2015. június 4., csütörtök

Hogyan készítsünk BÁBOKAT (netről segítség)

...http://adattar.vmmi.org/.../09_hogyan_keszitsunk_babo





kat.pdf







Kifli és levendula: A Bogyó és Babóca projekt

Kifli és levendula: A Bogyó és Babóca projekt: Bartos Erika munkássága, ezeken belül is a Bogyó és Babóca-jelenség manapság kikerülhetetlen, ha az embernek kisebb gyerekei vannak, hiszen...


Bábkészítés dekorgumiból http://csoppkeblog.hu/2014/06/26/babozzunk-bogyo-es-babocat/

http://krediesz.blog.hu/2014/07/01/letoltheto_anyagok_bogyo_es_babocas_szulinapi_partihoz

Meghívó

meghivo.jpg

bogyoesbabocakartyak.jpg

bbkartyak.jpg

2015. június 2., kedd

Bagolyka ballagásra /https://printkerblog.wordpress.com/tag/bagoly/

A következő ballagási ajándékötlet fiúknak és lányoknak egyaránt ajándékozható. Hogy mi is lehet ez? A már-már ballagási szimbólummá vált bagoly, a ballagási kellékekkel együtt.
bagoly
Hozzávalók:
Vásárolja meg a http://www.printker.hu/-n! Csak kattintson a termék nevére!
A kép alapján készítsük el a sablont, majd rajzoljuk át az elemeket a filclapra.
Scan0024
A bagoly testéből 2 db kell.
2015-04-27 15.18
A szárnyakat úgyszintén duplázzuk, így összesen 4 darabunk lesz, 2 jobb- és 2 balszárny. A képen látható bagolynak a szárnyai és a farkdísze egyező színű, a csőr és a lábak úgyszintén.
2015-04-27 15.27A két testelemet összeillesszük úgy, hogy fedjék egymást. Az elemek fonákján fogunk varrni, vagyis arra figyeljünk, hogy fordítva kell összevarrnunk a két elemet, a színük befelé, a belső rész pedig kifelé legyen. Gombostűkkel, vagy nagy fércelő öltésekkel tűzzük össze a két elemet, vigyázva arra, hogy ne csússzanak el.
Közel a szélhez, a cérna szálát duplázva, egyszerű öltésekkel varrjuk össze a két elemet, majd szedjük ki az elnagyolt, pusztán a rögzítést segítő fércelő öltéseket. A bagoly testének összevarrásakor figyeljünk arra, hogy hagyjuk szabadon a szárnyak helyét, és a fején egy szakaszt, hogy tudjuk majd kitömni az állatkánkat. :) A leírtakhoz hasonlóan járjunk el a szárnyak esetében is. A szárnyak külön lesznek kitömve, szóval ez esetben is ne varrjuk teljesen körbe a szárnyakat (csak kitömés után).
Ha elkészültünk az egyszerű varrással, a biztonság kedvéért (mamám szerint pedig, hogy senki ne szidja a kezünk munkáját), dupla cérnaszállal szegjük körbe a levarrt részeket.
Az öltéstechnika: kössünk bogot a fonal végére, majd szúrjuk át az anyagon. Készítsünk egy hurkot, majd alulról, az első öltéstől valamivel távolabb, szúrjuk át ismét a tűt. Vigyázzunk arra, hogy a hurkot ne húzzuk meg! A hurkon öltsünk át, és húzzuk meg a szálat. Ennél az átöltésnél fontos az irány: kívülről befele/ balról jobbra/ fentről le, mindegy hogy nevezzük, csak ne fordítva legyen! (Az öltéstechnika leírása mellé képeket találsz a 2015 februárjában közzétett, Virágkitűzők filcből című bejegyzésben.)
2015-04-27 16.56
És akkor következzen a neheze! Minden összevarrt elemet ki kell fordítani.
Először a szárnyakat tömjük ki. A szárnyak kitömésekor, a szárnytőnél hagyjunk szabadon egy sávot, hogy majd tudjuk a testhez rögzíteni.
2015-04-27 17.21
Ha felvarrtuk  a kitömött szárnyakat, kezdjük el felragasztani a kimaradt elemeket, és csak ezután tömjük ki a baglyot.
2015-04-27 18.02Első lépésben tervezzük meg, hogy mit hova fogunk helyezni, majd lássunk neki a díszítő varrásoknak.
