2014. június 5., csütörtök

Fenyőrügy szörp

http://veruskonyhaja.blogspot.hu/2012/05/fenyoszirup-fenyoszorpkohoges-ellen.html





Fenyőrügy szörp


Hozzávalók1 kg friss fenyőrügy
cukor, literenként minimum 60 dkg
2-3 citrom leve
víz
Elkészítés
A fenyőrügyet akkor szedjük, amikor még friss zöld színű és nem fás. 1 kg fenyőrügyet megmosunk és felteszünk főni, kétszer annyi vízzel, a cukorral és a citrom kifacsart levével. Amikor már teljesen összeesett a fenyő zöldje, átszűrjük, üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
Fenyőrügy szörp másképp
5 literes üvegben rétegezzük a cukrot és a fenyőrügyet, úgy, hogy kb. 2 cm vastagon tegyük a fenyőrügyet és rá 2 cm vastagon a cukrot. 2 nap alatt összeesik, akkor megint rétegezünk rá fenyőrügyet és cukrot.  Ha összeesett, akkor felöntjük 5 literenként 3-4 liter vízzel és összefőzzük. Ha szörpöt készítünk belőle, miután felfőztük leszűrjük, üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
Dzsemet is készíthetünk belőle, ha a főzés után összeturmixoljuk. Utána akárcsak a szörpnél üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

2014. június 4., szerda

Saját meggymagpárnáim





Az anyag adta lehetőség más formára inspirált....használható készségfejlesztő játékként...hűtve, melegítve...a hagyományos módon...








Meggymagpárna

A gyógyító meggymag párna

Ha az ember nekiáll meggyet enni, kiszűri az ízletes, vörös gyümölcshúsát és a magját gondolkodás nélkül eldobja. Azonban ahogy a zamatos hús egészséges, úgy a termés magja is hasznos és rendelkezik gyógyhatással. 

Meggymag párnát már a középkorban is készítettek, ideje hát újra alkalmazni a már régen is használt  gyógymódot!
A meggymag párna azok közé a gyógyeszközök közé tartozik, melyek múltja a középkorba nyúlik vissza, ezáltal régi hagyománnyal rendelkezik.

A meggymag párna előnye, hogy melegítés után sokáig megtartja a hőt, és a szobát is pompás illatfelhővel borítja el.

A meggymag párna kifejezetten segíti a kényelmes pihenést.
  • Tökéletesen formázható, melynek köszönhetően kifogástalanul felveszi a fej formáját, stabil alátámasztást adva a nyaknak, valamint egyenesen tartja a gerincet. Ennek köszönhetően tehermentesíti a vállat, a nyakat, a hátat.
  • Az erősebb magvak segítik a véráramlás beindítását, jobb közérzetet biztosítanak, valamint könnyebbé teszik a mozgást.
  • Ülőpárnaként is alkalmazható, mivel az alsó izmokat nem fárasztja a hosszabb használat során, hanem élénkíti azokat.
Nyugodtan használhatják allergiások is, ugyanis a meggymag párna antiallergén termék. Kitűnően szellőzik, nem melegszik túl, ezért a meleg, nyári éjszakákon is nyugodtan aludhat rajta.

A meggymag párna gyógyhatásai
  • Elsősorban görcsoldásra, fájdalomcsillapításra ajánlott. A meggymag párna hidegen, melegen egyaránt hasznos.
  • Lehűtve kiváló a zúzódásokra és hasonló sérülésekre.
  • Hűtve kitűnően használható hideg borogatáshoz, ficamokhoz, fejfájásra.
  • Fülfájásnál, alhasi fájdalmaknál 1-2 perc alatt fel kell melegíteni, majd ezt követően a kívánt testfelületre kell helyezni, hogy kifejtse a szükséges hatást.
  • Masszírozó hatásának köszönhetően az alvászavarokra nyugtató hatással bír.

Melegítési javaslat: sütőben alufóliába tekerve (100°C -on 15-20 perc) vagy mikróban (max. 600W, 1 perc).
Hűtési javaslat: hűtőben vagy fagyasztóban, műanyag zacskóban.

