2014. július 18., péntek

Mai ebédem

SÜTŐBEN SÜLT SERTÉS MÁJ



Délelőtt a lányom elmondott egy receptet...nekem csak nagyon rövidke időm maradt az ebéd készítésre...
A kettőt összetársítottam, így lett belőle ez a finpmság...

Végy a mélyhűtőből egy adag eltett sertésmájat...a tepsit béleld ki 1 réteg vöröshagymával...halmozd rá a félig felolvadt májat...majorannázd meg...halmozz rá paradicsomot, paprikát...kevés vizet...zsiradékot.és itt már enyhén sózhatod is.....és tedd be a sütőbe lefóliázva.

Mire az előrefőzött zacskós rizs és az uborka saláta elkészült a máj is készen lett...

Fincsi volt...köszönet a recepté4

2014. július 17., csütörtök

Vidéki asszonyok receptjei télire a jégszekrény előtti időkből | Sokszínű Vidék - Ahol a jó élet lakik

Vidéki asszonyok receptjei télire a jégszekrény előtti időkből | Sokszínű Vidék - Ahol a jó élet lakik

BABA FEJLŐDESE

Játékos fejlesztési lehetőségek, ötletek 1-2 éves korban
Játékötletek
Írta: Bán Annamari   
2006. május 11. csütörtök, 02:00
Játék 1-2 éves korú gyerekekkelTovább folytatódik játékok, játékos fejlesztési ötletek sorozatunk. Ebben a részben az 1-2 éves korú gyerekekkel való játékhoz találsz tippeket. 







