2016. február 25., csütörtök

Tavaszi nasgytakarítás

Mielőtt neki látsz a takarításnak, olvasd el alábbi cikkünket, és gyűjtsd össze a számodra hasznos tippeket, majd vond be az egész családot, hogy gyorsabban kész legyetek. ;)

Készíts egy házi tisztítószert, amit szinte mindenre használhatsz!

Először is szükséged lesz egy általános, szinte minden felületen alkalmazható tisztítószerre! Különösen hasznos lesz a konyhapult és-szekrény, a gáztűzhely, a hűtőszekrény és a konyhai gépek letakarítására. Keverj össze 4 evőkanál szódabikarbónát és körülbelül 1 liter meleg vizet, tedd egy szórófejes üvegbe, és használd egy szivaccsal vagy mikroszálas törlőkendővel, hogy szépen letakaríthasd az eszközeidet és bútoraidat.
A zsíros felületeket meleg víz és mosogatószer kombinációjával kezeld! Ezt is elő tudod készíteni egy spriccelős flakonban. A kezelés után öblítsd át tiszta vízzel a felületeket, majd töröld szárazra, hogy ne foltosan száradjon meg.

Ne hagyd ki az elhanyagolt részeket!

A tavaszi nagytakarítás alkalmával célszerű azokat a helyeket is kitakarítani, amiket egyébként elhanyagolunk:
  • gáztűzhely és hűtőszekrény valamint a mosógép mögött
  • az ágy és a kanapé alatt
  • a szekrények alatt és mögött, ha elmozdíthatók
  • csillárok és lámpák
  • ajtók és ajtófélfák
  • ablakok és ablakkeretek
  • csempe és járólap
  • kicsi sarkok és rések a bútorok között
  • a magas szekrények teteje
  • a plafon és a fal – ha pókhálós
  • a kapcsolók és konnektorok
  • a különböző vezetékek és csövek, radiátorok
  • a hűtőszekrény és a fagyasztó

Ne felejtsd el, hogy vízkőoldásra a legjobb az ecet!

A 20%-os ecetnél valószínűleg nem fogsz találni jobb vízkőoldót, de természetesen a vízkőoldásnak is megvannak a maga praktikái. Íme, egy apró trükk: Így szabadulj meg a vízkőtől szinte örökre

Szagtalaníts!

Szagtalanítsd a kanapékat, a matracokat és a kutya vagy a macska fekhelyét szódabikarbónával. Szórd le a felületeket vékonyan ezzel a mindenható anyaggal, hagyd, hadd fejtse ki jótékony hatását, majd egyszerűen porszívózd fel. A nem kívánt szagoktól így elbúcsúzhatsz egy időre! Ha már a szagtalanításnál tartunk, valószínűleg a vágódeszkáidra is ráfér egy nagykezelés. Szórd le ugyanúgy szódabikarbónával vagy sóval, majd dörzsöld át citrommal! Várj egy kicsit, és öblítsd le először forró, majd hideg vízzel. Csodákat művel!

Szortírozz!

Ezt a lépést lehet, hogy jobb a nagytakarítás előtti napon elvégezni, vagy akár egy héttel előtte. A lényeg, hogy mindent dobj ki, ami lejárt vagy üres. Nézz szét a fürdőszobában és a konyhában is, ne hagyd ki a gyógyszeres szekrényt vagy dobozt se! Ha még egy kis extra időt rá tudsz áldozni a válogatásra, akkor a ruhás szekrényedet se hagyd ki, ott is lehetnek olyan darabok, amiket már évek óta nem hordtál, és valószínűleg nem is fogsz. A nagyon meleg téli holmikat úgyis el kell rakni, a tavasziakat pedig elővarázsolni. Kösd össze ezt a feladatot egy kis szortírozással.

Mosd le a kerti bútorokat is!

Elővennéd a kerti bútorokat is lassan? Tégy egy kis mosogatószert meleg vízbe, és mosd le őket ezzel, majd öblítsd le, és készen is vannak a szezonra!

Takarítsd ki a mikrót is!

Melegíts egy tál citromos vizet a mikrohullámú sütőben addig, amíg párás lesz a mikró belseje. Ezzel fellazíthatod a szennyeződéseket, és egyszerűen csak le kell törölni, nem lesz szükség súrolásra.

Ha már nemcsak vízköves a csap

Ha úgy látod, hogy mindenféle szennyeződések rátapadtak a csapra, tégy egy régi használt fogkeférefogkrémet, és súrold le azzal a nem kívánt ragacsot. Ha esetleg nagyobb felületről van szó, egy vizes szivacsot is bevethetsz.
További tippekre lenne szükséged? Olvasd el (újra) a legkedveltebb háztartási tippeket felsorakoztató cikkeinket:

Csak óvatosan!

háztartási balesetek gyakoribbak, mint gondolnád, így figyelmedbe ajánljuk ingyenes balesetbiztosításunkat. A PROAKTIVdirekt klubtagoknak jár az INGYENES AIG baleset-biztosítás,regisztrálj és kérd tőlünk.
Írta: kábé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése