2014. augusztus 4., hétfő

KULLANCS ELTÁVOLÍTÁSA

Praktikák a kullancs eltávolítására

2014-04-26 23:17:07

Manapság már nem csak az erdőkben, kirándulások alkalmával találkozhatunk kullanccsal, hanem a falvak udvarain, a nagyvárosok ligetein is, sőt, a tömbházak kertjeibe is bemerészkednek, befészkelnek, szaporodnak. Mivel egy kullancsa anyuka egy szezonban több, mint 2000 kis kullanccsal jutalmazza meg a környezetét, így előbb-utóbb minden kisgyermekes anyuka kénytelen találkozni ezzel a jelenséggel. Kiírtani nem nagyon lehet őket, ezért meg kell tanulnunk, hogyan távolíthatjuk el magunkból, gyermekeink bőréből a kullancsokat.
Bevallom, nekem ez fölöttébb gusztustalan történet, mivel irtózom a rovaroktól, bogaraktól, de talán ezt a félelmem hajlandó vagyok rövid időre legyőzni, ha gyermekem egészségéről van szó.
kullancs

Kullancskiszedő csipesz

Patikában kapható, használata egyszerű, és még a fránya kis döghöz sem kell hozzáérni. Amolyan golyóstoll formájú, a tetején lenyomunk egy gombot, és az alján egy fogószerkezet kinyílik, amivel a kullancs grabancát elkapjuk, majd egyszerűen 3-4-et csavarunk az óramutató járásával ellentétes irányban, és már kinti s van.
Igen ám, de a szerkezet láttán egy bölcsis korú kismanó messzire szalad, és nehéz megmagyarázni, hogy most nem Őt fogjuk megcsípni vele, hanem csak a rovart vesszük ki. Próbálkozzunk tehát valami barátságosabb módszerrel, ha ez nem jönne be.

Kitekerés, nyálazás, olajozás, zsírozás

Nem igazán a legjobb módszer. A nyál, olaj, zsír a kullancs légzését akadályozza, és arra stimulálja, hogy a gyomrában, belében lévő, már kiszívott vért visszaöklendezze a sebbe, ezáltal a fertőzött kórokozók is a gyerek szervezetébe juthatnak, így ha lehet, akkor kerüljük ezt a fajta kullancskiszedést.

Kullancskivétel csipesszel

Egy nem lapos fejű csipeszt választva (ami a potrohát kilapítva, abból visszanyomja az esetleg fertőzött béltartalmat) egyszerűen a bőrhöz minél közelebb megcsípjük a kullancsot, és kitépjük a bőrből. Ez a módszer azoknak jó, akiknek nincs kullancskiszedőjük, de van csipeszük, viszont ettől is éppen úgy félnek a gyerekek.

Kullancskivétel cérnával

Cérnából hurkot képezünk, amit a kullancs nyakára tekerünk. A hurkot megszorítva megakadályozzuk a potrohból a visszaáramlást, majd egyszerűen kitépjük a kullancsot. Talán ez a legbarátságosabb módszer, amitől nem félnek a legkisebbek sem, és a fertőzésveszély is a legkisebb.
A kitépős és nem kitekerős módszereknél az a gond, hogy a szívószerv, vagy esetleg az egész fej beszakadhat. Egy hatalmas tévhit, hogy ez akkor fertőző, és bármi baja lesz tőle akár felnőttnek, akár gyereknek. Ezt az apró szarudarabot a szervezet úgy érzékeli, mint egy pici szálkát, és néhány nap alatt kilöki magából. További teendőt nem igényel.
A kullancs eltávolítása után a kullancs helyét mindenképp fertőtlenítsük betadinnal, alkohollal, vagy jóddal. A betadin oldat recept nélkül kapható a patikákban és használata során nem csípi a sebet, ezért kisgyermeknél jól alkalmazható



http://picibaba.hu/kisgyerekkel/betegsegek/praktikak-a-kullancs-eltavolitasara