  • A beszélgetés továbbra is fontos. Mutassunk rá tárgyakra és nevezzük meg őket. Kérdezzünk rá, mi az, majd várjunk pár másodpercet a válasszal. Így gyermekünknek is lehetősége nyílik a válaszra, ha tudja azt. Kutatások igazolták, hogy azoknak a gyerekeknek, akikkel a szülők sokat beszélgetnek, nagyobb a szókincsük (logikus, nem?).
  • Olvassunk, nézegessünk könyveket együtt. Hadd tartsa ő a könyvet. Mutassunk rá a képekre, miközben olvasunk. Kérjük meg, mutasson rá a házra, kutyára, stb. A történetekkel együtt megtanulhatja a különböző fogalmakat (fel-le, kicsi-nagy, színek stb.). Ha több szereplő van a történetben, változtassuk el a hangunk a párbeszédek során. Máskor hagyjunk ki szavakat, hogy ő mondja ki őket. A főszereplő neve helyett mondjunk mást, hadd javítson ki minket. "Rendes" könyvet hamar megtanulhat szépen lapozni, tépés nélkül, ha előveszünk egy régi könyvet, amelyet nem sajnálunk annyira, és bekasírozzuk átlátszó öntapadós fóliával a lapjait.
  • Építsünk együtt! Lehet Lego, fakocka, színes egymásba is rakható poharak, bármi, ami egymásra pakolható.
  • Hagyjuk, hadd ismételjen el egyazon cselekvéssort, amennyiszer csak akar.
  • Játsszunk a homokkal a játszótéren (akár sárral, ha elviseljük, hogy jó koszos lesz...), fürdéskor a vízzel, úsztassunk kacsát, töltsünk meg flakonokat, fújjunk szappanbuborékot. Lényeg a móka!
  • Ha tiltunk valamit, indokoljuk meg, ne csak annyit mondjunk, hogy "nem!". Próbáljuk a tiltást pozitívan megfogalmazni (pl "inkább ezt", "ne siess" helyett "lassan" stb.).
  • Ne oldjuk meg helyette a problémákat, inkább segítsük, hogy egyedül tegye meg. Tegyünk javaslatokat, ahelyett, hogy megtesszük helyette, amit szeretne, de nem megy. Ezzel is önbizalmát növeljük.
  • Mondókázzunk, énekeljünk sokat! (Irodalom a Könyvek menüpont Dalok, mondókák, versek címszava alatt!) Táncoljunk különböző műfajú zenére. Hangszert is adhatunk a kezébe, hadd fedezze fel (persze ne a legdrágábbat...).
  • Fessünk, színezzünk, gyurmázzunk, játsszunk vizes szivaccsal. A házimunka közben is játszhatunk vele (adjunk neki való feladatokat), így később szívesen fog segíteni.
  • Engedjük, hogy felügyelet mellett felmásszon a lépcsőn. Sétáljunk vele sokat (lehetőleg akkor, amikor nem sietünk sehová). Ha jó az idő, hadd pancsoljon kis felfújható medencében, vagy az uszoda kismedencéjében.
  • Mutassuk meg neki, hogy kell rúgni a labdát: hamarosan ő is képes lesz megtartani az egyensúlyát rúgás közben. Adhatunk neki lábbal hajtható-lökhető "járművet" is. Engedjük, hogy szabadon járkáljon a parkban, a ház körül. Tanítsuk meg neki, hogyan kell hirtelen megállni séta közben. Hallgassunk zenét, táncoljunk együtt.
  • Legyen mindig gyermekünk keze ügyében zsírkréta és papír, néha engedjük, hogy festékes kézzel is "alkothasson". Fejezzük ki érdeklődésünket, csodálatunkat a "művei iránt". A képeket ki is állíthatjuk a konyha egy sarkában.