1048-3000x3000A szemek kivágásához használjunk körsablont.
A fenti sablonképen látható szemekre egy 30-as nagyságú színes filckör kerül, következik a 26-os fehér kör, végül a kicsi, 20-as fekete filckör.
Varrjuk le a szemeket, és ne feledkezzünk meg a bagoly szeme fényéről sem.
Hímzőfonallal díszítsük ki a mellkas, azaz a középső elemet is. Rajzoljuk elő a hullámvonalakat, majd száröltéssel varrjuk ki a mintát. A középső elem bevágása a csőr helyét és dőlésének irányát jelzi.
2015-04-27 18. 54
A száröltés leírása:
oltes3 001
(A kép forrása: Jane Greenoff: A keresztszemes hímzés nagykönyve. Budapest, 2003, Magyar Könyvklub, 104. oldal)
Ha elkészültünk a díszítő varrással, mindent szépen sorjában felragaszthatunk. Ne feledkezzünk meg a farokdíszről sem.
bagoly_hat
  Már csak a kitömés maradt hátra. A bagoly aljára szórjunk egy marék rizst “nehezékként”, majd tömjük ki háztartási vattával. A bagoly fejét varrjuk össze, vagy az egyszerű hurkolásos öltéstechnikával, vagy a valamivel elegánsabb, fektetett nyolcasszerű öltéssekkel. A fektetett nyolcas-öltés lényege: belülről szúrjunk kifele, (hurok), majd ismét belülről ki, (hurok), és így tovább.
Az elkészült baglyunk szárnyára varrjuk fel a párizsi kapcsot, így a baglyunk akár “össze is kulcsolhatja” a szárnyait.
bagyoly_2
Következzenek a ballagási kellékek!
Fekete kartonból, vágjunk ki egy 4,5 x 4,5 cm-es négyzetet (segédvonalakként húzzuk meg az átlókat), és egy 10 x 2,5 cm-es téglalapot. Pauszpapírból pedig egy 10 x 0,5 cm-es téglalapot.
2015-04-30 08.50A fekete téglalapból hengert hajlítunk, a végeket összeragasszuk. A henger külsejére felragasszuk a pauszpapír-csíkot. A felragasztott csíkkal ellentétesen, a henger oldalának belső részeire, átlósan feltapasztva ragasztószalag-csíkokat ragasztunk, amelyekre ráhelyezzük a négyzetet.
Készítsünk rojtot.
Tekerjünk hímzőfonalat egy kb. két ujjnyi vastagságú, lehetőleg téglatest alakú, vagy legalábbis lapos tárgyra. Ha már kellő vastagságú a tekerés, szedjük le a fonalat vigyázva, hogy ne tekeredjen le. Vágjuk el a tekercs egyik oldalát, a másik oldalt pedig (a szálak közepén) kössük össze. Egyharmad-kétharmad arányban hurkoljuk át a fonalszálakat, bogozzuk meg, és már készen is van a rojtunk. A rojtot a huroknál fogva fűzzük fel. A szál (amin a rojt van) mindkét végét fűzzük be egy tűbe, és szúrjuk át a mini ballagási sapkánk közepén. Bogozzuk meg a szálakat, majd a bogot ragasszuk le ragasztószalaggal. Így a rojtunk sem fog ide-oda csúszkálni. Készen is van a ballagási sapka!
A feltekert papírocska bármekkora lehet. Ez jelképezi a diplomát, de erre a papírocskára kerülhet életbölcsesség, jókívánság, vagy pár megható szó.
Fergeteges, emlékekben gazdag ünneplést kívánok mindenkinek!
https://printkerblog.wordpress.com/tag/bagoly/
Innena forrás: 

MENTŐÖTLET - kreáció, újrahasznosítás: Tűpárna humorosan

MENTŐÖTLET - kreáció, újrahasznosítás: Tűpárna humorosan: Segítsetek! Annyit tudok, hogy ez egy kedvelt, állandóan felbukkanó figura, de fogalmam sincs ki ő és mitől lett híres. Az alábbi képek és...

MENTŐÖTLET - kreáció, újrahasznosítás: Horgolt szívecskék

MENTŐÖTLET - kreáció, újrahasznosítás: Horgolt szívecskék: Apró ajándéknak is kedvesek az alábbi, horgolással díszített szívecskék, amelyek felfüggesztve dekorációnak, de akár tűpárnának is használh...