2016. október 8., szombat

Small Things: Mustard Hoodie: The "Pattern"

Small Things: Mustard Hoodie: The "Pattern": [[ UPDATE (27/2/2014):  We have released this design as a PDF pattern ! What started as the yellow hoodie has now become an actual pattern ...

Likőr készítés KARÁCSONYRA


Akkor közkívánatra leírom a 3 likőr receptjét: sült alma, rozmaringos narancs és vaníliás-mézes likőr.
1, SÜLT ALMA LIKŐR
4 db savanykás alma
őrölt fahéjas cukor 
1 db fahéjrúd
4 db szegfűszeg
2 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál citromlé
1 citromból nyert citromhéj
20 dkg barna cukor
7 dl vodka
Az almákat négybe vágjuk, magházukat eltávolítjuk, fahéjas cukorba jó alaposan beleforgatjuk,megsütjük.
A sült almákat, fahéjat, szegfűszegeket, vaníliás cukrokat, citromhéjat és levét, barna cukrot, valamint a vodkát egy nagy üvegbe töltjük.(A cukor mennyisége szerintem egyéni ízlés szerint változtatható.)
1 hét után kivesszük belőle a fahéjat és a szegfűszeget.
3 hétig hűvös helyen állni hagyjuk, néha megrázogatjuk.
3 hét után leszűrjük, üvegekbe töltjük.

2, ROZMARINGOS NARANCSLIKŐR
4 narancs
1 citrom
20 dkg cukor
1/2 dl víz
1/2 l vodka
1 ág friss rozmaring
narancshéjkarikák
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, ha kihűlt beleöntjük a vodkát. A gyümölcsöket alaposan mossuk meg. 3 narancsot és a citromot meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. 1 narancsról spirálvonalban levágjuk a héját. Befőttesüvegbe tesszük a gyümölcsszeleteket, a héjat és a vodkás szirupot, majd lefedjük. 2 hétig az üvegben hagyjuk, naponta felkeverjük. 2 hét után átszűrjük, üvegbe töltjük. Beleállítunk díszítésként és ízesítésként egy ág friss rozmaringot a narancshéjkarikával és lezárjuk. Még 2 hétig érnie kell, hogy a rozmaring is átjárja.
(Ezt én akkor nem csináltam meg, de lehet: A visszamaradó gyümölcshúst ízlés szerint 3-5 ek. cukorral főzzük fel. Ízesíthetjük fahéjjal, szegfűszeggel, esetleg gyömbérrel. Így dzsem is lesz az ünnepi reggelihez.)
3, VANÍLIÁS-MÉZES LIKŐR
7 dl konyak
3 vaníliarúd
1 kk. mézes fűszerkeverék
15 dkg méz
2 dl 30%-os tejszín
A vaníliarudakat hosszában kettéhasítjuk, kikaparjuk a magjait és a fűszerkeverékkel együtt a tejszínbe tesszük. Óvatosan felforraljuk és ha már langyosra hűlt belekeverjük a mézet, végül hozzáöntjük a konyakot. Kiszedjük a vaníliarudakat (porcukorba téve állítólag még jól átjárja) és a mézes likőrt üvegekbe öntjük. Pár nap alatt összeérnek benne az ízek.
A tejszín miatt én ezt hűtőben tároltam, fogyasztás előtt előbb kivettem, hogy kicsit melegedjen és jól össze kell rázni.
KELLEMES KÉSZÜLŐDÉST ÉS MINDENKINEK EGÉSZSÉGÉRE! :)