  • Ne erőltessük a kézpreferenciát, ha a bal kezét használja gyakrabban, hadd történjen ez a természetes módon.
  • Gurigázzunk labdával, tapsoljunk zene mellett. Gyurmából vagy agyagból formázzunk különböző alakokat. Játsszunk a kezünkkel, nyitogassuk ujjainkat, majd szorítsuk ökölbe a kezünk. Nevezzünk meg különböző tárgyakat a szobában, és kérjük meg, hogy mutasson rá.
  • Játszhatunk főzés közben az élelmiszerekkel is (rendezzünk száraz tésztát különböző alakzatokba, készítsünk só-liszt gyurmát). Ha sütünk, a kicsi is gyúrhat egy kis tésztát, majd megformázhatja. Nagy öröm, ha látja saját süteményeit a sütőből kikerülni. Játék szerszámokkal a kézügyességét is fejleszthetjük.
  • Már ebben az életkorban ügyesen bánhat a "találd meg a helyét" fa kirakókkal. Kezdjük olyannal, amelyben kevesebb rész van, majd fokozatosan növeljük az "adagot".
  • Az egyszavas kérdéseire, mondataira válaszoljunk szókapcsolattal, egész mondattal. (Pl. ha ő azt mondja "kutya", mi válaszoljuk így: "Igen, ott a kutya.") Fejezzük ki örömünket, ha beszél, akár szavakat mond, akár rövid mondatokat alkot. Mindig nézzünk a szemébe, ha beszél hozzánk, még akkor is, ha "babanyelven" halandzsázik. Válaszoljunk neki úgy, mintha értettük volna, mit mond.
  • Hadd lapozgassa az ölünkben ülve kedvenc képeskönyvét, mutassunk rá a képekre, vagy kérjük meg, ő mutasson rá egy-egy alakra, tárgyra. Ha mégsem válaszolna, mondjuk meg, mit ábrázol a kép, azonban arra ügyeljünk, hogy ugyanolyan örömmel tegyük ezt, mintha ő válaszolt volna.
  • Mutassuk meg a testrészeket, később kérjük meg, hogy ő mutasson meg egyet-egyet.
  • Készítsünk egy kazettát vagy cd-t ismerős hangokból (pl. elhaladó autó, madarak csiripelése, csapból folyó víz stb.). Figyeljük, felismeri-e a hangokat. Később magyarázatot is fűzhetünk a hangokhoz.
  • Készíthetünk fényképekből könyvecskét, amely bemutatja a családot, a kicsi egy napját, a nyaralást stb. Nagyon fogja kedvelni. (Felragaszthatjuk a képeket egy vastagabb lapú füzetbe, vagy egy egyszerű fotóalbum is megteszi.) Később bátoríthatjuk arra, hogy a témával kapcsolatos emlékeiről, gondolatairól beszéljen.
  • Ha a kedvenc dalait énekeljük, hagyjuk befejezetlenül az utolsó sort, és engedjük, hogy ő fejezze be.
  • Játsszunk "hallgatási feladatokat": kérjük meg, hogy csukja be a szemét, figyeljen és szóljon, ha pl. egy elhaladó autó hangját írja. Kedvenc meséjébe helyettesítsük be az ő nevét, és kérjük meg, hogy jelezze, ha a nevét hallja. Ezek a játékok fejlesztik a figyelmét és a beszéd fejlődését is segítik. A sokat hallott mesékkel egyébként is játszhatunk olyat, hogy szándékosan hibát vétünk: egy idő után biztosan kijavít majd bennünket.
  • Játsszunk olyan játékot a tükör előtt, amelyek megmozgatják az ajkakat és a nyelvet. Különböző hangokat ejtsünk ki, és nézzük meg, hogyan mozog közben a száj.
  • Emeljük fel a kicsit az ablakba, és beszélgessünk arról, amit lát.
  • Játsszunk a vízzel, öntögessünk műanyag csészékbe vizet.