Gyerekeknél is alkalmazható a meggymag párna 
Gyermekeknél ha bármilyen fül panasz van, orvosi kezelés mellett kitűnő segítő gyógytermék. A gyerekek kedvelik a gyógypárnás terápiákat, de érdemes a párnát a kedvenc huzatukba belehúzni, így 100 % -ig biztos az elfogadás sikere.

Meggymag párna tisztítása 
Kézzel, gépben egy kíméletes programon egyaránt tisztítható, de akár ecetes vízben is öblíthető, illetve kifőzve fertőtleníthető. Ami nagyon fontos, hogy mosás után egyből meg kell szárítani magokat, akár napra téve akár radiátorra. Lényeges, hogy hagyjunk megfelelő időt a magok száradásának, ami legalább 2-3 napig is eltarthat. Tárolása száraz, hűvös helyen történjen.

Meggymag párna készítése vagy beszerzése
A párnát készíthetjük magunk is. A magokat tegyük forrásban lévő vízbe pár percre, hogy leváljon róla felesleges gyümölcshús. Szűrjük le, majd tegyük nedvszívó konyharuhára és alaposan törölgessük át a szemeket. A tálcán szétterítve hagyjuk jól megszáradni (akár 1 napig). Válasszunk ki egy nekünk tetsző 100%-os pamut anyagot, varrjuk össze kifordítva az oldalakat. Fordítsuk színére, majd töltsük meg a magokkal és varrjuk össze a negyedik (záró) oldalát is.
Aki nem szeretne a varrással bíbelődni, az már szinte bármelyik drogériában vagy matrac boltban megvásárolhatja a meggymag párnát.
Az egészséges alvás érdekében érdemes minden lehetőséget megteremteni. Ha az még plusz lehetőségeket is ad, mint például csillapítja a hasfájást, a fülfájást, valamint az ülésnél vagy akár zúzódásnál is segítségünkre lehet, kifejezetten hasznos eleme otthonunknak! Élvezze a meggynek minden gyümölcsöző pillanatát a zamatos ízétől kezdve a gyógyhatásáig.

Szerző: Kuglits Nikolett - Alvásszakértő
NOVETEX Matrac Biomanufaktúra

TEXTILPONT

Telephely: 1181 Budapest (Pestszentlőrinc), Barcsay utca 32.




GEO koordináták:  47.438058
                                   19.162334

Texxtilpont webáruház megközelítés (utcanézet)


 

TEXTILPONT WEBÁRUHÁZ nagyobb térképen való megjelenítése


TEXTILPONT WEBÁRUHÁZ telephelye, és a megrendelt áruk személyes átvételének helye: 1181 Budapest, Barcsay utca 32. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy telephelyünkön a személyes áruátvétel, és a termékmegtekintés csak - telefonon vagy e-mailben - előre egyeztetett időpontban biztosított!
Kőbánya-Kispest felől busszal érkezők, a 136 E-jelű körjárat Vörösmarty utcai megállójában leszállva, szemközt a Havanna utca 45-63 számú szalagházat láthatják. Az úttesten átkelve, és a tíz emeletes panelház előtt továbbhaladva a Havanna utca 59-cel szemben találják meg webáruházunkat a kétszines, sárga szegélyű, lapostetős sorházban, a buszmegállótól 100 méterre. A bejárat az előkerten keresztül közelíthető meg. Az előkert közterület, mindkét végén, és a kukatárolóknál is be lehet gyalogosan sétálni.

A gépkocsival közlekedők részére kényelmes, állandó parkolási lehetőség adott a Barcsay utca páratlan oldala felőli nagy parkolóban, a garázsok mögött. Innen kb. 50 méteres séta a sárga és vörös tetőszegélyű, kétszintes sorházakat elválasztó közből nyíló oldalkapun keresztül az átvevőpont. A leírás a térkép kinagyított, műholdas nézetére váltva részletesen követhető.
Íme:
A Textilpont webáruház megközelítése (műholdas nézet)

