2015. január 2., péntek

KUBU RECEPTEK

Kubu házilag

A hozzávalók
1.5 kg sárgarépa
2 db idared vagy jonatán alma
2 db citrom
3 db narancs
1 késhegynyi só
1 ek méz (ha valaki édesebben szereti, vagy nem kedveli a mézet, akkor kb. 0.5 kg cukor)
Elkészítés
Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházat és a szeleteket kb. 1 liter cukros, citromos vízbe tesszük, majd beleszórjuk a sót is. A narancsot és a citromot előtte felkarikázzuk és levágjuk a héját, mert azokat nem tesszük bele a vízbe. A répát megpucoljuk, karikákra vágjuk és az almával együtt feltesszük főni. Ha szükséges, öntsünk hozzá még egy kis vizet, annyit, hogy ellepje a gyümölcsöt és a zöldséget. Amikor puhára főtt, botmixerrel összekeverjük és ha kihűlt, mézzel ízesítjük.
Fogyasztás előtt fel kell rázni! Ha nagyon sűrű, pici vízzel hígíthatjuk. Hűtőszekrényben 3-4 napig áll el.

Inglis Marikától
KUBU

Hozzávalók:

Ø     1,5 kg sárgarépa
Ø     2,0 kg alma
Ø     2    db citrom
Ø     2    db narancs
Ø     0,5 kg cukor
Ø     1 csipet só
Ø     késegynyi borkén por és citromsav.


1.      Az almát megpucoljuk, magházát kivágjuk, majd nagyobb szeletekre vágjuk és rögtön citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljon meg.

2.      A répát szintén megpucoljuk, majd felkarikázzuk.
Külön lábosban feltesszük főni mindkettőt annyi vízben, amennyi bőven ellepi.
Mikor puhára főttek, akkor mindkettőt botmixerrel pürésítjük, majd összeöntjük a kettőt.

3.      Hozzáadjuk a cukrot, a citrusok kipréselt levét, a citromsavat és a borként.

4.      A végén megkóstoljuk, ízlésünknek megfelelően tehetünk még hozzá citromlevet vagy cukrot, ki hogy szereti.

Egyet forralunk rajta, majd üvegekbe töltjük. Rakhatjuk száraz dunsztba, vagy csak egyszerűen kihűtjük a palackokat. Mikor teljesen kihűltek, betesszük őket a kamrába, felbontás után hűtőbe tárolom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése