2015. október 5., hétfő

AVIATOR SAPKA (ezt el kell készíteni!)






ez biztos meghaladná a képességeimet...



http://www.patronesgratisdetejido.com/.../como-se-teje-el...

https://www.google.hu/search?q=aviatrix%20sapka&ie=utf-8...




Como tejer casquillo ruso estriado con palillos y aguja circular


RÖVIDÍTÉSEK:
KSZ - kúszószem                 FP - félpálca
LSz - láncszem                 ERP - egyrahajtásos pálca
RP - rövidpálca

FONAL, TÜ:  Egyaránt mutatós vastag téli és vékonyabb fonalból is. Fontos: a szegélyt eggyel kisebb méretü tüvel horgoljuk. A modellnél a sapka 4-es, a szegély 3-as tüvel készült.
ELKÉSZÍTÉSE:
A sapkát két lépésben horgoljuk: a homlokrésztől kezdjük a fej teljes kerületének felére,  oda-vissza sorokban. Ezután az oldalakat összehúzzuk és körben hozzáhorgoljuk az alsó rugalmas szegélyt.
A felnőtt és gyermek sapka leírása megegyezik.
Mielőtt elkezdünk horgolni, lemérjük le a fej méretét fültöl fülig a fejtetön át és ennek megfelelö láncszemsort készítünk. Számolnunk kell azzal, hogy a sapka kicsit rugalmas lesz, habár nem annyira, mint a kötött verzió.
Megfelelö hosszúságú láncszemsort horgolunk + 1 szem sormagasításnak. A munkadarabot megfordítjuk és visszafele horgolunk.
1.sor:  az elsö 3 szembe 1-1 kúszószemet, a következő 3-ba 1-1 rövidpálcát, a következő 3-ba 1-1 félpálcát horgolunk, ezután egyráhajtásos pálcákat horgolunk, amíg el nem érünk az utolsó 9 szemhez. Ezekbe tükrözve megismételjük a sor elejét, tehát 3 FP, 3 RP, 3 KSZ.   1 láncszem sormagasításnak, majd a munkadarabot megfordítjuk.
A 2. sortól mindig CSAK A SZEM HÁTSÓ HUROKJÁBA horgolunk, így érjük el a minta plasztikusságát. Ha különbözö színekkel szeretnénk a sapka hurkáit, akkor egy színnel mindig 2 sort (egy oda- és egy vissza-sort) horgolunk, így jól kiadja a hurkákat és a színváltás ugyanazon oldalon történik.
A másodiktól az összes további sor leírása megegyezik az elsöével: ksz-be ksz kerül, rp-be rp, fp-be fp, erp-be erp.
   
3 éves gyerek fejére elég 25 sor (= 12,5 hurka; a fél hurka: a lsz-sor+elsö sor). Felnöttére kell kb. 29-33 sor, fejmérettöl függöen (=14,5-16,5 hurka) A munkadarabot úgy fordítjuk, hogy az első és az utolsó sor a színével felfelé legyen. A fonalat kb 20 cm-t hagyva elvágjuk és zsákvarrótübe füzzük. Ezzel felszedjük a sorok 1. szemét:
... áthúzzuk a fonalat és rendesen összehúzzuk, csomózzuk. A fonalat hátulról visszahúzzuk és rendesen rögzítjük a kicsúszás ellen. A sapka oldalának így össze kellett húzódnia. Ez a rész lesz késöbb a fülön. Ugyanezt megismételjük a másik oldalon is.
Fogjuk a kisebbik horgolótűt és az egyik oldal fülrészétől körben 1 sor erp-t horgolunk, kúszószemmel zárjuk a sort. 3 lsz sormagasításnak, majd innentöl  VÁLTAKOZVA elsö és hátsó reliefpálcákkal horgoljuk a további köröket. Elsöbe mindig elsö relief, hátsóba mindig hátsó relief kerül, ez adja ki a bordás szegélyt.
/A reliefpálca horgolásáról több jó videó van a youtube-on; emlékeztetöül itt van 2 ábra./
8 sor szegély teljesen betakarja a fület, 6 sorral kb a fülcimpáig jutunk (igény szerint).
Az összehúzások helyét eltakarhatjuk pl. horgolt virággal, körrel, gyöngyökkel...


4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a sapka. Szeretném elkészíteni a 6 és 9 éves unokáimnak.Az lenne a kérdésem, hogy egy sapkához mennyi fonalra van szükség.Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Ne haragudj, nem tudom...mindég a fonal vastagságtól is függ...de 10 dkg os motring mindég elég 1 sapira...

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mara! Engem a női kötéssel elkészülő sapka érdekelne. Tudsz segíteni??

    VálaszTörlés
  4. Sajnos félő hogy nem...de szerintem egyszerű...ugyanúgy behúzós, mint a horgolt...

    a minta sima...me fordított...szerintem...de próbálok leírást keresni hozzá...

    VálaszTörlés