mint nap. Látom, ahogy nyílik a figyelmük a világra, ahogyan folyamatosan változik az érdeklődésük. Elsőtől nyolcadikig minden évfolyamon tanítok, így a szemem előtt zajlik az átalakulásuk. Ha szabad egy természetből vett hasonlattal élnem, akkor az illatos szőlővirágoktól a növekvő szőlőszemeken át a forrongó mustig minden állapotuknak részese vagyok. Sőt, az élet ajándékaként láthatom őket a letisztult, friss és erős újbor állapotukban is, hiszen sok fiatallal megmarad a kapcsolatunk főiskolás, egyetemista korukban is. Így megtapasztalom, hogyan fordul mindig új és új dolgok felé a figyelmük.
Melyik korosztályhoz szólnak a mesekönyvek?
A 10-12 éves korosztályt céloztam meg a történetekkel, de kiderült, hogy nemcsak ők lehetnek olvasói ezeknek a könyveknek. Hadd mondjak el egy kedves történetet. Az iskolai mesemondó versenyen az egyik harmadikos kislány A karácsonyi asztal meséit kapta jutalomként. Pár hét múlva odajött hozzám az egyik szünetben, és újságolta, hogy már elolvasta a könyvet, és most az apukája olvassa, aki javasolta a nagypapának is, hogy majd ő is vegye kézbe, mert biztosan érdekelni fogja. El sem tudok képzelni ennél szebb dolgot, mint amikor a gyermek által válik olvasóvá a család többi generációja is.
Fürtös bárány meséi - Kurdi István illusztrációja a könyvbőlHogyan lett Kurdi István mindkét kötet illusztrátora?
A könyveim szerkesztője, Boldizsárné Kovács Gizella mutatta be. Kurdi Istvánnal évtizedes munkakapcsolat köt össze. Végtelenül tehetséges, remek embernek tartom. Minden tankönyvemet ő illusztrálta, természetesen Fürtös meséit is, mással el sem tudnám képzelni ezt a munkát. Ő pont olyannak rajzolja meg a szereplőket, a környezetet, amilyennek én megálmodom őket, anélkül, hogy erről hosszasan kellene beszélgetnünk. Azt hiszem, hogy látja a gondolataimat.
Vannak-e kedvenc meseíróid?
Erősen középkorú emberként is gyakran elszorul a torkom, amikor Móra Ferenc meséit olvasom. Olyan mesterien játszik az érzelmek húrjain, és olyan szépséges szófordulatai vannak, amivel mindig elkápráztat. Persze legalább ennyire közel áll a szívemhez Benedek Elek is. Ezek a nagy klasszikusok már gyerekkoromtól kísérnek, de azért számtalan tehetséges kortárs meseíró is hozzájárul a gyerekek olvasóvá neveléséhez.
Mi kell ahhoz, hogy valaki jó meseíró legyen?
Számomra az a jó meseíró, akinek a történeteibe be tudok lépni. Együtt lélegzem a szereplőivel, magam is részesévé válok az eseményeknek, és sodor magával a mese.
Saját tanulóid körében tesztelted az írásaidat? Kaptál közvetlen visszajelzést tőlük?
Igen, nem is egyszer. Volt olyan kislány, aki elkerekedett szemmel, tátott szájjal hallgatta végig a felolvasott történetet. De volt fiúcska, aki hosszúnak találta. Nyilván meghatározó az egyes gyerekek befogadóképessége is. De szinte minden alkalommal éreztem, hogy teljesült a didaktikai cél, amit nem is igen próbáltam véka alá rejteni. Ezekkel a történetekkel is tanítani szeretnék.
Meséid szereplői pozitív figurák. Hiányzik belőlük a mesékre sokszor jellemző ármány és gonoszság.
Nem volt ebben tudatosság. A történet természetes sodrása hozta így. A szereplők egyszerű, hétköznapi emberek, akik a helyükön vannak, és pontosan tudják, hogy mi a dolguk. Ilyen közegben nincs helye semmiféle ármánynak és gonoszságnak. Az emberléptékű, egymás tiszteletén és szeretetén, a becsületes munkán alapuló élet tisztaságát, szépségét szerettem volna megmutatni.
Baksa Brigitta: Fürtös bárány meséi
Nemzeti Tankönyvkiadó, 2011

Köszönöm


2014. április 8., kedd

Gyógynövények - magas vérnyomásra


Hogyan fordíthatod a javadra a természet 

patikájának áldásos hatásait magas vérnyomás

 és egyéb érrendszeri betegségek esetén? 