Növénytársítás



NövényTársnövényNem társ – ne ültessük mellé
angyalgyökérkapor
ánizskoriander (cigánypetrezselyem)sárgarépa
almadiófagalagonya
spárgabazsalikom, sárgarépa, petrezselyem, paradicsom
azáleadiófa
borbolyarozs
árpafejes saláta
bazsalikombab, brokkoli (spárgakel), kelbimbó, káposzta, karfiol, leveles kel, kel, büdöske, paprika, paradicsomruta
bokorbabborágó, brokkoli (spárgakel), káposzta, sárgarépa, zeller, kínai káposzta, kukorica, leveles kel, uborka, padlizsán, ír burgonya (nem igazi burgonya), szarkaláb, fejes saláta, büdöske, menta, borsó, retek, rozmaring, borsfű (csombord), eper, napraforgó, baradicskórócékla, metélőhagyma (snidling), fokhagyma, hagyma, paprika
futóbab
bazsalikom, borágó, brokkoli (spárgakel), sárgarépa, kínai káposzta, kukorica, leveles kel, uborka, padlizsán, fejes saláta, büdöske, menta, borsó, retek, rozmaring, borsfű (csombord), eper, napraforgó, baradicskórócékla, fokhagyma, hagyma, kalarábé
céklaBush bab, káposzta, szarkaláb, hagyma, szarkaláb, fejes saláta, zsályafutóbab
borágóbab, tök, eper, paradicsom
földi szederbaradicskóró
brokkoli (spárgakel)bazsalikom, bab, uborka, kapor, fokhagyma,izsóp, fejes saláta, büdöske, menta,sarkantyúvirág (böjtfű), hagyma, burgonya, retek, rozmaring, zsálya, kakukkfű (csombor), paradicsomszőlő, fejes saláta, ruta
kelbimbóbazsalikom, bab, kapor, fokhagyma, izsóp, fejes saláta, menta, hagyma, rozmaring, zsálya, kakukkfű (csombor)szőlő, ruta
káposztabazsalikom, cékla, Bush bab, kamilla, zeller, fehérrépa, kapor, fokhagyma, szőlő, izsóp, szarkaláb, fejes saláta, büdöske, menta, sarkantyúvirág (böjtfű), hagyma, rozmaring, ruta, zsálya, üröm, spenót, kakukkfű (csombor), paradicsomszőlő, ruta
köményültetheti bárhova a kertben, fellazítja a talajtsárgarépa, kapor
sárgarépabab, metélőhagyma (snidling), szarkaláb, borsó, szarkaláb, fejes saláta, paprika, retek, rozmaring, hagyma, borsó, zsálya, paradicsomkömény, kapor
gyöngymentapadlizsán
karfiolbazsalikom, bab, kapor, fokhagyma, izsóp, fejes saláta, büdöske, menta, hagyma, rozmaring, zsálya, kakukkfű (csombor)szőlő, ruta
zellerBokor bab, káposzta, kinai káposzta, sarkantyúvirág (böjtfű), hagyma, spenót, paradicsom,
kínai káposztabazsalikom, bab, zeller, kapor, fokhagyma, izsóp, menta, sarkantyúvirág (böjtfű), hagyma, burgonya, rozmaring, kakukkfű (csombor)szőlő
metélőhagyma (snidling)alma, sárgarépa, rózsabab, borsó
koriander (cigánypetrezselyem)ánizs, burgonyaédeskömény
kamillakáposzta, uborka, hagyma
turbolyaretek
metélőhagyma (snidlingsárgarépa, szőlő, rózsa, burgonyabab, borsó
krizantémkrizantém
leveles kelbazsalikom, bab, uborka, kapor, fokhagyma, izsóp, fejes saláta, büdöske, menta, sarkantyúvirág (böjtfű), hagyma, burgonya, retek, rozmaring, zsálya, kakukkfű (csombor)szőlő, ruta, baradicskóró
kukoricabab, uborka, kapor, borsó, burgonya, dinnye, sütőtök, tök, napraforgó
uborkabab, brokkoli (spárgakel), káposzta, sárgarépa, karfiol, kamilla, leveles kel, kukorica, kel, fejes saláta, büdöske, sarkantyúvirág (böjtfű) hagyma, borsó, retek, borsfű (csombord), napraforgó, paradicsomaromás fűszernövények, ír burgonya (nem igazi burgonya), zsálya
ribizlisimafenyő
árvacsalánburgonya
szarkalábbab, káposzta, zabcékla, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, fehérrépa (tarlórépa)
kaporbrokkoli (spárgakel), káposzta, kinai káposzta, leveles kel, karfiol, fejes saláta, hagymaangyalgyökér, kömény, sárgarépa, levendula, paradicsom
padlizsánbab, fokhagyma, büdöske, borsó, spenót, tárkony, kakukkfű (csombor)sárgabarack
lóbabfejes saláta
édesköménybazsalikom, kaporbab, koriander (cigánypetrezselyem), paprika, paradicsom
kerti székfűrózsa
lensárgarépa, burgonya
fokhagymaleveles kel, málna, rózsabab, borsó
muskátlirózsa
aranyvessző(solidágó, aranyos istápfű, stb.)akác, juharfa
egressimafenyő
