2014. április 22., kedd

Szeretem a bohócokat




Tüslkepapa és Pogácsa bohóc




A bohócság könnyű. Csak nevetni kell, ennyi az egész. Neked kell nevetni. Ha nem megy, nem is kell erőltetni, dehogy! Kibuggyan akkor is, ha nem várod. Észre sem veszed, és ottan bujkál benned.
Először idegen. Úgy érzed, semmi közöd hozzá. De aztán megnyugszik az arcod, kisimul, és figyelsz. Már kész. Ennyi az egész. A többi gyerekjáték. Egy perc, és ott van a szád szögletében a kis ránc, ami mélyülni kezd, és szélesedni. És ahogy lapul, nyúlik az ajkad, úgy lesz az arcodon a járomcsontod felé egy kis pukli. Mindkét arcfeleden. Figyeld csak meg.
Most éppen, hogy ezeket a sorokat olvasod, széthúzni készülsz mindkét ajkadat! Ne feledd, 2-tő van. 1 alul, 1 fölül. és ha ezeket széthúzod, netán kinyitod, a puklik is odakerülnek - kész a nevetés.
Nem érdemes ellenállni. Vannak dolgok, amiket hagyni kell.
Most aludj erre. Másnap valahol találkozunk, és nem lesz más dolgod, csak annyi, hogy megállj, leülj, maradj egy kis időt. A többi rám tartozik.
Te már el vagy intézve:)
És még az is igaz, hogy:
1 bohóc, 2 bohóc, több bohóc. A bohóc a négyzeten, az a négyzetbohóc. 3 bohóc+3 bohóc az 1 bohóc+5 bohóc, vagyis összesen 6 bohóc. Mínusz bohóc nincs, csak plusz bohóc. Mínusz bohócműsor az viszont van! Tüskepapának plusz bohócműsora van, és a társulati bohócoknak is tüskepapás plusz bohócprogramja. Az kapható, és a pulton van, nem a pult alatt.
Ha összeadjuk a bohócot, azt talán lehet, de elosztani? Hm... Tört bohóc nincs, csak megtört bohóc. De ha a bohóc megtörte magát, akkor már nevezhetjük bohóctalannak. A bohóc osztáskor elveszti a bohócot, és csak boh- lesz belőle. És egy boh- már nem bohóc, csak semmi. Egy sóhaj.
Vagy előfordul, hogy a bohóc gólyalábas. Mert tudja azt, mert ügyes gólyalábas bohóc. És akkor a két lába neki hosszabb, mint másnak. Azért hívják gólyalábasnak. Ilyenkor át lehet bújni alatta, meg lehet hallgatni, mit mond fölülről, esetleg táncra is perdül, vagy egyéb csacskaságok, mert gólyalábon legalább akkora a derű. Lentről nézve messzebb van, tehát nagyobb a mosolya.
Tp.

2014. április 21., hétfő

Nyuszi BRIÓS





Nyuszis briós
Hozzávalók: Briós tészta: 50dkg liszt, 5 dkg Kristálycukor, 6 dkg Ráma margarin, 1 db tojássárgája, 2,5-3 d1 tej, 2 dkg élesztő, só, 1 db tojás a sütemény lekenéséhez.

A lisztet és tejet fellangyosítjuk, hogy hamarabb megkeljen a tészta. Az élesztőt a cukor felével elkeverjük, mikor elfolyósodik, kevés langyos tejjel és kis liszttel kovászt készítünk. Ha a kovász térfogata duplájára nő, hozzáadjuk a többi előmelegített liszthez, és a langyos tojásos tejjel tésztát gyúrunk. Dagasztás közben a felolvasztott margarint bedolgozzuk a tésztába. Mikor a tészta elválik az edény falától és sima hólyagos a felülete, lelisztezzük, majd konyharuhával letakarva kelesztjük. 20-25 perc érlelés után átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük.
Mikor megkelt, 4-5 dkg-os darabokat vágunk, kicipózzuk, kis zsemleformára gyúrjuk, pihentetjük. Miután sodorható ujjnyi vastagságúra nyújtottuk, a képen látható nyuszi alakra formázzuk. Lekenjük tojással, kelesztjük, 5 perc múlva ismét lekenjük és 200°C-on gőzmentes sütőben megsütjük