2014. június 18., szerda

Meggyes pite receptek

Meggyes pite, ahogy Anyu csinálta gyermekkoromban:)

2012.07.25. 15:02 Nikimanó

Az első meggyes pite, ami talán nem is pite, mivel ez egy kelt tészta alapú édes sütemény, amit gyermekkoromban annyira vártam meggy-szezonban.
Anyu készítette, és annál finomabb nincs, amikor a friss meggy savanyú íze összeolvad az édes kelt tészta ízével!
Elkészíteni nem is olyan nehéz, bár első olvasásra nem mertem volna belevágni, ha nincs a múltból őrzött emlékem a finom ízekről. Cseppet sem kell tőle félni, és aki ismer tudja, nem szoktam erőlködni egy-egy étel elkészítésével.
Az alaprecept: 20 dkg finomliszt, amihez hozzáteszek egy csipet sót, valamint reszelt citromhéjat. Egy pohárban kb. 1 dl tej, és kevéske kristálycukor keverékében egy fél élesztőt megkelesztenünk. (A tej langyos legyen!) Amíg nem kel meg, addig két folyamattal bővítjük a tésztát: Az első, hogy egy kisebb tálban egy tojás fehérjét kemény habbá verünk; A második: kb. 2 dkg olvasztott vajat, 1 tojás sárgáját, és kb. 2 dkg porcukort habosra keverünk egy másik tálban. Meglangyosítunk kb. 1-2 dl tejet.
Jön az összeállítása a tésztának. A lisztes tálba beleöntöm az élesztős keveréket, kicsit elkeverem, ezután hozzáöntöm a vajas keveréket, tovább kevergetve. A meglangyosított tejből annyit öntök a tésztához, hogy lágy anyagot kapjak. Ezután a tojásfehérje habjából egy nagy kanálnyit a tésztához keverek, ezzel nyugodtan lehet erős kavarásokat végezni, csak lazítja a tésztát. A maradék habot már óvatosabban keverem össze, és ha ügyesek vagyunk, akkor szép, levegős, egyenletes tésztát kapunk. A tálat letakarjuk egy tiszta törlőkendővel, és meleg, huzatmentes helyen 15-20 percig kelesztjük. Ennyi idő pont elég a friss meggy megmosására, kimagozására, és lecsepegtetésére. Ha nincs szezonja a meggynek, vagy nem kapunk friss, és szép meggyet, a magozott fagyasztott társa is megteszi egy zacskóval, de ez sem közelíti meg az igazi ízét.
Az kelesztési idő lejárta után egy kb. 28 cm x 18 cm-es tepsit kivajazunk, majd kilisztezünk. Az én tepsimnek kb. 4 cm a magassága, ez elég ahhoz, hogy a megemelkedett tészta nehogy "kikeljen" sütés közben.
Bevallom, megengedhettem azt a luxust, hogy liszt helyett dióval szórjam be a tepsit. Ettől csak finomabb lett.
A megkelt tésztát beleöntöm, és szépen eloszlatom a tepsiben. A lecsöpögött meggyet egyesével kristálycukorba forgatom, és elosztom a tészta tetején. Ne nyomkodjuk bele a tésztába, mert ennek épp az a lényege, hogy a tészta tetején maradjon! Az így elkészült tésztát újra letakarom, és pihentetem. Pont addig, amíg a sütőt előmelegítem 220 fokosra. Ha már szépen megkelt a tészta, akkor betolom a sütőbe, légkeveréses módra állítom, és kb. 15-20 perc alatt készre sül. Az idő mindig változó, tehát érdemes egy fokpiszkálót kézbe venni, és azzal ellenőrizni a tésztát. Ha nem ragad rá beszúráskor semmi, akkor kész.
Ahogy kiveszem a sütőből vaníliás cukorral megszórom.
Nem ajánlott túl melegen fogyasztani, mert hasfájás lesz belőle. Ha igazán jól sikerült, akkor langyosan egy fél tepsivel is meg tudok belőle enni. Másnapra nem szabad belőle hagyni, úgy már nem annyira finom.
Plusz: A tésztába keverhetsz vaníliás cukrot is, vagy kipróbálhatod édesítővel is! Ez utóbbira nekem még nincs szükségem, de kíváncsi lennék azokra a receptekre is, ami már az egészséges konyha alapján készült, akár teljes kiőrlésű liszttel kevert finomlisztből, esetleg dióval, mandulával kevert finomliszttel, és ezek végtelen variációját is el tudnám képzelni. A lényeg, hogy a "liszt" súlya ne változzon.
Bevallom, hogy száraz élesztővel ezt nem próbáltam még, tehát csak remélem, hogy azzal is szépen megemelkedik a tészta.
Jó étvágyat hozzá.
(Horváth Ilona receptje alapján)
blog.meggyes pite.jpg
Hozzávalók: 20 dkg liszt, pici só, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás, kb. 2 dkg vaj, kb. 2 dkg porcukor, 2-3 dl langyos tej, fél élesztő + kimagozott megy, és 4 - 5 evőkanál kristálycukor. A tepsi kikenéséhez vaj, és liszt.
Plusz/mínusz: vaníliás cukor a tésztába, és a kész süti tetejére, darált, cukrozatlan dió a tepsi kikenéséhez liszt helyett, laktózmentes tej a tejcukor érzékenyeknek, édesítő cukor helyett, száraz élesztő, darált mandula, teljes kiőrlésű liszt finomliszt helyett, és bármi, ami eszünkbe jut:)
Megjegyzés: Ne kérdezzétek, hogy más gyümölccsel is el lehet-e készíteni, mert szerintem nem:) De ízlések, és pofonok:)



http://www.mind

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre tej
  • 1/2 bögre Vénusz olajBögrés meggyes II.
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 bögre cukor
  • kb. 60 dkg meggy             

Elkészítés:

Ez a sütemény azért jó mert, minden macera nélkül a hozzávalókat csak összekevered (kivéve a meggyet). Kiolajozott, majd zsemlemorzsával megszórt tepsibe beleöntöd a tésztát, és a meggyet mielőtt a sütire szórnád, kis liszben átforgatod. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütöd.

Megjegyzés:

Én mindig dupla adagból szoktam csinálni, mert a dupla adagból lesz egy nagy gáztepsi! És nagyon hamar el is fogy!
A receptet Kovács Tamásné Viki, a fotót Csilien küldte. Köszönjük!megette.hu/bogres-meggyes-ii.recept