szőlőkáposzta, bab, kelbimbó, brokkoli (spárgakel), karfiol, metélőhagyma (snidling, leveles kel, kel, retek, borsós, földi szeder, őszibarack
pemetefűparadicsom
tormaburgonya
izsópbrokkoli (spárgakel), kelbimbó, káposzta, karfiol, kínai káposzta, leveles kel, szőlő, kelretek
kelbazsalikom, bab, kapor, fokhagyma, izsóp, fejes saláta, büdöske, menta, hagyma, retek, rozmaring, zsálya, kakukkfű (csombor), paradicsomszőlő, ruta
kalarábécéklapaprika
szarkalábbab, cékla, káposzta, zabcékla, sárgarépa, paszternák, fehérrépa (tarlórépa)
póréhagymasárgarépa
fejes salátabab, sárgarépa, karfiol, krizantém, leveles kel, uborka, hagyma, retek, eperbrokkoli (spárgakel), árpa, fava bab, rozs, búza
orgonadiófa
majorannapaprika, zsálya
büdöskebab, brokkoli (spárgakel), káposzta, karfiol, leveles kel, uborka, kel, paprika, rózsa, paradicsom
dinnyekukorica, sarkantyúvirág (böjtfű), retek
mentabab, brokkoli (spárgakel), káposzta, karfiol, kinai káposzta, leveles kel, paradicsom
hajnalkasárgabarack
mustárfehérrépa (tarlórépa)
sarkantyúvirág (böjtfű)bab, brokkoli (spárgakel), káposzta, karfiol, kínai káposzta, leveles kel, retek, gyümölcsfák
dohánysárgabarack
zabszarkaláb
hagymacékla, brokkoli (spárgakel), kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, zeller, káposzta, kinai káposzta, kamilla, leveles kel, uborka, kapor, kel, fejes saláta, paprika, burgonya, retek, rózsa, borsfű (csombord), tök, eper, paradicsombab, angol borsó, ruta, zsálya
oreganopaprika
petrezselyemspárga, paradicsom, rózsa
paszternákszarkaláb
borsóbab, sárgarépa, metélőhagyma (snidling, kukorica, uborka, padlizsán, fejes saláta, retek, spenót, paradicsom, fehérrépa (tarlórépa)diófa, metélőhagyma (snidling, fokhagyma, szőlő, hagyma, kardvirág, ír burgonya (nem igazi burgonya)
őszibarackszőlő, fokhagyma, hagyma, spárgaburgonya, paradicsom, málna
körteburgonya
csombormentarózsa
pünkösdi rózsadiófa
paprikabab, sárgarépa, pemetefű, büdöske, majoranna, hagyma, baradicskóródiófa
petúniabab, burgonyasárgabarack
ringló, szilvasárgabarack
burgonyabab, brokkoli (spárgakel), káposzta, karfiol, kínai káposzta, leveles kel, koriander (cigánypetrezselyem), árvacsalán, pemetefű, torma, fejes saláta, büdöske, hagyma, petúnia, baradicskóróalma, sárgabarack, diófa, körte, napraforgó
retekbab, brokkoli (spárgakel), káposzta, sárgarépa, karfiol, turbolya, leveles kel uborka, szőlő, fejes saláta, görögdinnye, hagyma, borsó, tökizsóp
málnabaradicskóró
rododendrondiófa
rózsametélőhagyma (snidling), kerti székfű, fokhagyma, muskátli, büdöske, hagyma, petrezselyem
rozmaringbab, brokkoli (spárgakel), káposzta, sárgarépa, karfiol, kínai káposzta, leveles kel, zsálya
rutabrokkoli (spárgakel), rózsa, málnabazsalikom, káposzta, karfiol, zsálya
rozsborbolya, fejes saláta
zsályabrokkoli (spárgakel), káposzta, sárgarépa, karfiol, kínai káposzta, leveles kel, majoranna, rozmaring, eperhagyma, ruta
borsfű (csombord)bab, hagyma
ürömkáposzta
szelíd csorbókakukorica, hagyma, paradicsom
spenótzeller, karfiol, padlizsán, borsó, eper
tökbab, kukorica, menta, sarkantyúvirág (böjtfű), hagyma, retek, napraforgó, baradicskóróburgonya
eperborágó, bab, fejes saláta, hagyma, zsálya, spenótkáposzta
napraforgóbab, kukorica, tökburgonya
baradicskórógyümölcsfák, paprika, málna, rózsaleveles kel
tárkonya legtöbb zöldségféle közé ültetve növeli azok terméshozamát
kakukkfű (csombor)brokkoli (spárgakel), káposzta, karfiol, kínai káposzta, leveles kel
paradicsomborágó, brokkoli (spárgakel), káposzta, körömvirág, sárgarépa, karfiol, zeller, metélőhagyma (snidling), pemetefű, büdöske, hagyma, petrezselyem, borsó, petúnia, menta, zsályasárgabarack, kapor, diófa, kukorica, édeskömény
fehérrépa (tarlórépa)szarkaláb, szarkaláb, mustár
búzaborbolya, fejes saláta
fehér ürömlegtöbb zöldségféle
cickafarkaromás fűszernövények mellé kell ültetni, hogy növelje az illóolajok termelését
Csákvári Hédy gyűjtése és fordítása nyomán (www.greensunshine.net)