Cukormentes

Befőzés à la natur - Cukor és tartósítószerek nélkül

Benda Judit írása -ketezeregy.hu
Befőzni szerencsére másként is lehet, azaz cukor és tartósítószerek nélkül. Ugyanis nem ezek a „segédanyagok” tartósítanak, hanem maga az eljárás. A hangsúly a tisztaságon van, tiszta üvegek, tiszta kupakok, néhány percig főzött gyümölcs. Ezáltal a mikroorganizmusok elpusztulnak – szegények – és a készítmények eltarthatóvá válnak.
A lekvár
A tisztára mosott és sérülésektől megtisztított, kimagozott stb. gyümölcsöt megfőzöm. Nem szükséges szétfőzni, ugyanis minél tovább fő, annál több bomlik el a benne lévő hőérzékeny anyagokból. Elég ha néhányat rottyan. Ezzel már csírátlanítottam, vagyis a romlását előidéző mikroorganizmusokat elpusztítottam. Ha nagyon darabosnak érzem, akkor hagyom egy kicsit kihűlni, egy botmixerrel simára turmixolom, majd megint felforralom. Az üvegeket alaposan kimosom, vagy kifőzöm. A kupakokat forró vízben megmosom, vagy forrásban lévő vízbe mártom – ügyelve eközben az ujjaimra. A kupakokat előzőleg ellenőrzöm, hogy jól záródnak-e. A forró lekvárt egy tiszta merőkanállal az üvegekbe merem, amelyek száját ezután tisztára törlöm, és azonnal lezárom. A dunsztot előre elkészítem, azaz alul-felül pokróc, felül pedig még lehet egy paplan is, és két napig hagyom kihűlni. A kész üvegeket egy-két napig elől hagyom, és figyelgetem, hogy nem kezdenek-e el romlai. Többnyire nem kezdenek, de ha nem zárt jól a kupak – amit nem vettem észre – akkor előfordulhat.
lekvar_3.jpg
A befőtt
Ha befőttet készítek, a gyümölcsöt közvetlenül az üvegbe teszem, majd annyi vizet öntök rá amennyi elfedi. Az üvegeket egy nagy lábosba teszem, majd a lábosba annyi vizet öntök, hogy ne folyjon be az üvegek száján. A kupakokat elmosom, majd lazán az üvegekre helyezem – de nem csavarom még rájuk. Az edényben lévő vizet felforralom, és addig forralom, míg az üvegekben is elkezd gyöngyözni a víz. Ekkor kiveszem a befőtteket, a kupakokat rájuk csavarom, és dunsztba teszem két napra.
Fejjel lefelé?
Gyakran hallható jó tanács, hogy fejjel lefelé állítsuk az üvegeket a dunsztba. Nekem ez a megoldás azért nem tetszik, mert a csavaros tetők belsejében mindig van egy kevés műanyag. Úgy gondolom, hogy magas hőmérsékleten ebből kioldódhat valami, ami biztos, hogy nem ennivaló. És mivel ilyenkor a forró lekvárban ázik a kupak belseje órákig, több oldódhat ki belőle, mintha csak a forró gőz érné.
Ha nem elég édes a gyümölcs
A gyümölcsöknek mindig finomnak és édesnek kell lenniük, mert cukor híjján csak így lesz finom, amit befőzünk.
Ha nem volt elég édes a gyümölcs akkor a lekvárokat utólag lehet édesítem mézzel. A befőtteket soha nem szoktuk utánédesíteni, mindig elég finomak „natur” is. De persze bátran lehet!
A befőttek és a lekvárok hetekig, hónapokig, sőt néha évekig állnak a kamra polcain. A hosszú állás során azonban lassan elbomlik bennük az, amiért ennénk. Minél tovább állnak, annál többet veszítenek a vitálanyag értékükből. Pusztán élvezeti funkciójuk marad - a téli kulináriai egyhangúság enyhítése.

