2015. december 8., kedd

Rég keresett cica minta


smile hangulatjelhttp://dollmaker.nunodoll.com/cat/terrycat.html
A szabásminta első része itt található:http://dollmaker.nunodoll.com/cat/terrycat1.gif
A második pedig itt:http://dollmaker.nunodoll.com/cat/terrycat2.gif

smile hangulatjel

Régen vót...(PRAKTIKÁK)



Ha a mai fiatalasszonyoknak azt mondaná valaki, hogy nyolcvan-száz esztendővel ezelőtt dédnagyanyáik, nagyanyáik nem ismertek a hamulúgnál, a mésznél, a házilag főzött szappannál, a kékítőnél, ecetnél, szódabikarbonátnál egyéb tisztítószert, hát igencsak elcsodálkoznának rajta. Ennek ellenére mégis ragyogott minden: a konyha, az evőeszközök, a fehérnemű, a fal, a padló, a fából készült bútorok, azüvegnem.

A hajdani asszonyok ezeket a régi praktikákat osztották meg leányaikkal, unokáikkal, hogy megmaradjanak, ha netán úgy hozná a világ forgása, hogy össze kell majd gyűjteni a fahamut, le kell hozni a padlásról a régi „fatekenőt”, sőt a nagymama szappanfőző receptjét is elő kell majd keríteni a ládafiából. Mert voltak idők ezen a világon, amikor az elfelejtett dolgoknak igencsak megnőtt az ázsiójuk.

A hagyományos fehér fal, a gerendás mennyezet, az agyonsikált padozat minden jómódú parasztház jellegzetessége volt a múlt századelőn.
Szegényebb helyeken lincselt föld biztosította a tisztaszoba aljzatát, ám néha még a konyhát – amelyet egyben ebédlőnek és nappalinak is használt a család – is fellincselték. Ez a művelet egy vékony sármassza ronggyal való elsimításaként zajlott. Majd mikor megszáradt, érmelléki szép sárga homokkal fel is szórták.

Tehetősebb falusi házakban azonban dukált a deszkapadozat, amelyet lúggal sikáltak fehérre, azaz faszínűre. A huszadik század közepétől a vegyipar kiszorította a fahamut, amelyből a lúg készült, helyét drága szintetikus termékek vették át, amelyek nehezen bomló vegyületekkel terhelik azóta is a környezetet, az emberi szervezetet sem kímélve.

A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. A termőföldre kiszórva féregtelenítésre is alkalmas. Használták is eleink gyakran, ugyanis az Érmelléken úgy tartották, a „lúfíreg” és egyéb földben megbúvó növényi kártevők ellen igen hasznos. Mivel tisztító hatása a káliumtartalomtól függ, egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik. A gyümölcsfáknál erősebb nyerhető a bükkfa hamujából, de egyes leírások szerint még annál is erősebb az akácfa és a kukoricaszár hamujából nyert tisztító és fertőtlenítő folyadék.

Mivel zsíroldó hatású is egyben, alkalmazható volt általános tisztító- és áztatószerként vagy mosószerként is. A faházak, kerítések elszürkülését szintén hamulúggal akadályozták meg. A fát néhány éves időközönként forró lúggal lemosták, így a több évszázados faépítmények is megtartották kellemes, antik színárnyalatukat. Mi több, az általános nagytakarítás idején a pácolatlan bútordarabokat is átsikálták vele. Visszaadta a fa mintázatát, eredeti fényét, sőt a szú ellen is védte a deszkát.

Ehhez a hamut és a vizet egyharmad arányban kellett felfőzni, majd egy vékony vászondarabon átszűrni. Ezzel mosták patyolatfehérre a fateknőben a vászonneműt, ágybélit, ruhabélit. A kissé megsárgultaknak öblítéskor kékítő oldattal próbálták visszaadni fehéres színét, mely oldatot kis üvegcsékben lehetett kapni még a múlt század közepén is. A kékítők indigóvegyületeket, berlini kéket, ultramarin festékeket tartalmaztak.

Lúggal suvickolták ki a konyhai edényeket és kellékeket is. Mi több, az elbarnult zománcon is segített, illetve a leégett fazék- vagy üstaljat is tisztára marta, ha koncentráltabbra készítették.