VETÉS, ...MÁSODVETÉS A KISKERTBEN


Vessünk! Mikor? Hogyan?
Még egyszer a vetés idejéről és egyébb praktikák.

Még a kerti szezon elején tartunk, ezért nézzük át még egyszer, hogy a növényeket mikor lehet elvetni, és hogyan.
A konyhakerti növények vetésének ideje több tényezőtől függ.
A legfontosabb a növény csírázási és termesztési hőigénye. Ezen kívül befolyásolja a talaj előkészítésének lehetősége és az időjárás is. Függ attól is, hogy milyen növényt milyen céllal, milyen időszakban akarunk termeszteni. (elővetemény, főnövény, utónövény)

A növények hőigénye eltérő. Vannak olyanok, amik már alacsony hőmérsékleten csíráznak, és fejlődésükhöz sem kell, sőt egyesek el sem viselik a magas hőmérsékletet. (petrezselyem, répa, salátafélék, káposztafélék egy része, míg a hagymák fagy hatására nagyrészt magszárba mennek át) Mások kifejezetten igénylik a meleget (paprika, paradicsom, padlizsán, bab, uborka stb.) Az sem mindegy, hogy a fejlődésükhöz sok fény kell, vagy kevesebbel is beérik. Így vannak rövid, és hosszúnappalos növények. Például a sok fény hatására a hónapos retek hamar felmagzik.

Fontosabb vetési időpontok a szabadföldi zöldségtermesztésben:


a) Február legvégén, március elején, amint a talajra rá lehet menni, nem ragad a cipőnkre és a szerszámra a föld, vetjük a hidegtűrő zöldségfajokat
– a petrezselyem, a sárgarépa-, a kifejtőborsó-fajták, saláták stb. – magját.


b) Március közepén 5–8 fokos talajba vethető a cékla, a hagyma, a káposztafélék, a további borsók, hónapos retek, majd ültethető a burgonyagumó, dugdossuk a dughagymát és fokhagymát..


c) Áprilisban, amikor a talaj 10–12 fokra melegszik fel, vetjük szabadföldbe a paprika, a paradicsom, a dinnye, a csemegekukorica magját, az uborka, a zöldbab első szakaszát és az őszi betakarítású fejes káposztát.


d) Nyáron, június–júliusban kerül sor a szakaszosan vetett zöldbab, csemegekukorica, berakó uborka, nyári és téli retkek elvetésére. Julius vége és augusztus a másodvetések, pl. az őszi spenót, a kínai kel, az áttelelő hagyma, cékla, tarló-, kerek,- és káposztarépa stb. vetési időszaka. A keléshez ebben az időszakban az öntözés elengedhetetlen.


c) Ősszel (szeptember–októberben) vetjük az áttelelő spenót, a fejes saláta stb. magját, dugdossuk az őszi fokhagymát, áttelelő zöldhagymát.


f) A tél alá vetés időszaka a november vége, december eleje, ilyenkor vethető a petrezselyem, némelyik kifejtőborsó-fajta. A tél alá vetés akkor sikeres, ha a talaj már annyira lehűlt, hogy a mag megduzzad, de nem kel ki.

A pontos vetésidő meghatározásához vetési naptárak is segítséget adnak.

Összeállítottam én is egy vetési naptárat, ami letölthető innen, és akár ki is nyomtatható.

Ezen kívül a vásárolt magvak csomagolóanyagán is feltüntetik a kedvező vetésidőt. A többnyire meglehetősen tág időtartománnyal kapcsolatban csak azt kell szigorúan venni, hogy előtte még ne és utána már ne kerüljön sor vetésre. Napos helyen választható korábbi időpont, a rossz adottságú, zord időjárású, kötött talajú területen érdemesebb a megadott időszak vége felé vetni. A homokosabb talajok hamarabb melegszenek fel, míg a kötöttebb, agyagos talajok később.

A vetés módjáról.