kompot_2.jpg

2014. június 1., vasárnap

Kövér porcsin





KÖVÉR PORCSIN (Portulaca oleracea) ismertetése magyarul is 
A természetes táplálkozáshoz való visszatérés az egészséges életmódra való törekvés egyik legfontosabb tényezője. A környezetünkben vadon termő növények között több olyan is van, amiből ehető ételeket készíthetünk, amellett, hogy gyógynövényként is használhatjuk őket. A legtöbbjük előfordul a saját kiskertünkben is, de általában gyomnövénynek tartjuk, pedig sok közöttük ehető.
Kövér porcsin (Portulaca oleracea)
kover_porcsin_portulaca_oleracea1.jpgNépies neve: disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér
Június végén a homokos talajú kertekben megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet. Szidjuk is eleget, pedig ha tudnánk...
Őshazája feltehetően a Nyugat-Himalájától Dél-Oroszországon át egészen Görögországig húzódik. A Himalája lábánál, egészen 2000-3000 méteres magasságig vadon előfordul. Mások amerikai eredetűnek tartják, és innen vélik elterjedését az egész világon. Nálunk vadon is előfordul, többnyire gyomnövényként tartjuk számon.
Gyűjtési idő: Gyűjthető egész nyáron, virágzás előtt. Annyira jellegzetes, hogy más növénnyel nem téveszthető össze.
A kövér porcsin omega-3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.
Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki. Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja az öregedés folyamatát.
A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Kiváló vértisztító, vérzéscsillapító hatású. Reumás megbetegedések kezelésére is használhatjuk, mind belsőleg, mind külsőleg, pakolásként. Féreghajtásra is kiváló, és gyulladáscsökkentő hatása miatt az aranyér tüneteit is enyhíti.
Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott.
Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos. Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
Antibiotikus, antifungális hatása miatt használják különböző bőrgyulladások, sebek, fekélyek, ekcéma és égési sebek gyógyítására.
A magyar népgyógyászatban a húgyúti betegségek és gyulladások kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák. Emellett használhatjuk fejfájás megszüntetésére, tüdőgyulladás, influenza és megfázás tüneteinek az enyhítésére.
Maria Treben a fogínysorvadás, fogínygyulladás kezelésére is ajánlja a porcsint. Porcsinlevél rágcsálásával megszüntethetjük a fogínyvérzést.
Hát kell ennél több? Pedig csak egy egyszerű gyomnövény...
Konyhai felhasználásra is alkalmas, mivel ásványi sókban és B-, C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjtjük. Olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, mint az oxálsavak, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonoidok, szívglikozidok, glikozidok. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak.
A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető.
Egyiptomban és Szudánban nemesített változatait kerti növényként termesztik. A nemesített kerti növénynek csak a levélmérete különbözik a vadon termőétől. Nyugat-Európában pedig vadon begyűjtik, majd friss saláta alapanyagként hozzák forgalomba.
Receptek:
Porcsinfőzelék: 2 evőkanál zsemlemorzsát megpirítunk egy kevés vajon. 500 g porcsinlevelet ráteszünk és megpuhítjuk. Húslével felöntjük és tejföllel ízesítjük. Esetleg zabpehellyel meghinthetjük. A spenóthoz hasonló módon is készíthetünk belőle főzeléket.

Porcsin franciásan: 250 g porcsinlevelet lobogó sós vízbe dobjuk, majd leszűrjük. Extra szűz olíva- olajon petrezselyemzölddel, fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval hirtelen átsütjük. Házi tejben vagy húslevesben beáztatott száraz kenyérrel puhára főzzük, reszelt házi sajttal, zsemlemorzsával megszórjuk és vajdarabokat rakunk a tetejére. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranyló sárga nem lesz.

Párolt porcsin: Fiatal porcsin leveleket gyűjtünk, 200 g levelet vízben puhára párolunk, robotgéppel pépesítjük, kicsit megsózzuk, majd tejszínnel ízesítjük. Köretként esszük.

Porcsin saláta: A zsenge, megmosott, kb. 250 g porcsinlevelet az alábbi öntettel összekeverjük. Öntet: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors és egy kevés apróra vágott lila hagyma. Én leginkább így, nyersen szeretem, akár más salátához keverve is, vagy saláta tetejére szórva.
Források:
Radics László: Ételek erdő, mező növényeiből
terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kover_porcsin.html
kover_porcsin_portulaca_oleracea2.jpg
kover_porcsin_portulaca_oleracea4.jpg
kover_porcsin_portulaca_oleracea5.jpg
kover_porcsin_portulaca_oleracea8.jpg