Néhány példa a teljesség igénye nélkül.



Aranyvesszőfű tea

Jó vizelethajtó és gyulladáscsökkentő, alkalmazzák magas vérnyomás és reuma esetén is. Csészénként 1-2 teáskanálnyi aranyvesszőfüvet forrásban lévő vízzel önts le, majd negyedóra múlva szűrd le. Naponta 2-3-szor étkezések között egy csészényi teát hasznos elfogyasztani.

Bazsalikom tea

Köhögéscsillapító, idegnyugtató, étvágyjavító, vizelethajtó hatású. Csökkenti a magas vérnyomást, megvéd a stresszes állapot kialakulásától.
Elkészítése: 3 dl vízzel forrázz le 1 teáskanál szárított bazsalikomot, hagyd állni 10-15 percig, majd szűrd le.

Csalánlevél tea

Erősítő, vértisztító, vizelethajtó hatású. Hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, gyomorhurut kezelésére igen hatékony gyógyír.
Elkészítése: 3 teáskanál teafüvet forrázz le egy csésze vízzel, 10 perc után szűrd le. Vértisztító, mert alaposan átmossa a veséket.

Fagyöngy tea

Hatékonyan serkenti a szívműködést, erősíti a szívet, csökkenti a pulzusszámot. Magas vérnyomás esetén csökkenti a kísérő panaszokat: a fülzúgást, szédülést. Használják görcsoldóként és belső vérzések ellen is. A daganatos megbetegedések esetén is alkalmazzák tumor-ellenes hatása miatt. Értágító hatással is bír
Elkészítése: Ezt a teát kizárólag hidegen készítjük. 1/4 liter vízhez adj 1 púpozott teáskanál fagyöngyöt, majd egy éjszakán át hagyd állni. Másnap melegítsd fel (de ne forrald) és szűrd le. A gyógyszeripar egyes készítményeinek alapanyaga.

Ribizlilevél tea

Vizelethajtó, kiváló gyógyír magas vérnyomás, vesebaj ellen.
Elkészítése: 2 teáskanálnyi szárított levelet 2,5 dl forralt vízbe teszünk, 5-6 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Galagonya tea

Szíverősítő és szívnyugtató, serkenti a szívizom vérellátását. Ismert értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is. Lassítja az érelmeszesedést.
Elkészítése: 1 teáskanálnyi szárított galagonyalevelet forrázz le 2 dl vízzel, 15 perc múlva szűrd le. Naponta 2-3 csésze teát fogyassz!

Medvehagyma lé

Étvágyjavító, emésztésjavító, béltisztító. Vérnyomáscsökkentő, vérzsír csökkentő hatása közismert. Lassítja a koleszterin lerakódását az érfalban. Számos szív és érrendszeri probléma megelőzésének hatékony gyógymódja. Használják felső légúti megbetegedésekre is.
Figyelem! Műtétek előtt veszélyes lehet a megnövekedett vérzéshajlam miatt!
Elkészítése: A növény levelét préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.

Vöröshagyma (nyersen)

Kedvezően hat a koleszterinszintre, magas vérnyomásra. Érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére alkalmazzák. Gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Asztmaellenes hatása bizonyított. Csökkenti az orrdugulást, tisztítja a légutakat.