Ecet, szódabikarbóna és levendula:

A szódabikarbóna, vagy ahogyan az Érmelléken nevezik, a pezsgő, a népi gyógyászaton túl (évtizedes tapasztalatokra építve gyomorégésre, gyulladásokra, rovarcsípésekre alkalmas) szagtalanításra, mosásra, fertőtlenítésre, mindemellett tűzhelyek, edények, evőeszközök, ezüstneműk tisztítására is jól bevált. A Kárpát-medencében 1860 óta ismerik. Felhasználhatósága szinte határtalan. Még a tésztareceptekben is sokszor előfordul. Az Érmelléken oly kedvelt csörögéhez és egyéb, fujtatott tésztafélékhez is ajánlatos. Sokoldalúságát tán csak az ecet múlja felül. Nemcsak a népi gyógyászatban, de a takarításban is kész csodaszernek számított – és számítana még ma is, ha ismernék tulajdonságait. Az ablaküveg száz esztendővel ezelőtt az ecettől csillogott, a poharakkal, üvegkancsókkal egyetemben, mi több, a lámpaüveget is ecettel átitatott törlőkendővel tisztították.

Az ecetet az élelmiszerek tartósításán kívül ruhabélik öblítésére is használták, mellyel nemcsak lágyabbá tették a vászonneműt, de fertőtlenítették is azt. Az ecetes vízzel való öblítés fényes csillogást kölcsönzött a hajnak is, és nem kellett a korpásodástól sem tartania annak, aki folyamatosan alkalmazta a módszert.

Ilyen tudással bírtak az Érmellék régi asszonyai, akik embertől idegen dolgokba sosem vetettek bizodalmat. Nekik levendulacsokor szolgált a molylepke ellen a sifonban, illetve a szúnyogokat is ez tartotta távol, a függönyökre, vagy ahogyan itt nevezték, a firhangokra tűzve. Ettől volt illatos az ünnepi ruha is, amelyet a nagy karosláda aljáról vettek elő a templomozás idejére.

Az Úristen mindent lehelyezett a földre, csak le kellett hajolni érte.

2015. december 6., vasárnap

Süssünk -süssünk valamit

Berliner
Tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
8 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1/2 citrom
sárgabaracklekvár
Töltelékhez:
15 dkg kristálycukor
20 dkg darált dió
35 dkg darált háztartási keksz
2 ek méz
1 mk őrölt fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg
1 citrom
3-4 ek sárgabaracklekvár
Tetejére:
4 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
porcukor
Egy mély tálba szórjuk a lisztet. Hozzáadjuk és jól összegyúrjuk a margarinnal, a dióval, a porcukorral, a citrom lereszelt héjával és a tojássárgájával. A tésztát hűtőbe tesszük, közben a kristálycukrot 5 deci vízben felforraljuk, félrehúzzuk, összekeverjük a darált dióval és keksszel, a mézzel, az egész citrom lereszelt héjával, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a lekvárral. Ezután a tésztát kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával kicsit megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 8-10 percig sütjük, de a sütőt nem zárjuk el. A tetejére elkészítjük a piskótát. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá felverjük, hozzáadjuk a cukrot, s kicsit tovább verjük. A sárgáját egyesével belekeverjük, és óvatosan beleforgatjuk a lisztet. A linzerlapot megkenjük a lekvárral, és rásimítjuk a tölteléket. A piskótamasszát csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és berácsozzuk vele a sütemény tetejét. Visszatoljuk a sütőbe, és további kb. 20 perc alatt befejezzük a sütést. Amikor kihűlt, kockákra vágjuk, és porcukorral megszórva kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Konyhakellek.hu

Revista Pan Bian Xing Yun Dai Kumihimo FONÁS

Csomó-mánia: A szebbik nem is

Csomó-mánia: A szebbik nem is: Örömmel közöljük,hogy a feleségem is el kapta az kórságot, mely a zsinórokból és zsinegekből valamint kötelekből árad felénk.  Patkányfarok...

Mis Manualidades .GUMILAPOS TRÜKKÖK