2015. október 23., péntek

Paprika lekvár



http://www.electrolux.hu/…/Paprikalekvar_csipos_chilivel_e…/


Paprikalekvár csípős chilivel és fokhagymával

Hozzávalók
40 g cukor
0,5 dl olívaolaj
30 ml vörösborecet
6-7 db húsos kápiapaprika
két közepes paradicsom
1 fej fokhagyma 
1 csapott teáskanál pektin
1 teáskanál só


Elkészítés

Helyezzünk 6-7 húsos kápiapaprikát és egy fej fóliába csomagolt fokhagymát egy sütőrácsra és süssük őket 200 fokon kb. 30 percig, míg a paprikák héja helyenként megfeketedik. A forró paprikákat csomagoljuk alufóliába, hogy könnyen el tudjuk távolítani a héjukat, miután kihűlt. Távolítsuk el a magházat és a magokat, és két paprikát vágjunk kis darabokra. A többit helyezzük aprítógépbe és dobjuk be mellé a megsütött, megtisztított fokhagymagerezdeket is.

Két paradicsom héján vágjunk kb. 2 cm-es keresztet, majd egy tálban forrázzuk le őket, és egy perc elteltével húzzuk le a héjukat. A megpucolt paradicsomokat vágjuk cikkekre és ezt is adjuk a paprikához. Kevés olívaolaj hozzáadásával a zöldségeket pépesítsük krémesre majd a kész krémet kezdjük főzni egy magasabb falú lábasban.

Adjuk hozzá a feldarabolt paprikát és egy vékony karikára vágott chilit. Keverjünk el a lábasban 40 gramm cukrot, egy fél teáskanálnyi pektint, 3 evőkanálnyi borecetet és egy teáskanálnyi sót. Forraljuk intenzíven egy percig, majd lassú tűzön további fél órán át. A kész paprikalekvárt töltsük befőttes üvegbe és igény szerint hagyományos módszerrel, vagy a sütőnk tartósító funkciója segítségével konzerváljuk.





2015. október 21., szerda

Sütőtök lekvár

Ötlet!
Sütőtöklekvár
Hozzávalók: 60 dkg sült sütőtök
40 dkg cukor
1 citrom leve
6 g pektin
fahéj, darált dió, narancs ízlés szerint
A sütőtököt előzetesen megsütjük, majd a héjától leválasztva kis kockákra daraboljuk. Az omlós, kockázott sütőtököt villával összetörjük (ki mennyire szereti homogénen, maradhatnak benne nagyobb darabok is), majd hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és a fahéjat, diót, narancsot. A tök édességétől függően növelhetjük a cukormennyiséget, erről kóstolással tudunk dönteni. Mivel tökünk eleve főtt volt, ezért csak pár percig rotyogtassuk a lekvárt folytonos kevergetés mellett. A pektinre azért van szükség, mert a lekvár enélkül nem lenne elég szilárd (természetesen akinek az eredeti folyós halmazállapot is megfelel, az ne használjon pektint). Mivel mi kenhetően, kicsit zselésen favorizáljuk a lekvár halmazállapotát, ezért a pektint összekevertük 1 evőkanál cukorral és a fortyogó finomsághoz adtuk. A fenti mennyiséget 3 db 3 decis befőttes üvegbe töltjük, majd lezárás után pár percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket. Az eredmény egy guszta, narancsos színű lekvár, amelynek ízét a hozzáadott citrom még jobban kiemeli. Fogyaszthatjuk a hagyományos módokon, de sajtok mellé is kitűnő választás.
Jó munkát, jó étvágyat!

Horgolt formák díszítésre











Szín-folt: Nagyi babák

Szín-folt: Nagyi babák: A babavarrós fórum májusi feladata volt a nagyi varrás. Örültem, hogy nem csak babák, de mindenféle kiegészítők is készülhettek. A zöld hajú...

Huszárkriszta....kreatív textilvilága....: Babakocsiba bundazsák

Huszárkriszta....kreatív textilvilága....: Babakocsiba bundazsák: Ez a bejegyzés inkább hasznos lesz mint jó fotókkal ellátott, de azt hiszem megbocsátjátok nekem :) Babkocsiba bundazsákot kértek . Nekün...