Vöröshagymás tej

Meghűlésre, emésztéssegítő, immunerősítő. Kedvezően hat a koleszterinszintre, magas vérnyomásra. Érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére.
Elkészítése: Vágj össze 1 fej vöröshagymát, tedd egy edénybe. Adj hozzá egy teáskanál mézet, egy szál kakukkfüvet és szegfűszeget. Adj hozzá fél csésze vizet és forrald fel. Hagyd állni 12 órán át, végül nyomd át szitán. Ezt követően adj hozzá 1 dl tejet és forrald fel. Meghűlés esetén napi két csészét fogyassz belőle.

Zúzott fokhagyma

Légúti megbetegedések, meghűléses betegségek és a Candida albicans okozta fertőzések kiváló gyógyítója. Csökkenti a koleszterinszintet. Tágítja az ereket. Immunerősítő, véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő. Enyhíti a menstruációs görcsöket.

2014. április 7., hétfő

kakaós csiga

Diabetikus kakaós csiga   http://kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.hu/2012/08/diabetikus-kakaos-csiga.html

Sütöttem egy kis kakaós csigát. Ha Ti is szeretnétek változatosabbá tenni az uzsonnás dobozt, 
feltétlenül próbáljátok ki! Kb fele akkorára csináltam, mint a hagyományos, így könnyebb
kiszámolni az adagokat, és egy kis gyümölcsöt is tudunk mellé enni tízóraira, uzsonnára.
A tészta belül puha, kívül ropogós.
Fahéjas és (vagy) lekváros változatban is érdemes kipróbálni.
Most nem nyírfacukrot, hanem eritritolt használtam, és nagyon jó választásnak bizonyult.
Ez egy a természetben is előforduló cukoralkohol.
Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, az édesítőereje valamivel kisebb ( 70-80%-a a cukorénak) és nincs utóíze.
Rendelkezik a nyírfacukor pozitív tulajdonságaival,
DE :
Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe 0. Nincs hatással az inzulintermelésre,
így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják. Kalóriatartalma szinte nulla.
Mivel a kelt tésztához viszonylag sok liszt kell , az össz CH mennyiséget csökkentettem azzal, hogy most olyan édesítőt használtam, ami nem növeli még tovább.
Próbáljátok ki bátran, megéri :-)))

Hozzávalók:
-30+5 dkg diabetikus liszt
-30 dkg kelt tészta liszt
-2,5 dkg élesztő
- csipet cukor
-1 tojás
-150 g tejföl
-25 dkg margarin
-10+2 dkg eritritol
-2 dl tej
-3 dkg keserű kakaópor.
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele 1 dl langyos cukros tejbe, és futtassuk fel. ( Az az egy csipet cukor hagyományos legyen, különben nem fog felfutni az élesztő ).
Szitáljuk a kétféle lisztet egy csipet sóval egy tálba és készítsünk mélyedést a közepébe.
Ide öntsük a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt és a margarint.
 FONTOS, HOGY MINDEN HOZZÁVALÓ LANGYOS LEGYEN!
Alaposan dolgozzuk össze a tésztát és letakarva meleg helyen kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát felezzük el, és a maradék 5 dkg liszttel nyújtsuk ki téglalap alakúra.
Keverjük össze a kakaóport a 10 dkg eritrittel és terítsük szét a kinyújtott lapokon.
Tekerjük fel, vágjuk két ujjnyi szeletekre.
A csigák végét hajtsuk alájuk, és fektessük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd kicsit lapítsuk szét a tenyerünkkel. (Maradjon köztük távolság, mert még nőni fognak).
15 percig még letakarva hagyjuk pihenni.
Toljuk őket 180 fokos sütőbe. Előmelegíteni nem muszáj, ha hideg sütőbe tesszük, még jobban kelnek.

1 dl tejet édesítsünk eritrittel és 30 perc után kenegessük meg vele a csigákat.
Ha még ropogósabbra szeretnénk, a tetejét is szórjuk meg eritrittel.
Toljuk vissza a sütőbe, tekerjük feljebb a hőfokot, és süssük további 15 percig.
Ebből a mennyiségből 34 db csigám lett, két teljes tepsi. :-)