A mag beáztatása vagy előcsíráztatása akkor célszerű, ha siettetni kell a kelést, például megkésett vetéskor, az elgyomosodás elkerülésére vagy korán támadó károsítók támadási idejének lerövidítésére. A vetés előtt a magvakat, 6-8 órán át kell vízben tartani, a csíráztatási hőmérsékleten. (borsó, bab, de lehet a petrezselymet, répát is)
Az előcsíráztatáshoz magvakat a legjobb kis vászon- vagy tüllzacskóba tölteni, bekötni, esetleg nedves homok közé rétegezni és a csírázáshoz kedvező hőmérsékleten tartani. Amint a fölrepedő héjú magvak egy-két százalékánál megjelennek az első kis, fehéres színű csírakezdemények, azonnal el kell kezdeni a vetés. Mindig nedves földdel kell takarni őket a kiszáradás ellen. Az így vetett magok (pl. uborka, tök) fokozottan érzékenyek a szárazságra és ezért rendszeres öntözéssel kell a nedvességet biztosítani. Vagy takarni a vetőágyat, fészket.


A rövid tenyészidejû tavaszi zöldségek letermése után nem érdemes üresen hagyni a területet. A zöldborsó, a fejes saláta, a hónapos retek, a korai karalábé, a korai burgonya után például már május-júniusban felszabadul a terület. Számos olyan zöldségnövényünk van, amely nyári vetéssel még a fagyok elõtt szedhetõ. Ezeknek fontos a szerepük étrendünkben, mert így nyáron és õsszel nagyobb választékból több friss zöldség kerülhet az asztalunkra. Az üresen maradt területet is ápolnunk kell, hiszen nem hagyhatjuk elgyomosodni.

Másodnövények a következõk lehetnek:
Fejes káposzta - közepes tenyészidejû fajták június végéig, rövid tenyészidejû fajták július közepéig ültethetõk.
Kelkáposzta - hosszú tenyészidejû, kései fajták július elejéig, rövid tenyészidejû fajták július végéig ültethetõk.
Brokkoli - június végéig ültethetõ.
Karfiol - hosszú tenyészidejû fajták június végéig, közepes tenyészidejû fajták július elejéig, rövid tenyészidejû fajták július közepéig ültethetõk.
Karalábé - hosszú tenyészidejû fajták július közepéig, rövid tenyészidejû fajták augusztus közepéig ültethetõk.
Kínai kel - augusztus elején vethetõ.
Zöldbab-július elejéig vethetõ. Cékla - tárolásra a hosszú tenyészidejû fajtákat július közepén kell vetni, a rövid tenyészidejû fajták augusztus elejéig vethetõk.
Fejes saláta (õszi) - augusztus közepén ültethetõ.
Endíviasaláta (õszit - július végén ültethetõ.
Fejes saláta-július végén érdemes vetni.
Mezei saláta - augusztus végén vethetõ.
Retek - õszi és téli retek augusztus közepén, õszi hónapos retek szeptember elején vethetõ.
Spenót (õszi) - július végén vethetõ.

De még nem késett az õszi érésû paradicsom és a bimbóskel palántázása sem. Sőt, akár a már letermett borsó helyébe, sekély ásást és gondos gereblyézést követõen, újból vethetünk csemegekukoricát, céklát, fürtös uborkát, karós- és bokorbabot. A sûrûn kelt vetések ritkítása vagy ritkítás szerû szedése is fontos. Karózni kell a folyton növõ paradicsomot és a karós babot. Ha hármasával-négyesével összekötjük a karók csúcsát, szilárdabb lesz a támasz és közöttük jut hely egy-egy karalábé, bimbóskel palántának is.

Nyár végi és õszi ültetésû növények palántanevelésére is alkalmas lehet a szabad terület.
Ha áttelelõ (áttelelõ spenót, fejes saláta, kelkáposzta, fokhagyma, petrezselyem, zöldborsó, stb.) vagy évelõ (sóska, rebarbara. spárga) növényeket tervezünk õsszel a területre, figyelembe kell vennünk helyigényüket. Ezek elõtt sokszor már nincsen idõ másodnövényt termeszteni.